Leif Nowicki

Artikel om Leif Nowicki

Leif Nowicki er født 1. juni 1942 og overtog Bogø Smede-& Maskinværksted i Smedestræde 1. februar 1965.

I "Bogøs historie. Årsskrift 2017" fra Bogø Lokalhistoriske Forening er der et større interview med Leif Nowicki ved Brigitte Alfter.

Smed og samler – interview med Leif Nowicki

Bogøs smed Leif Nowicki har helt bogstaveligt været med til at skrue Bogøs udvikling sammen. Det er ikke mange huse, hvor han ikke har været med til at installere eller reparere vand eller varme. Men hans øjne begynder rigtigt at lyse, når han går længere tilbage i historien. Han er berømt for at reparere og samle på gamle biler og cykler. Interview om et liv med håndværk og historisk udsyn.    


Foto: Jørgen Stæhr

Grundlovskørsel i den grønne Overland med musik på bagsædet. Nowickis Overland er fra 1921. Den blev kendt som "Grundlovsbilen" efter at have deltaget i grundlovskørslerne 25 år i træk. Foto fra Janni Riise.

Nowicki har restaureret Bogøs gamle brandsprøjte. Foto: Jørgen Stæhr

Bogø-tromlen. Jane Nowickis originale fødselsdagsgave til Leif Nowicki. Foto: Jørgen Stæhr

Velocipede på Lindebroen. Foto: Jørgen Stæhr

Nowicki ved  en udstilling på Bogø Mølle med sin samling af antikt legetøj. Foto: Jørgen Stæhr

Leif Nowicki kommer fra Toreby på Lolland. I 1956, efter syv års skolegang, blev han ansat som arbejdsdreng på Brødrene Clausens Maskinfabrik. Billedet er fra fabrikkens 75-års jubilæum i 1960. Nowicki er markeret med et x i første række.

Fra maskinværkstedet på Brødrene Clausens Maskinfabrik. Nowicki lavede sit svendestykke ved drejebænken til venstre.

Leif Nowicki i gang med at restaurere en Overland racer fra 1911.           Foto: Jørgen Stæhr

Overland racer -  nylakeret. 2018. Foto: Jørgen Stæhr

Deltager i Rømø Motorfestival 2018

Leif Nowicki deltog med sin nyrestaurerede Overland racer fra 1911 i Rømø Motorfestival 2018, en mægtig begivenhed med over 20.000 tilskuere.

Helmer Christiansen overdrager smede- og maskinværkstedet til Leif Nowicki til overtagelse 1. februar 1965. Bogø Avis, 27. januar 1965.

Leif Nowicki på skolebillede fra 1954

Toreby skole, 1954, ca. 5. klasse. Nr. 2 fra højre i bagerste række er Leif Nowicki, som i 1956, efter syv års skolegang, blev ansat som arbejdsdreng på Brødrene Clausens Maskinfabrik. Nowicki startede i 1965 eget smedeværksted på Bogø, og her er han i skrivende stund i 2022 fortsat aktiv og kan fejre 80 års fødselsdag.