Bal på Bogø

Tænk, hvis man havde haft billeder af dans og bal på Bogø i 1460, 1560, 1660, 1760 eller 1860. Det kan vi desværre ikke byde på. Til gengæld er der mange billeder fra afdansningsballerne i 1950'erne og 1960'erne, hvor danselærer Frydensberg fra Vordingborg holdt danseskole i Forsamlingshuset. Vi viser et par stykker nedenfor.

Der har sikkert været danset og spillet på Bogø altid, men det kniber altså med dokumentationen. Dog kan vi af Møns herredskontors akter se, at styrmand H. Ibsen, Bogø, engang mellem 1859 og 1863 søgte om tilladelse til at holde offentligt gilde, antagelig med beværtning og dans. Det samme gjorde vandmøller Jens Rasmussen. Et andet lille spor har vi i Ane Dorthea Jacobsens beretning fra hendes år som skovfogedkone i Bogø Østerskov. Her fortæller hun om skovballer med beværtning og om et dansegulv, der i slutningen af 1800-tallet lå i skoven, der, hvor Skovpavillonen blev bygget i 1923.

I 1890 afholdt Bogø Fremskridtsforening bal i skoven 2. pinsedag, og et par annoncer fra 1893 0g 1894 for høstbal i skoven supplerer denne beretning. En danselærer fra Stege tilbød undervisning på Bogø Gæstgiveri allerede i 1888.

Ovenover loves der god musik og beværtning ved høstballet den 27. august 1893. Til højre lokkes der med høstbal den 2. september 1894. Begge annoncer fra Stubbekøbing Avis. Arrangøren er Peder Emil Holm, som var vært på Bogø Gæstgivergård.

En danselærer fra Stege tilbød undervisning på Bogø Gæstgivergård allerede i 1888.


Stubbekøbing Avis, 20. januar 1888

Pinsebal i Bogø Skov. Annonce i Stubbekøbing Avis, 13. maj 1896. Arrangøren er P. Karstensen, der var vært på Bogø Gæstgivergård fra 1895 til 1929.

Danseundervisning i 1948

I 1948 gav frk. Rita Nielsen, København, danseundervisning i Forsamlingshuset, afsluttet med afdansningsbal.Afdansningsbal på Bogø ca. 1955

Afdansningsbal Bogø Forsamlingshus ca. 1955. Fra venstre Inge Marie Stub og Jack Sørensen, Anni og Hanne, Judith Kronborg Jensen og Birgit Keis.Afdansningsbal på Bogø 1956

Parrene er fra venstre Kirsten Nielsen (g. Kræsing) med Ebbe Stub, Yvonne Hansen med Bjarne Sørensen, Elva Nielsen med Jakob Kræsing og Lilli Nielsen med uidentificeret partner.

102 billeder fra afdansningsballet 1956

Brugsanvisning: Før musen hen over feltet med de mange billeder; så dukker der et lille firkantet pilesymbol op i øverste højre hjørne af feltet. Klik på pilesymbolet. Nu vises billederne i et vindue, hvor man kan bladre i dem med pilsymboler i siderne af skærmen. På smartphone og tablet kan man blot bladre ved at feje over skærmen med fingeren, men også her skal man lige have klikket på pilesymbolet i hjørnet først.

Skærmdump for at vise pilsymbolet

I denne mappe er der 102 billeder fra afdansningsballet i Bogø Forsamlingshus den 14. januar 1956. Fotograf: Erhardt Christiansen. Scannet fra negativer i Præstø Lokalhistoriske Arkiv. Vi modtager gerne navneoplysninger til de enkelte billeder.Afdansningsbal på Bogø 1957

35 billeder fra afdansningsballet 1957

I denne mappe er der 35 billeder fra afdansningsballet i Bogø Forsamlingshus den 19. januar 1957. Fotograf: Erhardt Christiansen. Scannet fra negativer i Præstø Lokalhistoriske Arkiv. Vi modtager gerne navneoplysninger til de enkelte billeder.Afdansningsbal på Bogø 1958

93 billeder fra afdansningsballet 1958

I denne mappe er der 93 billeder fra afdansningsballet i Bogø Forsamlingshus i 1958. Fotograf: Erhardt Christiansen. Scannet fra negativer i Præstø Lokalhistoriske Arkiv. Vi modtager gerne navneoplysninger til de enkelte billeder.Afdansningsbal på Bogø 1959

De to store piger i lyse kjoler er fra venstre Vinni Jørgensen (g. Holm) og Kirsten Nielsen (g. Kræsing).

105 billeder i dårlig kvalitet fra afdansningsballet 1959 - plus noget dilettant, som næppe er fra Bogø

I denne mappe er der 105 billeder fra afdansningsballet i Bogø Forsamlingshus i 1959, iblandet billeder fra en dilettantforestilling, der næppe er fra Bogø. Fotograf: Erhardt Christiansen. Scannet fra negativer i Præstø Lokalhistoriske Arkiv. Vi modtager gerne navneoplysninger til de enkelte billeder. Inden vi rydder ud i denne mappe, vil vi gerne have at vide, om dilettantforestillingen er fra Bogø.Afdansningsbal på Bogø omkring 1960

Berit Hansen, tv., med sin kusine Inge ved et afdansningsbal i forsamlingshuset omkring 1960. Berits mor var uddannet syerske og havde syet pigernes kjoler. Berits var i lyserød taft med blå bånd og matchende sandaler; Inges i gul taft med prikker.Afdansningsbal på Bogø - forskellige år

Berit Hansen, Mia Mortensen og Greta Hansen

Lisbeth Caspersen og Elo Mortensen. Tv. et glimt af Glen Schytte

Jytte Albrekt Hansen og Ole Steen Hansen

Jytte Albrekt Hansen, Ole Steen Hansen, Jonna Petersen og Bjarne Hansen

Kim og Boye Ungermand

Mia Mortensen og Berit Hansen

Kirsten Caspersen og Mia Mortensen

Anne Damsbo og Britta

Anni Nielsen og Villy Damsbo

Kaffebord for de voksne med Erna Nielsen (1), Gitte Jørgensen (2), Thorvald Nielsen (3), Poul Verner Nielsen (4), Eskild Jørgensen (5), Birthe Mortensen (6), Henning Caspersen (7), Thorvald Skaaning (8), Alice Caspersen (9), Poul Verners kone, Ellen Lilly Nielsen (10), Kirsten Caspersen (11).

Linda, Hans og Brit Petersen

Gårdejer Arne Skaaning overrækker danselærer Frydensberg en gavekurv ved afdansningsballet i 1957Afdansningsbal på Bogø 1966

Til venstre Susanne Sørensen og Ole Nymann Nielsen. I midten Jelle Jørgensen og Bo Caspersen. Til højre Anni Albrekt og Finn Erik Hansen (Bondegården).

Jelle Jørgensen og Bo Caspersen

Annie Andersen Kold, Leif Skaaning, Jelle Jørgensen og Hans Christoffersen. Dog næppe 1966 at dømme efter Jelles kjole. Måske snarere 1967. De unge mænds hårmode er influeret af britiske og amerikanske popidoler.Afdansningsbal på Bogø 1967

Tre søskende, Mie, Stig og Bo Skat Riise

Mie Skat Riise og Bo Minor. Parret fik bronze

Mie Skat Riise og Bo Minor kæmper for bronzen. Th. Merete  Svan Madsen og Kjeld. I baggrunden ses fra venstre: Glen Schytte, Michael Jensen, Ruth og Birgit Skåning, Connie Kold, Thorvald Skåning, Jutta Nielsen. 

Mie Skat Riise og  Susanne Sørensen

Mie Skat Riise i midten. Tv. Juliane. Th. Susanne Sørensen

Helt tv. Stig Skat Riise. I midten danser Helle Svan Madsen med den lille pige. Th. for dem Liselotte Ingemann med Jhonny og helt til højre Britt "Mikkos" efter faderens finske fornavn Mikko.

Søskendeparret Mette og Bo Minor, måske snarere 68 end 67. I 1967 havde Bo jo seler på og ikke det brede bælte.Afdansningsbal på Bogø 1969

Lene Birk Andersen og Mie Skat RiiseAfdansningsbal på Bogø 1971

Afdansningsbal på Ingas danseskole.

Tidehverv! Modeskifte! De hvide ankelsokkers æra er forbi. 1968 har været der! I 1970 fandt det amerikanske Women's Wear Daily på begrebet 'hot pants' og i 1971 var der hotpants på Bogø. Mere eller mindre lange hvide støvler var også på programmet. Noget var dog ved det gamle: Skiltet i baggrunden forkyndte, at der er bajer i Tuborg.

Pigen i den mønstrede kjole er Britta. Hun danser med Mie Skat Riise.

Der eksisterer en speciel Facebookside for Inga og Albert Jensens danseskoler.

Undervisningen blev leveret af Frydensbergs danseskole, som holdt til i Vordingborg. Frydensberg opererede på Sjælland, Falster, Møn og Bogø. Klip fra Vordingborg Vejviser 1967-68. Det passede godt til Frydensbergs navn, at han var blevet medlem af Terpsichore. Navnet på dansens muse var nemlig sammensat af ordene for fryd og dans.

En videosløjfe med billeder fra 1950'erne og 1960'erne

Afdansningsballer Bogø.mp4

Julebal i forsamlingshuset i 1962

I 1962 indbød Bogø Husmandsforening sine medlemmer med tilrejsende gæster til juletræ og bal i forsamlingshuset. Danselærer Frydensberg fra Vordingborg kom og legede med børnene, og bagefter spillede Svend Aage Rasmussens orkester op til bal. 

Nytårsbal i forsamlingshuset i 1962

Også til nytår blev der holdt bal. Bogø Idrætsforening annoncerede med, at man ville afholde ”det årlige store Nytårsbal” i forsamlingshuset. 

Kunos populære orkester spillede op til bal ”i en festligt pyntet sal”, og der blev solgt huer og hatte.

Annonce fra 1963