B. Întrebări frecvente

1. Poate fi filtrul antialias un filtru hibrid?

Când treceți de la domeniu analogic la cel digital, filtrul antialias trebuie să fie un filtru analogic. În general, când treci de la un domeniu P la un domeniu Q, filtrul ar trebui să fie în domeniul P pentru a evita problema de aliasing în domeniul Q. Astfel, când eșantionarea va trece de la un semnal analogic la unul digital, filtrul ar trebui să fie un filtru analogic. Dar, atunci când efectuați decimarea pentru a reduce rata de eșantionare, treceți de la domeniul digital (cu o rată de eșantionare mai mare) la domeniul digital (cu o rată de eșantionare mai mică). În acest caz, filtrul înainte de efectuarea decimării va fi un filtru digital.

Generarea semnalului

1. De ce există VI-uri Pattern, când VI-urile Wave vor face tot ceea VI-urile Pattern pot și mai mult?

Motivul istoric este că VI-urile Pattern au fost create mai întâi. De asemenea, VI-urile Pattern sunt destinate să fie utilizate pentru a genera un bloc de date la un moment, în timp ce VI-urile Wave pot fi apelate iterativ într-o buclă.

2. De ce am nevoie de frecvență normalizată? De ce nu folosiți unitatea de frecvență comună Hertz în comenzile de intrare și trebuie ca VI-ul să o convertească automat în frecvență normalizată, dacă este necesar?

Pentru că unii oameni gândesc în termeni de Hertz (cicluri pe secundă) și unii gândesc în termeni de cicluri. Frecvența normalizată gestionează ambele.

3. Ce înseamnă că VI-urile Wave sunt „reentrant”?

Puteți avea mai multe dintre ele pe aceeași diagramă bloc și fiecare va avea propriul său cod. Ele vor lucra independent unul de celălalt.

Procesarea semnalului

1. Care sunt limitele/problemele de zero padding? Introduce armonice? Afectează în vreun fel conținutul de frecvență al unui semnal?

Zero padding realizează interpolarea în domeniul frecvență. Nu, nu introduce armonice. Pe lângă îmbunătățirea (adică scăderea) rezoluției de frecvență, sunt posibili algoritmi mai rapizi (folosind FFT în loc de DFT).

2. Care este sensul fizic al spectrului cross power?

Este o măsură a similarității a două semnale în domeniul frecvenței. Este echivalentul domeniului frecvență al funcției de covarianță-încrucișată. Arată prezența simultană a energiei în cele două semnale.

Ferestre

1. De ce diferite toolkit-uri oferă doar câteva opțiuni specifice pentru ferestre? De ce nu se aleg toate ferestrele?

Unul dintre motive este că ferestrele alese sunt cele mai obișnuite ferestre pentru respectiva aplicație. Altul este că mai multe dintre ferestre dau rezultate foarte similare, deci nu are rost să le includem pe toate.

Filtre digitale

1. Ce se înțelege prin faza liniară?

Faza liniară în filtrele digitale înseamnă că distorsionarea fazelor nu este decât o întârziere digitală. Toate eșantioanele de intrare vor fi deplasate cu un număr constant de eșantioane, astfel încât această modificare de fază poate fi ușor „fixată” și/sau modelată.

Faza neliniară înseamnă că undele sinusoidale individuale care alcătuiesc semnalul de intrare sunt deplasate în timp cu cantități diferite. Acest tip de schimbare de fază este foarte dificil de rezolvat. Unele semnale (precum unda pătrată) sunt foarte sensibile la acest tip de distorsionare a fazei.

2. Ce înseamnă când filtrele IIR „se execută in place”?

in place înseamnă că spațiul matricei de intrare (locațiile de memorie) sunt reutilizate ca spațiul matricei de ieșire. in place, de obicei, implică solicitări mai mici de memorie.

3. Filtrele FIR au doar zerouri?

Filtrele FIR au zerouri, dar au și poli la origine. Dacă luați transformata Z a unui filtru FIR și o rescrieți ca produs al termenilor factorați, veți constata că pe lângă zerouri, aceștia au și poli la origine.

Aproximarea curbelor

1. Care este limita în LabVIEW și BridgeVIEW în ceea ce privește numărul de parametri utilizați pentru aproximarea curbelor?

Nu există nicio limită. Dar, rețineți că cerințele de memorie, precum și timpul necesar pentru găsirea soluției, vor crește odată cu creșterea numărului de parametri.

2. Unii algoritmi de aproximare a curbelor vă permit să acordați pondere anumitor puncte de date. Pot face asta în VI-urile din biblioteca de analiză avansată a LabVIEW și BridgeVIEW?

Nu, nu este posibil.

3. În efectuarea unei aproximări, există vreo regulă cu privire la câte puncte de date trebuie utilizate?

În mod normal, aveți nevoie de cel puțin unul mai mult decât numărul de parametri pentru care încercați să rezolvați. Dar nu există o regulă care să stabilească dacă ar trebui să utilizați cel puțin cinci ori mai mult, de 10 ori mai mult, etc. Ca un exemplu, în efectuarea unei aproximări polinomiale, numărul punctelor de date de utilizat pentru a obține o bună aproximare poate să fie corelat cu cât de apropiate sunt datele de polinomul de bază (adică, cât de mult zgomot). Depinde.

4. În Levenberg-Marquardt VI, de ce este nevoie de informația derivată?

Informațiile sunt necesare pentru calcularea Jacobian-ului, care este necesar în algoritmul pentru a rezolva coeficienții pe care încercați să-i determinați. Consultați Analysis VI Reference Manual pentru detalii.

Digital Filter Design Toolkit

1. Este disponibilă o versiune demo a Toolkit-ului?

Da. Pe lângă faptul că este un toolkit separat, DFD este livrat și cu Signal Processing Suite (SPS). Întregul SPS este disponibil și sub formă demo.

2. Există o versiune UNIX a DFD Toolkit?

Nu, nu a fost lansat pe UNIX.

3. În panoul Arbitrary FIR Design, dacă selectez „import from file” și apoi „anulează” operația, am primit o eroare, „Error 43 occurred...”. De ce este asta?

Acest lucru se datorează unei erori care va fi remediată în următoarea versiune.

Wavelets

1. Când fac decimarea (cu 2), ce opțiuni am? Pot să arunc fiecare eșantion par, fiecare eșantion impar, prima jumătate, a doua jumătate, etc?

Atâta timp cât filtrați datele înainte de a efectua decimarea, nu contează dacă aruncați fiecare eșantion impar sau fiecare eșantion par. Dar, trebuie să fiți consecvent. Nu puteți arunca eșantioanele impare la început și apoi eșantioanele pare mai târziu sau invers. În mod similar, nu puteți arunca fiecare al șaptelea eșantionă la început, și apoi fiecare al patrulea eșantion mai târziu. Nu este corect să eliminați eșantioanele din prima jumătate sau eșantioanele din următoarea jumătate. În mod normal, doar eșantioanele impare sau pare sunt eliminate.

2. Când fac supraeșantionarea (cu 2), ce opțiuni am?

În supraeșantionarea cu 2, trebuie să introduceți zerouri pentru a dubla numărul de eșantioane. Zerourile care trebuie introduse ar putea fi fie în poziția eșantioanelor impare a probelor, fie în poziția eșantioanelor pare. În funcție de cum s-a efectuat subeșantionarea, s-ar insera zerouri în același loc. Așadar, dacă ați eliminat eșantioanele cu număr impar în timpul subeșantionării, le-ați introduce în locurile cu numere-impare în timpul supraeșantionării. Dar, dacă ați eliminat eșantioane cu număr par în timpul subeșantionării, le veți insera în locurile cu număr par.

3. În Wavelets »1D Data Test» ekg.txt » se salvează a 2-a diagramă, dacă văd fișierul text, toate numerele sunt zero, deoarece erau foarte mici și nu au fost salvate cu o precizie suficient de mare. Deci, cum pot schimba formatul salvării fișierului text?

Dacă utilizați executabilele wavelets, nu puteți modifica formatul în care este salvat fișierul text. Dar, dacă utilizați LabVIEW wavelet VI libraries, puteți merge în diagrama bloc pentru a schimba formatul.