12.1 Bancurile de filtre

Un banc de filtre este un grup de filtre bandpass conectate în paralel. Fiecare filtru este reglat pe un gamă diferită de frecvențe. În figura de mai jos este prezentat un banc simplu de filtre format din cinci filtre. Frecvențele centrale ale fiecărui filtru bandpass sunt notate cu f1, f2, f3, f4 și f5, în timp ce lățimile lor de bandă sunt notate cu B1, B2, B3, B4, respectiv B5. Există un nume special dat frecvențelor centrale. Pentru filtrul m, frecvența centrală este fm. Atunci, fm este cunoscută ca frecvența centrală, frecvența mijlocie de bandă (midband) sau frecvența medie geometrică. Rețineți că în figură, lățimile de bandă ale tuturor filtrelor sunt la fel. Adică B1 = B2 = B3 = B4 = B5.

Una dintre proprietățile filtrelor bandpass este factorul de calitate Q al acestora. Factorul de calitate este o măsură a cât de selectiv este filtrul în trecerea frecvențelor în jurul frecvenței centrale și atenuarea frecvențelor nedorite. Este definit ca raportul dintre frecvența centrală a filtrului și lățimea de bandă a acestuia Q = fm/Bm.

Astfel, pentru o frecvență centrală fixă, cu cât este mai mare lățimea de bandă, cu atât este mai mic factorul de calitate și invers. În figura de mai sus, deoarece lățimile de bandă ale tuturor filtrelor sunt aceleași, dar frecvențele centrale sunt diferite, factorul de calitate este diferit pentru fiecare filtru.

O aplicație practică a unui filtru bandpass este într-un receptor radio sau televiziune. Toate posturile de radio și televiziune ocupă diferite game de frecvență. Antena captează semnale ale tuturor frecvențelor canalelor. Dar, în interiorul receptorului radio sau televizor, semnalul este trecut printr-un filtru bandpass folosit pentru a selecta un anumit canal (cel pe care doriți să-l auziți sau să îl vedeți) și să rejecteze celelalte canale. Când manevrați potențiometrul de reglare de pe radio sau butonul de selectare a canalelor de pe televizor, schimbați de fapt frecvența centrală a acestui filtru bandpass. Este de dorit ca filtrul bandpass să treacă canalul selectat și să rejecteze canalele nedorite. Prin urmare, filtrul bandpass trebuie să aibă un Q ridicat, astfel încât să nu auziți (sau să vedeți) două sau mai multe canale în același timp.

12.2 Analizoare de octavă