23.4 Alte achiziții și afișare de imagini

Nu toate imaginile sunt achiziționate la un cadru întreg la un moment dat. O altă modalitate foarte obișnuită este scanarea liniilor. Aceasta implică utilizarea unui detector care conține un șir unidimensional de pixeli, de exemplu, 2048 de pixeli lungime cu o lățime de 1 pixel. Pe măsură ce un obiect este deplasat peste detector, imaginea este achiziționată liniar. Scanarea pe linie este utilizată de faxuri și de scanerele de bagaje cu raze X de la aeroport. Ca variație, obiectul poate fi ținut în staționare în timp ce detectorul este mutat. Acest lucru este foarte convenabil atunci când detectorul este deja montat pe un obiect în mișcare, cum ar fi o aeronavă care face imagini ale terenului sub ea. Avantajul scanării pe linie este că viteza este negociată pentru simplitatea detectorului. De exemplu, o mașină de fax poate dura câteva secunde pentru a scana o pagină întreagă de text, dar imaginea rezultată conține mii de rânduri și coloane.

O abordare și mai simplificată este obținerea imaginii punct-cu-punct. De exemplu, imaginea cu microunde a lui Venus a fost achiziționată câte un pixel la un moment dat. Un alt exemplu este microscopul cu sondă de scanare, capabil să vadă atomii individuali. O sondă mică, adesea formată dintr-un singur atom la vârful ei, este adusă extrem de aproape de eșantionul observat. Efectele mecanice cuantice pot fi detectate între sondă și eșantion, permițând sondei să se oprească la o distanță exactă față de suprafața eșantionului. Sonda este apoi mutată pe suprafața eșantionului, menținând o distanță constantă, urmărind vârfurile și văile. În imaginea finală, valoarea fiecărui pixel reprezintă altitudinea locației corespunzătoare pe suprafața eșantionului.

Imaginile printate sunt împărțite în două categorii: grayscale (tonuri de gri) și halftone (semitonuri). Fiecare pixel într-o imagine în tonuri de gri este o nuanță de gri între alb și negru, cum ar fi o fotografie. În comparație, fiecare pixel într-o imagine în semitonuri este format din multe puncte individuale, fiecare punct fiind complet negru sau complet alb. Nuanțele de gri sunt produse prin alternarea diferitelor numere ale acestor puncte alb și negru. De exemplu, imaginați-vă o imprimantă laser cu o rezoluție de 600 de puncte-per-inch. Pentru a reproduce 256 de nivele de luminozitate între alb-negru, fiecare pixel ar corespunde unei matrici de 16 cu 16 puncte imprimabile. Pixelii negri se formează făcând toate aceste 256 de puncte negre. La fel, se formează pixeli albi, făcând toate aceste 256 de puncte alb. Griul mediu are jumătate de puncte alb și jumătate negru. Deoarece punctele individuale sunt prea mici pentru a fi văzute când sunt văzute la o distanță normală, ochiul este păcălit în gândirea formării unei scări de gri.

Imaginile din semitonuri sunt mai ușor de manevrat de către imprimante, inclusiv de fotocopiere. Dezavantajul este că calitatea imaginii este adesea mai rea decât imaginile din tonuri de gri.

Secțiunea următoare: Reglaje pentru luminozitate și contrast