34.10 Puterea procesării semnalelor

Legea lui Benford nu a fost niciodată privită ca o problemă matematică majoră, ci doar un mister minor. Totuși, mulți oameni deștepți și creativi au petrecut timp încercând să o înțeleagă. Scopul principal al acestui capitol a fost acela de a demonstra puterea DSP în aplicații netradiționale. În cazul legii lui Benford, această putere este clară; procesarea semnalelor a reușit acolo unde alte tehnici matematice au eșuat.

Nicăieri nu este mai evident decât un articol publicat în 1976 de matematicianul Ralph Raimi. El a examinat multe abordări în detalii matematice explicite, iar lucrarea sa a devenit un reper în istoria acestei probleme. Îngropat în detalii matematice, Raimi face scurtul comentariu: "... mulți scriitori ... au spus vag că legea lui Benford este mai bună atunci când distribuția ... acoperă mai multe ordini de mărime". După cum știm acum, aceasta este rădăcina fenomenului. Într-unul dintre cele mai colorate evenimente din istorie, o mică eroare în logică l-a determinat pe Raimi să susțină că acest lucru nu poate fi corect. [Mai exact, scalarea unei distribuții nu schimbă numărul de ordine de mărime pe care le acoperă.] În timp ce această ușoară direcție greșită probabil nu a făcut nici o diferență, arată cât de puțin succes a fost obținut prin matematica tradițională. O înțelegere a funcționării de bază a legii lui Benford nu a fost niciodată la orizont.

În cele din urmă, această discuție ar fi incompletă fără a menționa aplicațiile practice ale legii lui Benford. Data viitoare când vă depuneți declarația de impozit pe venit sau alt raport financiar, luați în considerare ceea ce se întâmplă cu distribuția cifrelor de început dacă fabricați unele dintre numere. Nu te voi ajuta să trișezi, așa că nu voi da detaliile. Pur și simplu, numerele pe care le compuneți probabil că nu vor respecta legea lui Benford, făcând raportul dvs. fraudulos deosebit de unul precis. Vă las să vă imaginați cine ar putea fi interesat de acest lucru.