33.7 Ce-i mai bun și ce-i mai rău în DSP

Această lucrare se bazează pe o premisă simplă: majoritatea tehnicilor DSP pot fi utilizate și înțelese cu un minim de matematică. Ideea este de a oferi oamenilor de știință și inginerilor instrumente pentru rezolvarea problemelor DSP care apar în activitățile lor de cercetare sau proiectare non-DSP.

Aceste ultime patru capitole sunt cealaltă parte a monedei: tehnici DSP care nu pot fi înțelese decât prin matematică extinsă. De exemplu, considerați filtrul Chebyshev-Butterworth pe care tocmai l-am descris. Acesta este cel mai bun din DSP, o serie de pași matematici eleganți care duc la o soluție optimă. Cu toate acestea, este și cel mai rău din DSP, o metodă de proiectare atât de complicată încât majoritatea oamenilor de știință și ingineri vor căuta o altă alternativă.

Unde vă încadrați în această schemă? Aceasta depinde de cine sunteți și pentru ce intenționați să utilizați DSP. Materialul din ultimele patru capitole oferă baza teoretică pentru procesarea semnalului. Dacă intenționați să urmați o carieră în DSP, trebuie să aveți o înțelegere detaliată a acestei matematici. Pe de altă parte, specialiștii din alte domenii ale științei și ingineriei trebuie doar să știe cum este utilizat DSP, nu cum este derivat. Pentru acest grup, materialul teoretic este mai mult de bază, decât ca un subiect central.