29.1 Familia ADSP-2106x

În ultimul capitol am analizat funcționarea generală a familiei "SHARC"de procesoare de semnal digital ADSP-2106x. Tabelul 29-1 prezintă diferiții membri ai acestei familii. Toate aceste dispozitive utilizează aceeași arhitectură, dar au o cantitate diferită de memorie on-chip, un factor cheie pentru a decide care dintre ele să fie utilizat. Accesul la memorie este un obstacol comun în sistemele DSP. DSP-urile SHARC adresează aceasta furnizând o sursă amplă de SRAM portată-dual on-chip. Dar, ultimul lucru pe care doriți să-l faceți este să plătiți pentru mai multă memorie decât aveți nevoie. DSP-urile intră adesea în produse sensibile la costuri, cum ar fi telefoanele celulare și playerele CD. Cu alte cuvinte, organizarea acestei familii este determinată atât de marketing, cât și de tehnologie.

Cel mai vechi membru al acestei familii este ADSP-21020. Acest cip conține arhitectura de bază, dar nu include memorie on-chip sau manipulare I/O. Aceasta înseamnă că nu poate funcționa ca un computer autonom; necesită componente externe să fie un sistem funcțional. Celelalte dispozitive sunt calculatoare complete într-un singur chip. Tot ce le trebuie să funcționeze este o sursă de energie și un mod de încărcare a unui program în memorie, cum ar fi un PROM extern sau o legătură de date.

SHARC, EZ-KIT, EZ-LAB, VisualDSP, EZ-ICE, sigla SHARC, sigla Analog Devices și sigla VisualDSP sunt mărci comerciale înregistrate ale Analog Devices, Inc.

Tabelul 29-1 Membrii familiei SHARC

Observați în Tabelul 29-1 că și produsele inferioare au o cantitate foarte mare de memorie. De exemplu, ADSP-21065L are 544 kbiți de SRAM intern. Acest lucru este suficient pentru a ține 6-8 secunde de vorbire digitizată (8k eșantioane pe secundă, 8 biți pe eșantion). Pe segmentul de vârf al familiei, ADSP-21060 are o memorie de 4 Mbit. Acest lucru este mai mult decât suficient pentru a stoca o întreagă imagine digitalizată (512×512 pixeli, 8 biți per pixel). Dacă aveți nevoie de mai multă memorie, puteți adăuga cu ușurință SRAM extern (sau memorie mai lentă) la oricare dintre aceste dispozitive.

În plus față de memorie, există și diferențe între acești membri ai familiei în secțiunile I/O. ADSP-21060 și ADSP-21062 (high-end) au fiecare câte șase porturi de legătură. Acestea sunt conexiuni paralele de 4 biți pentru combinarea DSP-urilor în sistemele de multiprocesare și alte aplicații care necesită I/O flexibile de mare viteză. ADSP-21061 și ADSP-21065L (low-end) nu au porturi de legătură, dar oferă mai multe canale DMA pentru a ajuta la operarea portului serial. Veți vedea, de asemenea, aceste numere de piesă cu "L" sau "M" după ele, cum ar fi "ADSP-21060L". Acest lucru indică faptul că dispozitivul funcționează de la o tensiune mai mică decât cea tradițională de 5,0 volți. Pentru, de exemplu, ADSP-21060L funcționează de la 3,3 volți, în timp ce ADSP-21160M utilizează numai 2,5 volți.

Figura 29-1 Diagrama bloc a plăcii EZ-KIT Lite.

Numai patru conexiuni externe sunt necesare: audio in, audio out, un cablu serial (RS-232) pentru computerul personal, și alimentare.

În iunie 1998, Analog Devices a prezentat cea de-a doua generație a arhitecturii sale SHARC, anunțând ADSP-21160. Acesta dispune de o arhitectură de bază a datelor multiple cu o singură instrucțiune (SIMD sau sim-dee) care funcționează la 100 MHz, o lățime de bandă a magistralei de memorie accelerată de 1600 megaocteți pe secundă, două magistrale de date pe 64 de biți și patru acumulatoare pe 80 de biți pentru calcule în virgulă fixă. Toate însumate, noul ADSP-21160M execută un FFT de 1024 puncte în numai 46 de microsecunde. SIMD DSP conține un al doilea set de unități de calcul (unitate aritmetică și logică, schimbător de bare, fișier de registru de date și multiplicator), permițând ADI să mențină compatibilitatea codului invers cu familia ADSP-2106x, oferind în același timp o foaie de parcurs de până la de zece ori mai mare performanță.

Secțiunea următoare: SHARC EZ-KIT Lite