12.3 Analizoarele de terță-octavă sau 1/3-octavă

Acum puteți face probabil o idee bună despre ceea ce este un analizor de terță-octavă (TOA), cunoscut și ca un analizator de 1/3-octavă. Este foarte similar cu un analizor de octave, dar cu un raport diferit al frecvențelor centrale și lățimilor de bandă ale filtrelor adiacente. Este format dintr-un set de filtre bandpass conectate în paralel, unde raportul dintre frecvențele centrale și lățimile de bandă ale filtrelor adiacente este 21/3.

Deoarece raportul este acum 21/3 (aproximativ = 1,26), este nevoie de trei dintre aceste filtre pentru a acoperi o gamă de frecvențe de o octavă. Efectul net este că trei filtre ale unui analizor de terță-octavă acoperă aceeași gamă de frecvențe ca un filtru al unui analizor de octave. Acest lucru este prezentat în figura de mai jos pentru un filtru al analizorului de octave.

Notă: În general, puteți avea un analizor de 1/n-octave unde raportul dintre frecvențele centrale și lățimile de bandă ale filtrelor bandpass adiacente este de 21/n. În practică, cele mai populare sunt 21, 21/3 și 21/12. Acestea corespund la rapoarte cu valori numerice de 2, 1,26, respectiv 1,06.

Pentru analizoarele de 1/3-octave, de asemenea, există o fm = √fUfL unde fm se numește frecvență medie geometrică.

Filtrele atât în ​​analizoarele de octavă cât și de terță-octavă sunt cunoscute și ca filtre cu lățime de bandă cu procentaj constant. Adică, lățimea de bandă a filtrelor este un procent constant din frecvența centrală. Pentru un filtru de octavă, raportul f2/f1 = 2, iar lățimea sa de bandă este 1/√2 = 71% din frecvența centrală. Pentru un filtru de 1/3-octavă, raportul

și lățimea sa de bandă este 21/6 - 2-1/6 = 23% din frecvența centrală.

12.4 Aplicațiile analizoarelor de octavă și de terță-octavă