Dicționar explicativ

1/f noise: Un tip de zgomot aleator care crește în amplitudine la frecvențe mai joase. El este larg observabil în sisteme fizice, dar nu bine înțeles. Vezi white noise pentru comparație.

-3dB cutoff frequency: Granița dintre banda de trecere a filtrului și banda de tranziție. Definită ca frecvența la care răspunsul în frecvență este redus la -3dB (0,707 din amplitudine).

"A" law: Standard com-panding (compresie-extensie) utilizat în Europa. Permite semnalelor vocale digitale să fie reprezentate cu numai 8 biți în loc de 12 biți prin efectuarea nivelelor de cuantizare inegale. Vezi mu law pentru comparație.

AC: Curent alternativ. Termen electric pentru porțiunea de semnal care fluctuează în jurul valorii medii (DC).

Accuracy: Eroarea într-o măsurătoare (sau o predicție) care este repetabilă de la încercare la încercare. Acuratețea este limitată de erori sistematice (repetabile). Vezi precision pentru comparație.

Additivity: O proprietate matematică care este necesară pentru sisteme liniare. Dacă intrarea a produce ieșirea p, și dacă intrarea b produce ieșirea q, atunci o intrare a+b produce o ieșire p+q.

Aliasing: Procesul în care o sinusoidă se schimbă de la o frecvență la alta ca rezultat al eșantionării sau altă acțiune neliniară. Uzual rezultă în pierdere de informație din semnal.

Amplitude modulation: Metodă în comunicația radio pentru combinarea semnalului ce transportă informație (cum ar fi audio) cu o undă purtătoare. Uzual efectuată prin multiplicarea celor două semnale.

Analysis: Transformata Fourier directă; calcularea domeniului de frecvență din domeniul timp. Vezi synthesis pentru comparație.

Antialias filter: Filtru analogic trece-jos plasat înaintea unui convertor analogic-digital. Elimină frecvențele mai mari de jumătate din frecvența de eșantionare care s-ar dedubla pe durata conversiei.

ASCII: O metodă de reprezentare a literelor și numerelor în formă binară. Fiecare caracter are atribuit un număr între 0 și 127. Foarte larg utilizată în computere și telecomunicații.

Aspect ratio: Raportul lățimii unei imagini la înălțimea sa. Televiziunea standard are un raport de aspect de 4:3, în timp ce filmele au un raport de aspect de 16:9.

Assembly: Limbaj de programare de nivel-jos care manevrează direct regiștrii și hardware intern ale unui microprocesor. Vezi high-level language pentru comparație.

Associative property of convolution: Scrisă ca: (a[n] + b[n]) + c[n] = a[n] + (b[n] + c[n]). Aceasta este importantă în procesarea semnalelor deoarece descrie cum se comportă etajele în cascadă.

Autocorrelation: Un semnal corelat cu el însuși. Utilă deoarece transformata Fourier a autocorelației este spectrul de putere al semnalului original.

Backprojection: O tehnică utilizată în tomografia computerizată pentru reconstruirea unei imagini din perspectivele sale. Rezultă în calitate mai slabă a imaginii mai puțin utilizată cu o metodă mai avansată.

BASIC: Un limbaj de programare de nivel înalt cunoscut pentru simplitatea sa, dar și pentru multele sale puncte slabe.

Basilar membrane: Organ mic în ureche care acționează ca un analizor de spectru. Permite diferitelor fibre din nervul cohlear să fie stimulate de diferite frecvențe.

Basis functions: Setul de forme de undă utilizate de o descompunere. De exemplu, funcțiile de bază pentru descompunerea Fourier sunt undele sinus și cosinus de amplitudine unitară.

Bessel filter: Filtru analogic optimizat pentru fază liniară. El nu are aproape overshoot în răspunsul la treaptă și fronturi similare de creștere și de cădere. Utilizat pentru netezirea semnalelor codificate în domeniul timp.

Bidirectional filtering: Metodă recursivă utilizată pentru a produce un filtru cu fază zero. Semnalul este filtrat mai întâi de la stânga la dreapta, apoi semnalul intermediar este filtrat de la dreapta la stânga.

Bilinear transform: Tehnică utilizată pentru a trasa planul-s în planul-z. Permite filtrelor analogice să fie convertite în filtre digitale echivalente.

Binning: Metodă de formare a unei histograme când datele (sau semnal) au numeroase nivele de cuantizare, ca la numerele în virgulă mobilă.

Biquad: Un sistem analogic sau digital cu doi poli și până la două zerouri. Adesea în cascadă pentru a crea o schemă de filtru mai sofisticată.

Bit reversal sorting: Algoritm utilizat în FFT pentru a realiza o descompunere intercalată a semnalului. Efectuat prin numărare în binar cu biții inversați stânga-cu-dreapta.

Blackman window: O curbă netedă utilizată în proiectarea filtrelor și analizei spectrale.

Brigthness: Strălucirea sau întunecimea totală a unei imagini. Vezi contrast pentru comparație.

Butterfly: Calculul de bază utilizat în FFT. Schimbă două numere complexe în două alte numere complexe.

Butterworth filter: Separă o bandă de frecvențe de alta; cel mai rapid roll-off în timp ce ține banda de trecere plată; poate fi analogic sau digital. Numit și filtru maxim plat.

C: Limbaj de programare comun utilizat în știință, inginerie și DSP. Mai avansat este C++.

Carrier wave: Termen utilizat în modulația în amplitudine a semnalelor radio. Se referă la unda sinus de frecvență înaltă care este combinată cu un semnal de frecvență mai joasă, purtător de informație.

Cascade: O combinație de două sau mai multe etaje, unde ieșirea unui etaj devine intrare pentru următorul.

Causal signal: Orice semnal care are o valoare de zero pentru toate eșantioanele numerotate negativ.

Causal system: Un sistem care are ieșire zero până când apare o valoare nonzero pe intrarea sa (adică, intrarea cauzează ieșirea). Răspunsul la impuls a unui sistem cauzal este un semnal cauzal.

Central Limit Theorem: Teoremă importantă în statistică. În one form: o sumă de multe numere aleatoare va avea un pdf Gaussian, indiferent de pdf-urile numerelor aleatoare individuale.

Cepstrum: Un rearanjament al spectrului. Utilizat în procesarea omomorfică pentru a descrie spectrul când domeniile timp și frecvență sunt comutate.

Charge coupled device (CCD): Senzorul de lumină în aparatele foto electronice. Format dintr-o foaie subțire de siliciu ce conține un șir bidimensional de regiuni sensibile la lumină numite pixeli (gropi de potențial).

Chebyshev filter: utilizat pentru separarea unei benzi de frecvență de alta. Oferă un roll-off mai rapid decât Butterworth prin permiterea de ripplu în banda de trecere. Poate fi analogic sau digital.

Chirp system: Utilizat în radar și sonar. Un impuls este convertit într-un semnal de durată mai lungă înainte de transmisie și comprimat înapoi în impuls după recepție.

Circular buffer: Metodă de stocare a datelor utilizată în procesarea în timp real; fiecare eșantion nou achiziționat înlocuiește eșantionul cel mai vechi în memorie.

Circular convoluție: Aliasind (dedublare) care poate apare în domeniul timp când semnalele din domeniul frecvență sunt multiplicate. Fiecare perioadă din domeniul timp se revarsă peste perioadele adiacente.

Circularity: Aspectul că sfârșitul unui semnal este conectat la începutul său. Acesta apare când se consideră numai o singură perioadă a unui semnal periodic.

Classifiers: Un parametru extras din și reprezentând un set mai larg de date. De exdemplu: dimensiunea unei regiuni, amplitudinea unui vârf, ascuțimea unui front, etc. Utilizat în recunoașterea tiparelor.

Closing: O operație morfologică definită ca o operație de eroziune urmată de o operație de dilatare.

Cochlea: Organ în ureche unde sunetul de intrare este convertit în semnal neuronal.

Cochlear nerve: Nerv care transmite informația audio de la ureche la creier.

Coefficient-of-variation (CV): Modalitate comună de stabilire a variației (zgomot) în date. Definit ca:

100% x deviația standard/medie

Commutative property of convolution: Scrisă ca: a[n] x b[n] = b[n] x a[n]

Companding: O neliniaritate în formă de s permite semnalelor vocale să fie digitizate utilizând numai 8 biți în loc de 12 biți. Europa utilizează legea A, în timp ce Statele Unite utilizează versiunea legea miu.

Complex conjugation: Schimbarea semnului părții imaginare a unui număr complex. Adesea notat cu o steluță plasată lângă variabilă. Exemplu: dacă A = 3 + 2j, atunci A*= 3 - 2j.

Complex DFT: Transformata Fourier discretă utilizând numere complexe. O tehnică mai complicată și mai puternică decât real DFT.

Complex exponential: Un număr complex de forma: ea + bj. Ele sunt utile în inginerie și știință deoarece realția lui Euler le permite să reprezinte sinusoide.

Complex Fourier transform: Oricare din cei patru membri ai familiei de transformate Fourier scris utilizând numere complexe. Vezi real Fourier transform pentru comparație.

Complex number: Numerele reale (utilizate în matematica de zi cu zi) plus numerele imaginare (numere ce conțin termenul j, unde j = √-1). Exemplu: 3 + 2j.

Complex plane: O interpretare grafică a numerelor complexe, cu partea reală pe axa x și partea imaginară pe axa y. Aceasta este analoagă axei numerelor reale.

Composite video: Un semnal de televiziune analogic care conține impulsuri de sincronizare pentru a separa câmpurile sau cadrele.

Computed tomography (CT): O metodă utilizată pentru reconstrucția unei imagini a interiorului unui obiect din proiecțiile de raze-x ale sale. Larg utilizată în medicină; una din aplicațiile cele mai timpurii ale DSP. Nume vechi: scaner CAT.

Continuous signal: Un semnal format din variabile continue (opuse celor discrete). Exemplu: o tensiune care variază în timp. Adesea folosit interschimbabil cu semnal analogic.

Converge: Termen utilizat în metode iterative pentru a indica progresul făcut în direcția unei soluții ("algoritmul converge") sau că o soluție a fost găsită.

Convolution integral: Ecuație matematică care definește convoluția în sisteme continue; analoagă sumei de convoluție pentru sisteme discrete.

Convolution kernel: Răspunsul la impuls al unui filtru implementat prin convoluție. Cunoscut și ca kernelul filtrului și kernel.

Convolution sum: Ecuația matematică ce definește convoluția pentru sisteme discrete.

Correlation: Operație matematică efectuată la fel ca o convoluție, cu excepția inversării stânga-dreapta a unui semnal. Aceasta este o cale optimă de a detecta o formă de undă cunoscută într-un semnal.

Cross-correlation: Semnalul format când un semnal este corelat cu alt semnal. Vârfurile în acest semnal indică o similitudine între semnalele originale. Vezi și autocorrelation.

CVSD: Modulare Continuously Variable Slope Delta, o tehnică utilizată pentru a converti un semnal vocal într-un șir binar continuu.

DC: Curent continuu. Termen electric pentru porțiunea de semnal care nu se schimbă cu timpul; valoare medie sau media. Vezi AC pentru comparație.

Decibel SPL: Sound Pressure Level. Scală logaritmică utilizată pentru a exprima intensitatea unei unde sonore: 0 dB SPL este minim detectabil; 60 dB SPL este vorbire normală; 140 dB SPL cauzează afectarea urechii.

Decimation: Reducerea ratei de eșantionare a unui semnal digitizat. În general, implică filtrare trece-jos urmată de eliminarea eșantioanelor. Vezi interpolation pentru comparație.

Decomposition: Procesul de rupere a semnalului în două sau mai multe componente aditive. Adesea, se referă specific la Transformata Fourier directă, rupând un semnal în sinusoide.

Deconvolution: Operația inversă a convoluției: dacă x[n] * h[n] = y[n], găsiți x[n] dacă sunt dați numai h[n] și y[n]. Deconvoluția este uzual efectuată prin împărțirea spectrelor de frecvență.

Delta encoding: Un termen general referitor la tehnici care stochează date ca diferență între eșantioane adiacente. Utilizat în ADC, compresia datelor și multe alte aplicații.

Delta function: Un impuls normalizat. Funcția delta discretă este un semnal compus tot din zerouri, cu excepția eșantionului de la zero care are o valoare unu. Funcția delta continuă este similară, dar mai abstractă.

Delta-sigma: Metodă populară de conversie analogic-digitală în procesarea vorbirii și muzicii. Utilizează o foarte înaltă rată de eșantionare cu numai un singur bit pe eșantion, urmată de decimare.

Dependent variable: Într-un semnal, variabila dependentă depinde de valoarea variabilei independente. Exemplu: când o tensiune se modifică în timp, timpul este variabila independentă iar tensiunea este variabila dependentă.

Difference equation: Ecuație referitoare la eșantioane trecute și prezente ale semnalului de ieșire cu eșantioane trecute și prezente ale semnalului de intrare. Numită și ecuație de recursiune.

Dilation: O operație morfologică. Când este aplicată la imagini binare, dilation face obiectele mai mari și poate combina obiecte deconectate într-un singur obiect.

Discrete cosine transform (DCT): O rudă a transformatei Fourier. Descompune un semnal în unde cosinus. Utilizată în compresia datelor.

Discrete derivative: O operație pentru semnale discrete analoagă derivatei pentru semnale continue. Un nume mai bun este prima diferență.

Discrete Fourier transform (DFT): Membru al familiei de transformate Fourier care se ocupă cu semnale din domeniul timp care sunt discrete și periodice.

Discrete integral: Operație pe semnale discrete care este analoagă cu integrala pentru semnale continue. Un nume mai bun este running sum.

Discrete signal: Un semnal care utilizează variabile cuantizate, cum ar fi un semnal digitizat aflat în computer.

Discrete time Fourier transform (DTFT): Membru al familiei de transformate Fourier care se ocupă cu semnale din domeniul timp care sunt discrete și aperiodice.

Dithering: Zgomot adăugat la un semnal analogic înaintea conversiei analogic-digitale pentru a preveni ca semnalul digitizat să devină "blocat" pe o valoare.

Domain: Variabila independentă a unui semnal. De exemplu, o tensiune care variază cu timpul este în domeniul timp. Alte domenii comune sunt domeniul spațial (cum ar fi imagini) și domeniul frecvență (ieșirea transformatei Fourier).

Double precision: Un standard pentru notația în virgulă mobilă care utilizează 64 de biți pentru a reprezenta fiecare număr. Vezi single precision pentru comparație.

DSP microprocessor: Un tip de microprocesor destinat pentru calcule matematice rapide. Adesea are o pipeline și/sau arhitectură Harvard. Numit și RISC.

Dynamic range: Cea mai mare amplitudine a sistemului. Utilizată și pentru a indica numărul de biți într-un ADC. Poate fi utilizată și cu alți parametri decât amplitudinea; vezi frequency dynamic range.

Edge enhancement: Orice algoritm de procesare imagini care face marginile mai clare. Numită și operație de ascuțire.

Edge response: În procesarea imaginii, ieșirea unui sistem când intrarea este o margine. Precizia răspunsului la margine este adesea utilizată ca o măsură a rezoluției sistemului.

Elliptic filter: Utilizat pentru a separa o bandă de frecvențe de alta. Oferă un roll-off rapid prin permiterea de ripplu în banda de trecere și banda de oprire. Poate fi utilizat în scheme analogice și digitale.

End effects: Capete cu comportament slab al unui semnal filtrat rezultând dintr-un kernel de filtru care nu este complet imersat în semnalul de intrare.

Erosion: O operație morfologică. Când este aplicată imaginilor binare, eroziunea face obiectele mai mici și poate rupe obiecte în două sau mai multe părți.

Euler's relation: Cea mai importantă ecuație în matematica complexă, legând unde sinus și cosinus cu exponențiale complexe.

Even/odd decomposition: O modalitate de a rupe un semnal în două alte semnale, unul având simetrie pară și celălalt având simetrie impară.

Even order filter: Un filtru analogic sau digital având un număr par de poli.

False-negative: Unul din patru posibile rezultate a încercării de detectare a țintei. Ținta este prezentă, dar indicată incorect că nu este prezentă.

False-positive: Unul din patru posibile rezultate a încercării de detectare a țintei. Ținta nu este prezentă, dar indicată incorect că este prezentă.

Fast Fourier transform (FFT): Un algoritm eficient pentru calcularea transformatei Fourier discrete (DFT). Reduce timpul de executare de sute de ori în unele cazuri.

FFT convolution: O metodă de convoluție a semnalelor prin multiplicarea spectrelor lor de frecvență. Numită așa deoarece FFT este utilizată pentru a muta eficient între domeniile timp și frecvență.

Field: Televiziune întrețesută ce afișează liniile pare ale fiecărui cadru (imagine) urmate de liniile impare. Liniile pare sunt numite câmp par iar liniile impare câmp impar.

Filter kernel: Răspunsul la impuls al unmui filtru implementat prin convoluție. Cunoscut și ca convolution kernel și kernel.

Filtered backprojection: O tehnică utilizată în tomografia computerizată pentru reconstruirea unei imagini din vederile sale. Vederile sunt filtrate și apoi proiectate înapoi.

Finite impulse response (FIR): Un răspuns la impuls care are un număr finit de valori nonzero. Adesea utilizat pentru a indica că un filtru este efectuat prin utilizarea convoluției, mai curând decât recursiune.

First difference: O operație pentru semnale discrete care imită prima derivată pentru semnale continue; numită și derivata discretă.

Fixed point: Una din două modalități prin care computerele stochează numere; uzual pentru a stoca întregi. Vezi floating point pentru comparație.

Flat-top window: O fereastră utilizată în analiza spectrală; oferă o măsurare cu acuratețe a amplitudinilor componenteloe spectrale. Poate fi utilizat kernelul de filtru windowed-sinc.

Floating point: Una din două modalități comune prin care computerele stochează numere. Virgula mobilă utilizează o formă de notație științifică unde o mantisă este ridicată la un exponent. Vezi fixed point pentru comparație.

Forward transform: Ecuația de analiză a transformatei Fourier, ce calculează domeniul frecvență din domeniul timp. Vezi inverse transform pentru comparație.

Fourier reconstruction: Una din metodele utilizate în tomografia computerizată pentru a calcula o imagine din vederile sale.

Fourier series: Membru al familiei de transformate Fourier care se ocupă cu semnalele din domeniul timp care sunt continue și periodice.

Fourier transform: O familie de tehnici matematice bazate pe descompunerea semnalelor în sinusoide. În versiunea complexă, semnalele sunt descompuse în exponențiale complexe.

Fourier transform pair: Forme de undă din domeniile timp și frecvență care corespund una alteia. De exemplu, impulsul dreptunghiular și funcția sinc.

Fovea: O mică regiune în retina ochiului care este optimizată pentru vedere de înaltă rezoluție.

Frame: O imagine individuală într-un semnal de televiziune. Standardul de televiziune NTSC utilizează 30 de cadre (imagini) pe secundă.

Frame grabber: Un convertor analogic-digital utilizat pentru a digitiza și stoca un frame (imagine) dintr-un semnal de televiziune.

Frequency domain: Un semnal având frecvența ca variabilă independentă. Ieșirea transformatei Fourier.

Frequency domain aliasing: Aliasing care apare în domeniul frecvență ca răspuns la o acțiune făcută în domeniul timp. Aliasing pe durata eșantionării este un exemplu.

Frequency domain convolution: Convoluția efectuată prin multiplicarea spectrelor de frecvență ale semnalelor.

Frequency domain encoding: Una din două principale modalități prin care informația poate fi codificată în semnal. Informația este conținută în amplitudinea, frecvența și faza sinusoidelor componente ale semnalului. Semnalele audio sunt cel mai bun exemplu. Vezi time domain encoding pentru comparație.

Frequency domain multiplexing: O metodă de combinare a semnalelor pentru transmisie simultană prin deplasarea lor la diferite părți ale spectrului de frecvență.

Frequency dynamic range: Raportul dintre cea mai înaltă și cea mai joasă frecvență pe care le poate da un sistem. Uzual, sistemele analogice au o gamă dinamică de frecvență mult mai largă decât sistemele digitale.

Frequency resolution: Abilitatea de a distinge sau separa frecvențe distanțate apropiat.

Frequency response: Schimbările de magnitudine și fază pe care le suferă sinusoidele când trec printr-un sistem liniar. Uzual, exprimate ca o funcție de frecvență. Adesea găsit prin aplicarea transformatei Fourier răspunsului la impuls.

Fricative: Sunet al vorbirii umane creat ca zgomot aleator din turbulența aerului, cum ar fi : s, f, sh, z, v și th. Vezi voiced pentru comparație.

Full-width-at-half-maximum (FWHM): O modalitate comună de măsurare a lățimii unui vârf din semnal. Lățimea vârfului este măsurată la jumătatea amplitudinii maxime a vârfului.

Fundamental frequency: Frecvența la care o formă de undă periodică se repetă. Vezi harmonic pentru comparație.

Gamma curve: Funcția matematică sau tabel de căutare relatând o valoare de pixel stocat și luminozitatea cu care apare într-o imagine afișată. Numită și grayscale transform.

Gaussian: O curbă ca un clopot de forma generală: ex2. Gaussianul are multe proprietăți unice. Numit și normal distribution.

Gibbs effect: Când un semnal este trunchiat într-un domeniu, apar oscilații și overshoot la fronturi și colțuri, în alt domeniu.

GIF: Un format comun pentru fișier de imagine utilizând compresie LZW (fără pierderi). Larg utilizat pe www pentru grafice. Vezi TIFF și JPEG pentru comparație.

Grayscale image: O imagine digitală unde fiecare pixel este afișat în nuanțe de gri între negru și alb; numită și imagine alb-negru.

Grayscale stretch: Creștere puternică a contrastului unei imagini digitale pentru a permite examinarea în detaliu a unui câmp mic al nivelelor de cuantizare. Nivelele de cuantizare din afara acestui câmp sunt afișate ca negru sau alb saturate.

Grayscale transform: Funcția de conversie între o valoare de pixel stocat și luminozitatea care apare într-o imagine afișată. Numită și gamma curve.

Halftone: O metodă comună de imprimare imagini pe hârtie. Nuanțele de gri sunt create prin modele variate de mici puncte negre. Pentru imprimare color se utilizează puncte de roșu, verde și albastru.

Hamming window: O curbă netedă utilizată în proiectarea filtrelor și analiza spectrală,calculată din

0,54 - 0,46cos(2πn/N) pentru n = 0, 1, 2, ..... N-1

Harmonics: Componentele de frecvență ale unui semnal periodic, constând întotdeauna din multipli întregi ai frecvenței fundamentale. Fundamentala este prima armonică, dublul acestei frecvențe este armonica a doua, etc.

Harvard Architecture: Schemă internă din computer unde se află programul și datele în memorii separate accesate prin magistrale separate; comună în microprocesoarele utilizate pentru DSP. Vezi Von Neumann Architecture pentru comparație.

High fidelity: Reproducerea muzicii de înaltă fidelitate, cum ar fi cea realizată cu player-e CD.

High-level language: Limbaje de programare, ca C, BASIC și FORTRAN.

High-speed convolution: Alt nume pentru convoluția FFT.

Hilbert transformer: Un sistem ce are răspunsul în frecvență: Mag = 1, Phase = 90 grade, pentru toate frecvențele. Utilizat în sisteme de comunicație pentru modulare. Poate fi analogic sau digital.

Histogram equalization: Procesare unei imagini prin utilizarea histogramei integrate a imaginii ca transformată grayscale. Lucrează prin darea unui contrast mai mare suprafețelor mari ale imaginii decât celor mici.

Histogram: Afișează distribuția valorilor într-un semnal. Axa x arată valorile posibile ale eșantioanelor; axa y indică numărul de eșantioane ce au aceeași valoare.

Homogeneity: O proprietate matematică a tuturor sistemelor liniare. Dacă o intrare x[n] produce o ieșire y[n], atunci o intrare kx[n] produce o ieșire ky[n], pentru orice constantă k.

Homomorphic: Tehnică DSP pentru separarea semnalelor combinate într-o modalitate neliniară, cum ar fi prin multiplicare sau convoluție. Problema neliniară este convertită la una liniară printr-o transformată adecvată.

Huffman encoding: Metodă de comprimare a datelor care atribuie mai puțini biți caracterelor întâlnite frecvent decât caracterelor utilizate mai rar.

Hyperspace: Termen utilizat în detectarea țintei și analiza rețelei neuronale. Un parametru poate fi interpretat grafic ca o linie, doi parametri ca un plan, trei parametri ca un spațiu, și mai mult de trei parametri ca hiperspațiu.

Imaginary part: Porțiunea unui număr complex care are un termen j, cum ar fi 3 + 2j. În transformata Fourier reală, partea imaginară se referă la porțiunea din domeniul frecvență care păstrează amplitudinile undelor sinus, chiar dacă termenii j nu sunt utilizați.

Impulse: Un semnal compus din zerouri cu excepția unui foarte scurt puls. Pentru semnale discrete, pulsul constă dintr-un singur eșantion nonzero. Pentru semnale continue, lățimea pulsului trebuie să fie mult mai scurtă decât răspunsul inerent al unui sistem cu care este utilizat semnalul.

Impulse decomposition: Ruperea unui semnal de N puncte în N semnale, fiecare conținând un singur eșantion din semnalul original, cu toate celelalte eșantioane fiind zero. Aceasta este baza convoluției.

Impulse response: Ieșirea unui sistem când intrarea este un impuls normalizat (o funcție delta).

Impulse train: Un semnal constând din o serie de impulsuri distanțate egal.

Independent variable: Într-un semnal, variabila dependentă depinde de valoarea variabilei independente. Exemplu: când o tensiune se modifică în timp, timpul este variabila independentă și tensiunea este variabila dependentă.

Infinite impulse response (IIR): Un răspuns la impuls care are un număr infinit de valori nonzero, cum ar fi o exponențială descrescătoare. Adesea utilizat pentru a indica că un filtru este efectuat prin utilizarea recursiunii, mai degrabă decât convoluție.

Integers: Numere întregi. De asemenea se referă la numere stocate în notație virgulă mobilă. Vezi virgulă mobilă.

Interlaced decomposition: Ruperea unui semnal în eșantioanele sale numărate par și impar. Utilizată în FFT.

Interlaced video: Un semnal video care afișează liniile pare ale fiecărei imagini urmate de liniile impare. Utilizată în televiziune; dezvoltată pentru reducerea pâlpâirii (flicker).

Interpolation: este o metodă de construire a unor noi puncte de date în intervalul unui set discret de puncte de date cunoscute. Crește rata de eșantionare a unui semnal digitizat. În general, făcută prin plasarea de zerouri între eșantioanele originale și utilizarea unui filtru trece-jos. Vezi decimation pentru comparație.

Inverse transform: Ecuația de sinteză a transformatei Fourier, ce calculează domeniul timp din domeniul frecvență. Vezi forward transform pentru comparație.

Iterative: Metodă de găsire a soluției prin ajustarea graduală a variabilei în direcția corectă până ce este realizată convergența. Utilizată în reconstrucția CT și rețele neuronale.

Kernel: Răspunsul la impuls al unui filtru implementat prin convoluție. Cunoscut și ca convolution kernel și filter kernel.

Laplace transform: Metodă matematică de analizare a sistemelor controlată prin ecuații diferențiale. Un instrument de bază în proiectarea circuitelor electrice, cum ar fi filtrele analogice. Schimbă un semnal din domeniu timp în domeniu-s.

Learning algorithm: Procedura utilizată pentru a găsi un set de ponderi de rețea neuronală, bazată pe exemple de cum ar opera rețeaua.

Line pair: Termen de imagistică pentru ciclu. De exemplu, 5 cicluri pe mm este la fel ca 5 perechi de linii pe mm.

Line pair gauge: Un dispozitiv pentru a măsura rezoluția unui sistem imagistic. Conține o serie de linii luminoase și întunecoase care se mută mai aproape împreună la un capăt.

Line spread function (LSF): Răspunsul unui sistem imagistic la o linie subțire din imaginea de intrare.

Linear phase: Un sistem cu o fază care este o linie dreaptă. Uzual, importantă deoarece ea înseamnă că răspunsul la impuls are simetrie stânga-dreapta, făcând fronturile de creștere în semnalul de ieșire să arate la fel ca fronturile de cădere. Vezi și zero phase.

Linear system: Prin definiție, un sistem care are proprietățile de aditivitate și omogenitate.

Lossless compression: Tehnică de compresie a datelor care reconstruiește exact datele originale, cum ar fi compresia LZW.

Lossy compression: Metode de compresie a datelor care reconstruiesc numai o aproximare a datelor originale. Acestea permit să fie realizate rapoarte mai înalte de compresie. JPEG este un exemplu.

Matched filtering: Metodă utilizată pentru a determina unde, sau dacă, apare un șablon cunoscut într-un semnal. Filtrarea comparată este bazată pe corelație, dar implementată prin convoluție.

Mathematical equivalence: Un mod de a utiliza numere complexe pentru a reprezenta probleme reale. Bazată pe relația lui Euler de echivalare a sinusoidelor cu exponențiale complexe. Vezi substitution pentru comparație.

Mean: Valoarea medie a unui semnal sau alt grup de date.

Memoryless: Sisteme unde valoarea curentă a ieșirii depinde numai de valoarea curentă a intrării și nu de valorile trecute.

MFLOPS: Million-Floating-Point-Operations-Per-Seconds; o modalitate comună de a exprima viteza computerului. Vezi MIPS pentru comparație.

MIPS: Million-Instructions-Per-Second; o modalitate comună de a exprima viteza computerului.

Mixed signal: Circuite integrate care conțin atât electronică analogică cât și digitală, cum ar fi un ADC plasat pe un procesor de semnal digital.

Modulation transfer function (MTF): Jargon imagistic pentru răspunsul în frecvență.

Morphing: Efectul de distorsionare graduală a unei imagini dintr-o formă în alta. Utilizată pentru efecte speciale, cum ar fi un om transformat în vârcolac.

Morphological: Uzual se referă la simple operații neliniare realizate pe imagini binare, cum ar fi eroziunea și dilatarea.

Moving average filter: Fiecare eșantion din semnalul de ieșire este media a multor eșantioane adiacente din semnalul de intrare. Poate fi efectuat prin convoluție sau recursiune.

MPEG: Standard de compresie pentru video, cum ar fi televiziunea digitală.

Mu law: Standard com-panding (comprimare-expandare) utilizat în Statele Unite. Permite semnalelor vocale digitale să fie reprezentate cu numai 8 biți în loc de 12 biți prin luarea nivelelor de cuantizare inegale. Vezi A low pt. comparație.

Multiplexing: Combinarea a două sau mai multe semnale împreună pentru transmisie. Aceasta poate fi efectuată în multe moduri diferite.

Multirate: Sisteme care utilizează mai multe rate de eșantionare. Adesea utilizate în ADC și DAC pentru a obține performanțe mai bune, utilizând mai puțină electronică.

Natural frequency: O frecvență exprimată în radiani pe secundă, spre comparație cu cicluri pe secundă (Hz). Pentru a converti frecvența (în Hz) în frecvență naturală, se multiplică cu 2π.

Negative frequencies: Sinusoidele pot fi scrise ca o frecvență pozitivă: cos(2πft), sau ca o frecvență negativă cos(-2πft). Frecvențele negative sunt incluse în transformata Fourier complexă, făcând-o mai puternică.

Normal distribution: O curbă în formă de clopot. Numită și Gaussian.

NTSC: Standard de televiziune utilizat în SUA, Japonia și alte țări. Vezi PAL și SECAM pentru comparație.

Nyquist frequency, Nyquist rate: Acești termeni se referă la teorema de eșantionare, dar sunt utilizați în moduri diferite de diferiți autori. Ei pot fi utilizați pentrua înțelege patru lucruri diferite: cea mai înaltă frecvență conținută în semnal, dublul acestei frecvențe, rata de eșantionare sau jumătate din rata de eșantionare.

Octave: Un factor de doi în frecvență.

Odd order filter: Un filtru analogic sau digital având un număr impar de poli.

Opening: O operație morfologică definită ca o operație de dilatare urmată de o operație de eroziune.

Optimal filter: Un filtru care este cel mai bun într-un mod specific. De exemplu, filtrele Wiener produc un raport optimal semnal-zgomot și filtrele comparate sunt optime pentru detectarea țintei.

Overlap add: Metodă utilizată pentru a rupe semnale lungi în segmente pentru procesare.

PAL: Standard de televiziune utilizat în Europa.

Parallel stages: O combinație de două sau mai multe etaje cu aceeași intrare și ieșiri adunate.

Parameter space: Jargon pentru detectarea țintei. Un parametru poate fi interpretat grafic ca o linie, doi parametri ca un plan, trei parametri ca un spațiu și mai mult de trei parametri ca hiperspațiu.

Parseval's relation: Ecuație legând energia din domeniul timp de energia din domeniul frevvență.

Passband: Banda de frecvențe pentru care un filtru este proiectat să le treacă nealterate.

Passive sonar: Detectarea submarinelor și altor obiecte subacvatice prin sunetele produse de ele. Utilizat pentru supraveghere ascunsă.

Phasor transform: Metodă de utilizare a numerelor complexe pentru a găsi răspunsul în frecvență al circuitelor RLC. Rezistoarele, condensatoarele și inductoarele devin R, 1/jωC, și jωL, respectiv.

Pillbox: Forma unui kernel de filtru utilizat în procesarea imaginii: regiune circulară de valoare constantă înconjurată de zerouri.

Pitch: Percepție umană a frecvenței fundamentale a unui ton continuu. Vezi timbre pentru comparație.

Pixel: O contracție a elementului de imagine. Un eșantion individual într-o imagine digitală.

Point spread function (PSF): Jargon imagistic pentru răspunsul la impuls.

Pointer: O variabilă a cărei valoare este adresa altei variabile.

Poisson statistics: Variații în valoarea unui semnal rezultate din reprezentarea lui printr-un număr finit de particule, cum ar fi: raze-x, fotoni de lumină sau electroni. Numite și Poisson noise și statistical noise.

Polar form: Reprezentarea sinusoidelor prin magnitudinea și faza lor: Mcos(ωt + ϕ), unde M este magnitudinea și ϕ este faza.

Pole: Termen utilizat în transformata Laplace și transformata-z. Când funcția de transfer din domeniul-s sau domeniul-z este scrisă ca un polinom împărțit prin alt polinom, rădăcinile numitorului sunt polii sistemului, în timp ce rădăcinile numărătorului sunt zerouri.

Pole-zero diagram: Termen utilizat în transformatele Laplace și z. O afișare grafică a locațiilor de poli și zerouri în planul-s sau planul-z.

Precision: Eroarea de măsurare sau predicția care nu este repetabilă de la încercare la încercare. Precizia este determinată de erori aleatoare. Vezi accuracy pentru comparație.

Probability distribution function (pdf): Dă probabilitatea că o variabilă continuă va lua o anume valoare.

Probability mass function (pmf): Dă probabilitatea că o variabilă discretă va lua o anume valoare. Vezi pdf pentru comparație.

Pulse response: Ieșirea unui sistem când intrarea este un puls.

Quantization error: Eroarea introdusă când un semnal este cuantizat. În majorittea cazurilor, aceasta rezultă într-o eroare maximă de ± 1/2 LSB, și o eroare rms de 1/√12 LSB. Numită și zgomot de cuantizare.

Random error: Erori în măsurare sau predicție care nu sunt repetabile de la încercare la încercare. Determină precizia. Vezi systematic error pentru comparație.

Radar: Radio Detection And Ranging. Tehnică de ecolocație ce utilizează undele radio pentru a detecta aeronave.

Real DFT: Transformata Fourier discretă ce utilizează numai numere reale. O tehnică mai puțin puternică decât DFT complexă, dar mai simplă. Vezi complex DFT pentru comparație.

Real FFT: O versiune modificată a FFT. Aproximativ cu 30% mai rapidă decât FFT standard când domeniul timp este complet real (adică partea imaginară a domeniului timp este zero).

Real Fourier transform: Oricare dintre membrii familiei transformatei Fourier ce utilizează numai numere reale.

Real part: Porțiunea numărului complex care nu are termenul j, cum ar fi 3 în 3 + 2j. În transformata Fourier reală, partea reală se referă la partea din domeniul de frecvență care păstrează amplitudinile undelor cosinus, chiar dacă nu este prezent nici-un termen j.

Real time processing: Procesarea datelor în timp ce sunt achiziționate, mai degrabă decât stocarea lor pentru utilizare ulterioară. Exemplu: Algoritmii DSP pentru controlarea ecourilor în apelurile telefonice pe distanțe lungi.

Reconstruction filter: Un filtru analogic trece-jos plasat după un convertor digital-analogic. Netezește formele de undă în trepte prin eliminarea frecvențelor mai înalte de jumătate din rata de eșantionare.

Rectangular form: Reprezentarea unei sinusoide prin forma: A cos(ωt) + B sin(ωt), unde A este numit partea reală și B este numit partea imaginară (chiar dacă acestea nu sunt numere imaginare).

Rectangular window: Un semnal cu un grup de puncte adiacente ce au valoare unitară, și zero în altă parte. Uzual, multiplicată prin alt semnal pentru a selecta o secțiune a semnalului de procesat.

Recursion coefficients: Valori ponderate utilizate într-o ecuație de recursiune. Coeficienții de recursiune determină caracteristicile unui filtru (IIR) recursiv.

Recursion equation: Ecuația ce leagă eșantioanele trecute și prezente ale semnalului de ieșire cu valorile trecute și prezente ale semnalului de intrare. Numită și ecuație diferență.

Region-of-convergence: Termen utilizat în transformatele Laplace și z. Acele regiuni din planele-s și z care au o valoare definită.

RGB encoding: Reprezentarea unei imagini color prin specificarea cantității de roșu, verde și albastru pentru fiecare pixel.

RISC: Reduced Instruction Set Computer, numit și microprocesor DSP. Un număr mai mic de comenzi de programare permite calcule matematice de viteză mult mai mare. Opusul este Complex Instruction Set Computer, cum ar fi Pentium.

ROC curve: O afișare grafică arătând cum selectarea pragului afectează performanța unei probleme de detectare a țintei.

Roll-off: Jargon utilizat pentru a descrie precizia unei tranziții între banda de trecere a filtrului și banda de oprire. Un roll-off rapid înseamnă că tranziția este abruptă, un roll-off lent înseamnă că ea este graduală.

Root-mean-square (rms): utilizată pentru a exprima fluctuația unui semnal în jurul lui zero. Adesea utilizată în electronică. Definită ca rădăcina pătrată a mediei pătratelor. Vezi standard deviation pentru comparație.

Round-off noise: Eroarea cauzată prin rotunjirea rezultatului unui calcul matematic la cel mai apropiat nivel de cuantizare.

Row major order: Un șablon pentru convertirea unei imagini în formă serială. Operează la fel ca scrierea engleză: de la stânga la dreapta pe prima linie, de la stânga la dreapta pe a doua linie, etc.

Run-length encoding: Tehnică simplă de compresie a datelor cu multe variații. Caracterele care sunt repetate de multe ori în succesiune sunt înlocuite prin coduri ce indică caracterul și lungimea de rulare.

Running sum: O operație utilizată cu semnale discrete, care imită integrarea semnalelor continue. Numită și integrala discretă.

s-domain: Domeniul definit prin transformata Laplace. Numit și planul-s.

Sample spacing: Distanța între eșantioane când este digitizată o imagine continuă. Definită ca distanța centru-centru între pixeli.

Sampling aperture: Regiunea dintr-o imagine continuă care contribuie la un pixel individual pe durata digitizării. În general, cam aceeași dimensiune ca distanța dintre eșantioane.

Sampling theorem: Dacă un semnal continuu compus din frecvențe mai joase decât f este eșantionat la 2f, toată informația conținută în semnalul continuu va fi prezentă în semnalul eșantionat. Frecvent numită teorema de eșantionare a lui Shannon sau teorema de eșantionare a lui Nyquist.

SECAM: Standard de televiziune utilizat în Europa.

Seismology: Ramură a geofizicii care se ocupă cu proprietățile mecanice ale Pământului.

Separable: O imagine care poate fi reprezentată ca produsul a profilelor sale verticale și orizontale. Utilizată pentru a îmbunătăți viteza convoluției imaginii.

Sharpening: Operația de procesare a imaginii care face marginile mai abrupte.

Shift and subtract: Operație de procesare imagine care creează un efect 3D sau în relief.

Shift invariance: O proprietate a multor sisteme.O deplasare în semnalul de intrare produce nimic mai mult decât o deplasare în semnalul de ieșire. Deci, caracteristicile sistemului nu se schimbă cu timpul (sau alte variabile independente).

Sigmoid: O curbă în formă de s utilizată în rețele neuronale.

Signal: O descriere a modului cum un parametru variază cu alt parametru. Exemplu: o tensiune care variază cu timpul.

Signal restoration: Revenirea unui semnal la forma sa originală după ce a fost schimbat sau degradat într-un mod oarecare. Unul din scopurile principale ale filtrării.

Sinc function: Definită formal prin relația: sinc(a) = sin(ωa)/ωa. Termenii ω sunt adesea ascunși în alte variabile, făcând-o de forma generală: sin(x)/x. Importantă, deoarece ea este transformata Fourier a pulsului dreptunghiular.

Single precision: Notație în virgulă mobilă care utilizează 32 de biți pentru a reprezenta fiecare număr. Vezi double precision pentru comparație.

Single-pole digital filters: Filtru recursiv simplu care imită filtre RC trece-sus și trece-jos în electronică.

Sinusoidal fidelity: O importantă proprietate a sistemelor liniare. O intrare sinusoidală poate produce numai o ieșire sinusoidală; amplitudinea și faza se pot modifica, dar frecvența va rămâne aceeași.

Sonar: Sound Navigation And Ranging. Utilizează sunetul pentru a detecta submarine și alte obiecte subacvatice. Sonarul activ utilizează ecolocația, în timp ce sonarul pasiv doar ascultă.

Source code: Un program de computer în formă scrisă de programator; spre deosebire de cod executabil, o formă care poate fi rulat direct pe un computer.

Spatial domain: Un semnal ce are distanța (spațiu) ca variabilă independentă. Imaginile sunt semnale în domeniul spațial.

Spectral analysis: Înțelegerea unui semnal prin examinarea amplitudinii, frecvenței și fazei sinusoidelor sale componente.

Spectral inversion: Metodă de schimbare a kernelului de filtru astfel că răspunsul în frecvență corespunzător este răsturnat de sus în jos. Aceasta poate schimba filtrele trece-jos în trece-sus, trece-bandă în oprește-bandă, etc.

Spectral leakage: Termen utilizat în analiza spectrală. Deoarece DFT poate fi aplicată numai unui semnal de lungime finită, spectrul de frecvență al unei sinusoide este un vârf cu cozi. Aceste cozi sunt raportate ca scurgeri din vârful principal.

Spectral reversal: Tehnică pentru schimbarea unui kernel de filtru astfel încât răspunsul în frecvență corespunzător este inversat de la stânga la dreapta. Aceasta schimbă filtrele trece-jos în filtre trece-sus.

Spectrogramă: Măsurare a modului cum un spectru de audio-frecvență se schimbă în timp. Uzual afișată ca o imagine. Numită și voiceprint.

Standard deviation: Un mod de a exprima fluctuația unui semnal în jurul valorii sale medii. Definită ca rădăcina pătrată a mediei deviațiilor la pătrat, unde deviația este diferența dintre un eșantion și medie. Vezi root-mean-square pentru comparație.

Static linearity: Se referă la cum acționează un sistem când semnalele nu se schimbă (adică, ele sunt DC sau statice). În acest caz, ieșirea este egală cu intrarea multiplicată cu o constantă.

Statistical noise: Variații în valoarea semnalului rezultând din reprezentarea acestuia printr-un număr finit de particule, cum ar fi: raze-x, electroni sau fotoni de lumină. Numit și Poisson statistics și Poisson noise.

Steepest descent: Strategie utilizată în proiectarea algoritmilor iterativi. Analoagă găsirii fundului unei văi prin mișcare continuă înspre jos.

Step response: Ieșirea unui sistem când intrarea este o funcție treaptă.

Stopband: Banda de frecvență pe care filtrul este proiectat să o blocheze.

Stopband attenuation: Cantitatea cu care frecvențele din banda de oprire sunt reduse în amplitudine, uzual exprimată în decibeli. Utilizată pentru a descrie performanța filtrului.

Substitution: Un mod de a utiliza numere complexe pentru a reprezenta o problemă fizică, cum ar fi o schemă de circuit electric. În această metodă, termenii j sunt adăugați pentru a schimba problema fizică la o formă complexă și apoi eliminați pentru a reveni înapoi din nou. Vezi mathematical equivalence pentru comparație.

Switched capacitor filter: Filtru analogic care utilizează comutarea rapidă pentru a înlocui rezistoare. Făcut ca circuite integrate ușor-de-utilizat. Adesea utilizat ca filtre antialias pentru ADC și filtre de reconstrucție pentru DAC.

Synthesis: Transformata Fourier inversă, ce calculează domeniul timp din domeniul frecvență. Vezi analysis pentru comparație.

System: Orice proces care produce un semnal de ieșire ca răspuns la un semnal de intrare.

Systematic error: Erori într-o măsurare sau predicție care sunt repetabile de la încercare la încercare. Erorile sistematice determină acuratețea. Vezi random error pentru comparație.

Target detection: Decizia dacă un obiect sau condiție este prezent(ă) bazată pe valori măsurate.

TIFF: Un format de fișier imagine comun utilizat în procesarea cuvintelor și programe similare. Uzual necomprimat, deși compresia LZW este o opțiune. Vezi GIF și JPEG pentru comparație.

Timbre: Percepția umană a armonicilor din sunet. Vezi pitch pentru comparație.

Time domain: Un semnal ce are timpul ca variabilă independentă. De asemenea, utilizat ca o referință generală la orice domeniu în care sunt achiziționate date.

Time domain aliasing: Aliasing (dedublare) ce apare în domeniul timp când o acțiune este luată în domeniul frecvență. Convoluția circulară este un exemplu.

Time domain encoding: Informația semnalului conținută în modelul formei de undă. Vezi frequency domain encoding pentru comparație.

Transfer function: Semnalul de ieșire împărțit la semnalul de intrare. Aceasta vine în mai multe forme diferite, depinzând de cum sunt reprezentate semnalele. De exemplu, în domeniul-s și domeniul-z, aceasta va fi un polinom împărțit la alt polinom, și poate fi exprimată ca poli și zerouri.

Transform: O procedură, ecuație sau algoritm care schimbă un grup de date în alt grup de date.

Transform compression: Tehnică de compresie a datelor bazată pe atribuirea de mai puțini biți la frecvențele înalte. JPEG este cel mai bun exemplu.

Transition band: Jargon al filtrelor; banda de frecvență dintre banda de trecere și banda de oprire unde apare roll-off.

True-negative: Unul din patru posibile rezultate ale încercării de detecție a țintei. Ținta nu este prezentă și este corect indicată a nu fi prezentă.

True-positive: Unul din patru posibile rezultate ale încercării de detecție a țintei. Ținta este prezentă și este corect indicată a fi prezentă.

Unit circle: Cecul din planul-z cu r = 1. Valorile de-a lungul acestui cerc formează răspunsul în frecvență al sistemului.

Unit impulse: Alt nume pentru funcția delta.

Von Neumann Architecture: Schemă internă de computer unde programul și datele sunt ținute într-o singură memorie; foarte comună. Vezi Harvard Architecture pentru comparație.

Voiced: Sunet vocal uman care se naște ca pulsuri de aer ce trec prin corzile vocale. Vocalele sunt un exemplu de sunete voiced (sonore). Vezi fricative pentru comparație.

Well: Prescurtare pentru potential well ( groapă de potențial); regiunea dintr-un CCD care este sensibilă la lumină.

White noise: Zgomot aleator care are un spectru de frecvență plat. Apare când fiecare eșantion din domeniul timp nu conține informație despre alte eșantioane. Vezi 1/f noise pentru comparație.

Wiener filter: Filtru optimal pentru creșterea raportului semnal-zgomot bazat pe spectrele de frecvență ale semnalului și zgomotului.

Windowed-sinc: Filtru digital utilizat pentru a separa o bandă de frecvență de alta.

z-domain: Domeniu definit prin transformata-z. Numit și planul-z.

z-transform: Metodă matematică utilizată la analiza sistemelor discrete care sunt controlate prin ecuații diferențiale, cum ar fi filtrele recursive (IIR). Schimbă un semnal din domeniul timp în semnal din domeniul-z.

Zero: Un termen utilizat în transformatele-z și Laplace. Când funcția de transfer din domeniul-s sau domeniul-z este scrisă ca un polinom împărțit cu alt polinom, rădăcinile numărătorului sunt zerourile sistemului. Vezi și pole.

Zero-phase: Un sistem cu o fază care este toată zero. Apare numai când răspunsul la impuls are simetrie stânga-dreapta în jurul originii. Vezi și linear phase.

Zeroth-order hold: Un termen utilizat în DAC pentru a descrie că semnalul analogic este menținut la o valoare constantă între conversii, rezultând într-un aspect de scară.