Biografia en català

Yanick Martin es un autor occità d’Alès, vora Nimes, capital de les Cevenas. El seu és un recorregut literari ben singular. Un cop acabats els estudis secundaris a la seva ciutat natal, esdevé cirurgià dentista a Montpeller. S’hi dedica durant trenta anys, fins que, sobtadament, el burn-out professional l’enfonsa en un forat negre durant dos anys.

Quan després d’un procés de psicoanàlisi aconsegueix sortir-ne, comprèn que la seva veritable llengua materna és l’occità i que el trasbals primer li ve d’aquí, que tota la problemàtica posterior n’és tan sols la conseqüència. Un cop establerta la causa, l’acceptació és immediata i el camí es dibuixa sense dificultat: tornar a la llengua pròpia és el que es mereix i allò que li deu a la llengua. I treballar per ajudar a superar la vergonya que aclapara encara als occitans.

Amb el suport de la dona que és professora en una escola pública bilingüe i que acaba de ser nomenada assessora pedagògica pel Departament del Gard decideix tornar a la Universitat de Montpeller, aquest cop per inscriure’s en la Facultat de Lletres i estudiar-hi l’occità, on enguany ha acabat el primer any de màster.

Lo tust de la lenga (2016) [El xoc de la llengua], el relat punyent d’aquest procés de reconstrucció personal, és el seu primer llibre. La narració ens descobreix, però, un munt de personatges que ben segur trobaran nous relats ben aviat.