Stratificarea socială (EcuRed) / Estratificación social (EcuRed)

Page start up on 12.02.2020_10.04 (UTC+1 / España)

Optica cubana sobre el concepto Estratificacion social / Optica cubaneza referitor la conceptul Stratificare sociala

Estratificación social

Borrador (traduccion automatica)

Ciorna (traducere automata)

Stratificarea socială

Traduccion en rumano hecha por el admin.

Traducere in limba romana facuta de admin.

Stratificarea socială

Teoría sociológica burguesa referente a la estructura de la sociedad. Según esa teoría, la sociedad se divide en capas sociales o «estratos». Como base de la división, se toman distintos caracteres: económicos, políticos, biológicos, raciales, religiosos y otros, sin que entre los propios sociólogos burgueses haya coincidencia en la elección de los criterios de la estratificación.

El concepto de «estratificación social» incluye también la división de la sociedad en clases, mas esta división se establece partiendo de criterios arbitrarios, no esenciales (por ejemplo, género de ocupaciones, tipo de vivienda, distrito en que se vive, volumen de los ingresos, etc.). Según la teoría de los sociólogos burgueses, la estratificación social se caracteriza por su movilidad, por su variabilidad, pues depende de la movilidad social, o sea, del desplazamiento de las personas de un estrato o clase a otros. La teoría de la «estratificación social» es viciosa y anticientífica. Falsea la estructura de clase de la sociedad burguesa, con lo que justifica y perpetúa la desigualdad de clases, la explotación en la sociedad capitalista, procura eliminar la idea de lucha de clases.

El contenido objetivo de la teoría de la «estratificación social» consiste en el afán de hacer que quede inadvertido, de enmascarar el criterio decisivo de la división en clases, fuente principal de explotación. Tan sólo el marxismo-leninismo, que ha establecido el auténtico criterio de la división de clases –la relación de las personas con los medios de producción–, proporciona la única teoría acertada, científica, de la estructura de clases de la sociedad.

Teoria sociologică burgheză privind structura societății. Conform acestei teorii, societatea este împărțită în straturi sociale sau „straturi”. Ca bază a diviziunii, sunt luate diferite personaje: economice, politice, biologice, rasiale, religioase și altele, fără ca sociologii burghezi să fie înșiși de acord cu alegerea criteriilor de stratificare.

Conceptul de „stratificare socială” include și diviziunea societății în clase, dar această diviziune este stabilită pe baza unor criterii arbitrare, neesențiale (de exemplu, genul ocupațiilor, tipul de locuințe, districtul în care locuiește, volumul venit etc.).

Conform teoriei sociologilor burghezi, stratificarea socială se caracterizează prin mobilitatea, variabilitatea sa, deoarece depinde de mobilitatea socială, adică de mișcarea oamenilor de la un strat sau o clasă la alta.

Teoria „stratificării sociale” este vicioasă și neștiințifică. Structura de clasă a societății burgheze este falsă, care justifică și perpetuează inegalitatea de clasă, exploatarea în societatea capitalistă, încearcă să elimine ideea luptei de clasă.

Conținutul obiectiv al teoriei „stratificării sociale” constă în dorința de a o face neobservată, de a masca criteriul decisiv al diviziunii de clasă, principala sursă de exploatare.

Doar marxismul-leninismul, care a stabilit adevăratul criteriu al diviziunii de clasă - relația oamenilor cu mijloacele de producție - oferă singura teorie științifică de succes a structurii de clasă a societății.

Teoria sociologică burgheză privind structura societății. Conform acestei teorii, societatea se divide în clase sociale sau „straturi”. Ca bază explicativa a diviziunii, sunt evidentiate diferite caracteristici: economice, politice, biologice, rasiale, religioase și altele, fără ca intre sociologi burghezi înșiși să existe coincidenta in alegerea criteriilor de stratificare.

Conceptul de „stratificare socială” include și diviziunea societății în clase, dar această diviziune este stabilită pe baza unor criterii arbitrare, neesențiale (de exemplu, genul ocupațiilor, tipul de locuințe, districtul în care locuiește, volumul veniturilor etc.).

Conform teoriei sociologilor burghezi, stratificarea socială se caracterizează prin mobilitatea, prin variabilitatea sa, deoarece ar depinde de mobilitatea socială, adică de mișcarea oamenilor de la un strat sau o clasă la alta.

Teoria „stratificării sociale” este vicioasă și neștiințifică. Falsifica structura de clasă a societății burgheze, justificand astfel perpetuarea inegalitatii de clase, exploatarea în societatea capitalistă, încearcand prina asta să elimine ideea luptei de clasă.

Conținutul obiectiv al teoriei „stratificării sociale” constă în dorința de a o face neobservată, de a masca criteriul decisiv al diviziunii claselor, principală sursă de exploatare.

Doar marxismul-leninismul, care a stabilit adevăratul criteriu al diviziunii sociale a claselor - relația oamenilor cu mijloacele de producție - oferă singura teorie pertinenta, științifică, a acelor structurari a claselor ce au loc in cadrul societății.