Formatarea datelor in celule -Microsoft Excel: Redimensionare

Tipuri de date introduse în celule: Excel utilizează trei seturi principale de date: numeric, text şi logic (sau boolean 0 si 1, adevarat sau fals).

Prin definiţie, o dată de tip numeric, reprezentata de simbolurile numere, este acea informaţie care poate fi utilizată în operaţii matematice. Datele de tip logic au doar două valori posibile (TRUE - adevărat şi FALSE - fals) şi sunt utilizate în expresii logice, care conduc doar la un singur rezultat.Exemplu de date de tip numeric: 1223, 124.5 Exemplu de date de tip logic: TRUE, 1, True, FALSE, 0 , False Funcţie de interpretarea pe care o dă Excel unei anumite valori editate într-o celulă, aceasta va fi aliniată conform regulii de aliniere implicite. Regula de aliniere implicită a datelor în celulă este:

• la stânga pentru text;

• la dreapta pentru numere;

• centrat pentru tip logic (centrat, adică valoarea respectivă va fi aşezată în celulă egal distanţată de marginile din dreapta şi stânga).

Datele pot fi setate să nu respecte regula implicită. Aceasta se poate face prin selectarea celulei şi acţionarea butonului de aliniere din bara de instrumente sau din meniul contextual. Pentru datele de tip numeric trebuie făcută precizarea că separatorul zecimal este punctul pentru configurarea americană şi virgula pentru configurarea românească, acesta se poate seta din optiunile de configurare a aplicatiei. În funcţie de configurare, informaţiile vor fi percepute de calculator ca atare.

În cazul în care informaţia introdusă în celulă nu este afişată corespunzător dorinţei utilizatorului, formatul celulei se poate schimba.

Redimensionarea celulelor

1. Textele lungi sunt afisate implicit pe un singur rând, chiar dacă sunt mai mari decât permite lăţimea celulei;

2. Cât timp celulele adiacente sunt libere, textul este vizibil în întregime.

3. Dacă celulele din vecinatate primesc date, atunci textul lung va fi acoperit de acestea.

Pentru rezolvarea acestei probleme Excel pune la dispoziţie trei metode:

1. Redimensionarea celulei, astfel încât să poată cuprinde informaţia în totalitate, pe un rând;

2. Forţarea trecerii pe un rând nou, în cadrul aceleiaşi celule, atunci când textul nu mai încape pe un singur rând.

3. Unirea mai multor celule, astfel încât lăţimea celulei obţinute să fie suficientă.

Observatie; Excelul nu este un joc, incare se confrunta doi sau mai multi game-ari, insa poate fi luat in considerare atunci cand vrei sa te relaxezi, ca la un joc, in care participantii sunt: tu si programul Excel: jocul.

• Una din modalitatile de mărire a lăţimii celulei este acela folosind mouse-ul. Se poziţionează cursorul între etichetele de nume ale coloanelor, acesta îşi va schimba forma, şi ţinând butonul din stânga al mouse-ului apăsat se trage pe orizontală la dimensiunea dorită.

• Altă metodă este aceea a efectuarii cu dublu-click în momentul schimbării formei mouse-ului din situaţia precedentă.

• Altă metodă este aceea a forţării trecerii informaţiei pe un rând nou, în aceleiaşi celula. Pentru aceasta se activează opţiunea Format , Cells , Alignment , Wrap text .

O altă metodă de a vedea întreaga informaţie dintr-o celulă chiar dacă ea depăşeşte celulele vecine este aceea de a transforma toate celulele în care avem acea informaţie într-o singură celulă. Pentru aceasta se poate utiliza butonul Merge and Center din bara de instrumente sau, din bara de meniuri, Format , Cells , Alignment , Text control , Merge cells

• Poziţionarea scrisului în partea superioară a celulei: Pentru aceasta se selecţionează domeniul de celule, se acţionează opţiunea Format din bara de meniuri, Cells , Alignment , iar la opţiunea Vertical se alege Top .

• Poziţionarea scrisului sub un anumit unghi: Pentru aceasta se selecţionează domeniul de celule, se acţionează opţiunea Format din bara de meniuri, Cells , Alignment , iar la opţiunea Orientation se alege unghiul dorit .

• Colorarea fondului celulei: Pentru aceasta se poate folosi opţiunea din bara de instrumente Fill Color , unde se poate alege culoarea dorită.

• Colorarea scrisului: Pentru aceasta se poate folosi opţiunea din bara de instrumente Font Color , unde se poate alege culoarea dorită.

• Introducerea unităţilor de măsură: Pentru a exprima o anumită valoare însoţită de unitatea de măsură, se setează domeniul de celule astfel: Format , Cells , Number , Category , Decimal places , OK .

• Modificarea fontului (formatului) scrisului: Se poate mări atât mărimea cât şi forma scrisului din celulă, atât prin folosirea butoanelor din bara de instrumente ( Font , Font size ), cât şi folosind opţiunea Format din bara de meniuri, Cells , Font , se alege forma dorită.

• Mecanismul Cut/Copy-Paste Informaţiile dintr-un domeniu de celule pot fi mutate sau copiate prin selectare, aplicarea butoanelor Cut/Copy şi apoi Paste, din bara de instrumente. Mărginirea celulelor cu chenareÎn aceasta directie se poate utiliza butonul Borders din bara de instrumente sau se poate acţiona opţiunea Format , Cells , Border , se alege din fereastra din dreapta Style , tipul liniei, Color culoarea, şi apoi cu cursorul se alege poziţia liniei în fereastra din stânga. Introducerea datei in celulaPentru a avea într-un registru data zilei afişată actualizat se apelează la funcţia următoare: se acţionează opţiunea Insert din bara de meniuri, Function , Date& Time , Today , OK , OK . Scrierea indicilor. Pentru a putea plasa anumite caractere mai sus sau mai jos faţă de altele (indice sau exponent), se selectează cu mouse-ul caracterele dorite în bara de formule, se acţionează Format , Cells , Font , Effects , iar aici se alege poziţia.