Om møller og annet skvalder

Universitetsavisa gjenspeiler NTNUs svært tilbakestående kunnskapsnivå.

Man skriver stadig om "vindmøller", "fornybar energi" og lignende som sikkert kan brukes til å lure dumme politikere, men som ikke er gangbart i en vitenskapelig sammenheng.

En mølle er en innretning som brukes for å finknuse noe, vanligvis korn til mel. En vannmølle bruker vann i bevegelse (fossefall) som drivmiddel, mens en vindmølle bruker luft i bevegelse (vind) som kraftkilde. Det meste av vår elektriske energi kommer fra vannkraft, men ingen snakker om "vannmøller" i den sammenheng.

Det brukes turbiner som roteres ved hjelp av vannkraft og genererer elektrisk effekt ved elektromagnetisk induksjon som ble oppdaget av Michael Faraday i 1831.

Det er nok for meget å vente at dette er kjent av Universitetsavisas "journalister" eller "redaktør".

Vind kan på tilsvarende vis brukes til å skaffe rotasjon og dermed generere elektrisk effekt. Den moderne gassturbin som blant annet brukes i flymotorer ble oppfunnet av nordmannen Jens William Ægidius Elling, men er dessverre glemt av NTNU såvel som den norske "tekniske elite", som ikke har forstått energiens grunnprinsipper.

I følge termodynamikkens første lov kan energi ikke oppstå eller forsvinne, men kun gå over i andre former. Alt snakk om "fornybar energi" er derfor bare skvalder. Det kan finnes "fornybare" energikilder eller energibærere, men da bør man bruke disse begrepene, og ikke spre forvirring.

Hvis man kan finne en måte å generere energi fra idioti, vil NTNUs sentraladministrasjon alene kunne forsyne minst hele Nord-Europa ved hjelp av skvalder og tåkeprat.

Tor G. Syvertsen Institutt for konstruksjonsteknikk