Cei cinci piloni fundamentali ai Wikipedia 

Los cinco pilares de Wikipedia

Paragraf adaugat la / Párrafo añadido al 08.01.2024

Secțiunea 1. SECTION 1. Sección 1.

Stimate vizitator

Deși pare o enciclopedie, Wikipedia este o hiperenciclopedie. Deși în aparență articolele din Wikipedia au "text", adevărul este că au "hipertext". Imprimat pe hârtie, capturat prin "captură de ecran", pus în traducatorul automat, hipertextul "moare"... redevenind "text". Hipertextul poate conține multe feluri de elemente dar în primul rând conține hiperlink-uri. Fiecare hiperlink (sau mai pe scurt, link) este un fel de plic, ca plicurile folosite în concursurile de orientare, plicuri care conțin informație în diferite cantități, și de diferite calități. Cine nu deschide "plicurile" si nu înțelege corect mesajul conținutului din ele, accede la mult mai puțină informație decât cel care o face. Imediat mai jos am creat eu un exemplu, alăturând între ele, patru forme ale aceluiași text. Pe tot cam atâția centimetri pătrați, acolo unde în format text încap 708 caractere tipografice, în format hipertext găsim, spre un exemplu, 82.594 de caractere tipografice.

Acelasi text poate fi citit printr-o citire de suprafață, sau printr-o citire de profunzime. Fiecare link este asemeni unei nuci, si dupa cum stim, unele nuci au mai mult miez, altele mai puțin, altele... sunt seci.

Dintr-o mie de nuci seci, nu te saturi ca dintr-o mie de nuci pline de miez, și tot atât de mult muncești ca să le spargi.

Nucile seci nu te pot hrăni, iar fără hrană nu ai o creștere normală, și rămâi ca un aschilopat. 

De asemeni se poate vedea, că aceleași linkuri, dacă trimit spre articole din Wikipedia în limba spaniolă, scot mult mai multe perle la suprafață, decât dacă trimit spre articole omoloage din Wikipedia în  limba română.

Eu m-am născut la vreo patru-cinci ani după ce a văzut lumina tiparului primul dicționar comunist al limbii române, nu mi-a plăcut deloc felul în care sistemul comunist a jonglat cu limba română pentru a scoate din poporul român "omul nou (sovietic)" preconizat de acel sistem, și nu vreau ca secțiunea în limba română a Wikipedia, să continue acea "operă". 

/

Estimado visitante

Aunque parezca una enciclopedia, Wikipedia es una hiperenciclopedia. Aunque los artículos de Wikipedia parecen tener "texto", la verdad es que tienen "hipertexto". Impreso en papel, capturado mediante "captura de pantalla", introducido en el traductor automático, el hipertexto "muere"... volviendo a convertirse en "texto". El hipertexto puede contener muchos tipos de elementos (fotos, videos) pero principalmente contiene hipervínculos. Cada hipervínculo (o más brevemente, enlace) es una especie de sobre, como los sobres que se utilizan en las competiciones de orientación, sobres que contienen información en diferentes cantidades y de diferentes calidades. Quienes no abren los "sobres" y no comprenden correctamente el mensaje de su contenido, acceden a mucha menos información que quienes sí lo hacen. Inmediatamente debajo creé un ejemplo, poniendo unas al lado de otras, cuatro formas de un mismo texto. En unos tantos centímetros cuadrados, donde en "formato texto" caben 708 caracteres tipográficos, en "formato hipertexto" encontramos, por ejemplo, 82.594 caracteres tipográficos.

Un mismo texto puede leerse mediante una lectura superficial, o mediante una lectura profunda. Cada hiperenlace es como una nuez, y como sabemos, algunas nueces tienen más núcleo, otras menos, algunas… están vacías (casi sin semillas).

De mil nueces vacías no se obtiene el mismo provecho que de mil nueces llenas, y gastas igual de mucho tiempo para romperlas.

Las nueces vacías no pueden alimentarte, y sin alimento no creces normalmente y te quedas como un subnutrido.

También se puede observar a continuación que los mismos hiperenlaces, si envían a artículos de "Wikipedia en español", sacan a la superficie muchas más perlas, que si envían a artículos homólogos de a "Wikipedia en rumano".

Nací unos cuatro o cinco años después de que el primer diccionario comunista de la lengua rumana viera la luz, no me gustaba la forma en que el sistema comunista hacía malabarismos con la lengua rumana para sacar del pueblo rumano al "hombre nuevo". soviético)" esperado por ese sistema, y ​​no quiero que la sección rumana de Wikipedia continúe ese "obra" de sucio adoctrinamiento (como cualquier adoctrinamiento) .

2) Hipertexto

Wikipedia es una enciclopedia que incorpora elementos de las enciclopedias generales, de las enciclopedias especializadas y de los almanaques. Wikipedia no es un diccionario ni una colección de textos originales, ni tampoco una máquina de propaganda. Wikipedia no es un periódico ni un servidor gratuito ni tampoco un proveedor de espacio web. Asimismo, Wikipedia no es un conjunto de páginas promocionales, ni un experimento sobre la anarquía o la democracia, o un directorio de enlaces. Tampoco es el lugar para expresar opiniones, experiencias o argumentos; todos los editores deben impedir que Wikipedia se convierta en una fuente primaria y deben esforzarse por conseguir la exactitud en los artículos. (708 / 82 594 bytes)


3) Hipertext

Wikipedia este o enciclopedie care încorporează elemente specifice enciclopediilor generale, enciclopediilor specializate și almanahurilor. Wikipedia nu este un dicționar nici o colecție de texte originale și nici o mașină de propagandă. Wikipedia nu este un ziar, nici un server gratuit, nici un furnizor de spațiu web. La fel, Wikipedia nu este un ansamblu de pagini promoționale, nici un experiment asupra anarhiei sau democrației, sau un director de link-uri. Nu este nici un loc pentru exprimat opinii, experiențe sau argumente; toți editorii ar trebui să împiedice ca Wikipedia să devină o sursă primară și trebuie să depună eforturi pentru acuratețea articolelor. (671 /  37 582 bytes)


4) Texto / Text

Wikipedia es una enciclopedia que incorpora elementos de las enciclopedias generales, de las enciclopedias especializadas y de los almanaques. Wikipedia no es un diccionario ni una colección de textos originales, ni tampoco una máquina de propaganda. Wikipedia no es un periódico ni un servidor gratuito ni tampoco un proveedor de espacio web. Asimismo, Wikipedia no es un conjunto de páginas promocionales, ni un experimento sobre la anarquía o la democracia, o un directorio de enlaces. Tampoco es el lugar para expresar opiniones, experiencias o argumentos; todos los editores deben impedir que Wikipedia se convierta en una fuente primaria y deben esforzarse por conseguir la exactitud en los artículos. (708 bytes)


82 594 -37 582 = 45 012 bytes

82 594 : 37 582 = 2,19

Page start up on 11.12.2023_16.15 (UTC+1)

Captura de ecran (Screenshot) a unui fragment din articolul "Wikipedia:Los cinco pilares - Wikipedia en español", în care apare atât "URL-ul permanent (Permalink-ul)" al articolului cât și data, ora și minutul capturii.

Captura de pantalla (Screenshot) de un fragmento del artículo "Wikipedia:Los cinco pilares - Wikipedia en español", en el que aparecen tanto la "URL permanente (Permalink)" del artículo, como la fecha, hora y minuto de la captura.

Captura de ecran (Screenshot) a unui fragment din articolul "Wikipedia:Politici fondatoare - Wikipedia in limba romana", în care apare atât "URL-ul permanent (Permalink-ul)" al articolului cât și data, ora și minutul capturii.

Captura de pantalla (Screenshot) de un fragmento del artículo "Wikipedia:Politici fondatoare - Wikipedia in limba romana", en el que aparecen tanto la "URL permanente (Permalink)" del artículo, como la fecha, hora y minuto de la captura.

Wikipedia:Los cinco pilares

Todas las políticas oficiales de Wikipedia deben basar sus principios en cinco pilares que definen el carácter de la enciclopedia: 

Wikipedia:Politici fondatoare

Principiile fundamentale ale Wikipediei pot fi rezumate în cinci politici fondatoare, cunoscute și sub denumirea de „piloni”:

1) Wikipedia es una enciclopedia que incorpora elementos de las enciclopedias generales, de las enciclopedias especializadas y de los almanaques. Wikipedia no es un diccionario ni una colección de textos originales, ni tampoco una máquina de propaganda. Wikipedia no es un periódico ni un servidor gratuito ni tampoco un proveedor de espacio web. Asimismo, Wikipedia no es un conjunto de páginas promocionales, ni un experimento sobre la anarquía o la democracia, o un directorio de enlaces. Tampoco es el lugar para expresar opiniones, experiencias o argumentos; todos los editores deben impedir que Wikipedia se convierta en una fuente primaria y deben esforzarse por conseguir la exactitud en los artículos. 

1) Wikipedia este o enciclopedie 

Acest site web este dedicat ideii de a crea o enciclopedie; paginile de discuție sunt puse la dispoziția utilizatorilor în scopul de a discuta articolele Wikipedia și de îmbunătățire a acestora. Vezi și ce nu este Wikipedia. 

2) Wikipedia busca el «punto de vista neutral», es decir, intenta conseguir que los artículos no aboguen por un punto de vista en concreto. Esto requiere ofrecer la información desde todos los ángulos posibles, presentar cada punto de vista de forma precisa, dotar de contexto los artículos para que los lectores comprendan todas las visiones, y no presentar ningún punto de vista como «el verdadero» o «el mejor». Esto implica citar fuentes autorizadas que puedan verificarse siempre que sea posible, especialmente en temas polémicos. Cada vez que aparezca un conflicto para determinar qué versión es la más neutral, debe declararse un periodo de reflexión mediante un cartel de discutido en el artículo. Se aclararán los detalles en la página de discusión y se intentará resolver la disputa con calma

(805 bytes)

2) Wikipedia este scrisă respectând punctul de vedere neutru.

Evitați subiectivismul, cu alte cuvinte, articolele trebuie să reprezinte în măsura posibilului toate punctele de vedere în raport cu relevanța lor. 

3) Wikipedia es de contenido libre, de manera que todo el texto está disponible bajo la Licencia Creative Commons Atribución-CompartirIgual 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0). La mayor parte del contenido también está disponible bajo la Licencia de Documentación Libre GNU (GFDL). Esto significa que el contenido de Wikipedia se puede distribuir y enlazar de acuerdo con lo establecido en estas licencias. Deberás aceptar que cualquiera podrá modificar en cualquier momento y sin previo aviso los artículos en que has colaborado y que ningún individuo controla los artículos de forma exclusiva. Cualquier texto con el que contribuyas podrá ser editado y redistribuido sin piedad por toda la comunidad. No incorpores materiales que violen los derechos de sus autores ni trabajos con un esquema de licenciamiento incompatible con el esquema de Wikipedia.  

(844 bytes)

3) Wikipedia are un conținut liber .

Wikipedia este o enciclopedie liberă, textele fiind acoperite de licența Creative Commons cu atribuire și distribuire în condiții identice. Dacă trimiteți texte protejate de drepturi de autor fără permisiune puneți în pericol obiectivul nostru de a crea o enciclopedie cu adevărat liberă ale căror texte pot fi redistribuite de oricine. 

4) Wikipedia sigue unas normas de etiqueta. Respeta a tus compañeros wikipedistas, incluso cuando no estés de acuerdo con ellos. Compórtate civilizadamente. Evita los ataques personales y las generalizaciones. Mantén la calma cuando se crispan los ánimos; evita las guerras de ediciones; recuerda que hay alrededor de 1 914 000 artículos en la Wikipedia en español con los que puedes trabajar. Actúa con buena fe, sin sabotear Wikipedia para respaldar tus argumentos. No uses títeres para hacer el mal o para evitar las políticas. Sé abierto, acogedor e inclusivo.

4) Redactorii trebuie să se comporte civilizat.

Fiți respectuoși și politicoși cu colegii dumneavoastră wikipediști, chiar dacă vă aflați într-o dispută. Căutați consensul, nu vă angajați în războaie de editare, nu recurgeți la atacuri la persoană și nu distrugeți Wikipedia pentru a vă demonstra punctul de vedere. Acționați cu bună credință și presupuneți că partenerii dumneavoastră de discuție sunt de bună credință. Fiți deschiși și binevoitori cu utilizatorii nou veniţi. În caz de conflict discutați calm pe pagina de discuție aferentă, urmând îndrumările de la rezolvarea disputelor și nu uitați că aveți 442.955 de articole pe Wikipedia în limba română despre care să discutați sau pe care să le îmbunătățiți. 

5) Wikipedia no tiene normas firmes más allá de los cinco principios generales enunciados aquí. Sé valiente creando, traduciendo y modificando artículos, porque la gracia de editar es que, aunque se persigue la perfección, no se requiere conseguirla. No tengas miedo de editar por miedo a ponerlo todo patas arriba. Todas las versiones anteriores de los artículos están guardadas, así que no hay forma de que estropees por accidente Wikipedia o destruyas su contenido irremediablemente. Por eso recuerda que todo lo que escribas aquí pasará a la posteridad. 

(559 bytes)

5) Wikipedia nu are reguli imuabile .

Wikipedia are politici și îndrumări, dar acestea nu sunt bătute în cuie; conținutul și interpretarea lor pot evolua în timp. Principiile și spiritul lor contează mai mult decât formularea și câteodată îmbunătățirea Wikipediei necesită excepții. Fiți curajoși, dar nu neglijenți în actualizarea articolelor și nu vă panicați dacă faceți greșeli: toate versiunile anterioare ale unei pagini sunt salvate, astfel încât greșelile pot fi ușor corectate. 

Screencast-uri realizate de admin/Ayord si publicate in YouTube 

Screencasts realizados por admin/Ayord y publicados en YouTube 

Traducerea articolului "Wikipedia:Los cinco pilares - Wikipedia en español" din limba spaniolă în limba română

Traducción del artículo "Wikipedia:Los cinco pilares - Wikipedia en español" del español al rumano

Column A

Original text.


1) Wikipedia es una enciclopedia que incorpora elementos de las enciclopedias generales, de las enciclopedias especializadas y de los almanaques. Wikipedia no es un diccionario ni una colección de textos originales, ni tampoco una máquina de propaganda. Wikipedia no es un periódico ni un servidor gratuito ni tampoco un proveedor de espacio web. Asimismo, Wikipedia no es un conjunto de páginas promocionales, ni un experimento sobre la anarquía o sobre la democracia, o un directorio de enlaces. Tampoco es el lugar para expresar opiniones, experiencias o argumentos; todos los editores deben impedir que Wikipedia se convierta en una fuente primaria y deben esforzarse por conseguir la exactitud en los artículos

(712 bytes)

Column B.  

Machine translation.

1) Wikipedia este o enciclopedie care încorporează elemente de enciclopedii generale, enciclopedii specializate și almanahuri. Wikipedia nu este un dicționar sau o colecție de texte originale și nici o mașină de propagandă. Wikipedia nu este un ziar, nici un server gratuit, nici un furnizor de spațiu web. La fel, Wikipedia nu este un set de pagini promoționale, nici un experiment de anarhie sau democrație, sau un director de link-uri. Nici nu este locul pentru a exprima opinii, experiențe sau argumente; Toți editorii ar trebui să împiedice Wikipedia să devină o sursă primară și ar trebui să depună eforturi pentru acuratețea articolelor.

Column Z.  

Admin translation.

1) Wikipedia este o enciclopedie care încorporează elemente de enciclopedii generale, de enciclopedii specializate și de almanahuri. Wikipedia nu este un dicționar nici vreo colecție de texte originale și cu atât mai putin, vreo mașină de propagandă. Wikipedia nu este vreun ziar, nici vreun server gratuit, nici vreun furnizor de spațiu web. La fel, Wikipedia nu este vreun set de pagini promoționale, nici vreun experiment asupra anarhiei sau asupra democrației, sau vreun depozit de link-uri. Nici nu este locul pentru a exprima opinii, experiențe sau argumente; toți editorii ar trebui să împiedice faptul ca Wikipedia să devină vreo sursă primară și ar trebui să depună eforturi pentru acuratețea articolelor.

2) Wikipedia busca el «punto de vista neutral», es decir, intenta conseguir que los artículos no aboguen por un punto de vista en concreto. Esto requiere ofrecer la información desde todos los ángulos posibles, presentar cada punto de vista de forma precisa, dotar de contexto los artículos para que los lectores comprendan todas las visiones, y no presentar ningún punto de vista como «el verdadero» o «el mejor». Esto implica citar fuentes autorizadas que puedan verificarse siempre que sea posible, especialmente en temas polémicos. Cada vez que aparezca un conflicto para determinar qué versión es la más neutral, debe declararse un periodo de reflexión mediante un cartel de discutido en el artículo. Se aclararán los detalles en la página de discusión y se intentará resolver la disputa con calma

2) Wikipedia caută un „punct de vedere neutru”, adică încearcă să se asigure că articolele nu susțin un anumit punct de vedere. Acest lucru necesită oferirea de informații din toate unghiurile posibile, prezentarea cu acuratețe a fiecărui punct de vedere, oferirea de context articolelor, astfel încât cititorii să înțeleagă toate punctele de vedere și să nu prezinte niciun punct de vedere ca „cel adevărat” sau „cel mai bun”. Aceasta presupune citarea unor surse autorizate care pot fi verificate ori de câte ori este posibil, în special pe subiecte controversate. Ori de câte ori apare un conflict pentru a determina care versiune este cea mai neutră, trebuie declarată o perioadă de reflecție printr-un poster discutat în articol. Detaliile vor fi clarificate pe pagina de discuții și se va încerca rezolvarea cu calm a litigiului.

2) Wikipedia caută un „punct de vedere neutru/impartial”, adică încearcă să se asigure că articolele nu susțin vreun anumit punct de vedere. Acest lucru necesită oferirea de informații din toate unghiurile posibile, prezentarea cu acuratețe a fiecărui punct de vedere, dotarea cu context a articolelor, astfel încât cititorii să înțeleagă toate perspectivele și nu să se prezinte vreun punct de vedere ca fiind „cel mai adevărat” sau „cel mai bun”. Aceasta presupune citarea unor surse autorizate care se pot verifica ori de câte ori este posibil, în special pe subiecte controversate. Ori de câte ori apare vreun conflict pentru a determina care versiune este cea mai neutră, trebuie declarată o perioadă de reflecție printr-un aviz de disputa afisat la acel articol. Detaliile vor fi clarificate pe pagina de discuții și se va încerca rezolvarea cu calm a litigiului.

3) Wikipedia es de contenido libre, de manera que todo el texto está disponible bajo la Licencia Creative Commons Atribución-CompartirIgual 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0). La mayor parte del contenido también está disponible bajo la Licencia de Documentación Libre GNU (GFDL). Esto significa que el contenido de Wikipedia se puede distribuir y enlazar de acuerdo con lo establecido en estas licencias. Deberás aceptar que cualquiera podrá modificar en cualquier momento y sin previo aviso los artículos en que has colaborado y que ningún individuo controla los artículos de forma exclusiva. Cualquier texto con el que contribuyas podrá ser editado y redistribuido sin piedad por toda la comunidad. No incorpores materiales que violen los derechos de sus autores ni trabajos con un esquema de licenciamiento incompatible con el esquema de Wikipedia

3) Wikipedia este conținut gratuit, deci tot textul este disponibil sub Licența Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0). Majoritatea conținutului este disponibil și sub Licența GNU Free Documentation License (GFDL). Aceasta înseamnă că conținutul Wikipedia poate fi distribuit și legat în conformitate cu aceste licențe. Trebuie să acceptați că oricine poate modifica articolele la care ați colaborat în orice moment și fără notificare prealabilă și că niciun individ nu controlează exclusiv articolele. Orice text cu care contribui poate fi editat și redistribuit fără milă în întreaga comunitate. Nu includeți materiale care încalcă drepturile autorilor lor sau lucrări cu o schemă de licențiere care este incompatibilă cu schema Wikipedia.

3) Wikipedia este de conținut liber, asta insemnand ca tot textul este disponibil sub Licența Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0). Marea parte a conținutului este disponibil și sub Licența GNU Free Documentation License (GFDL). Asta înseamnă că conținutul Wikipedia poate fi distribuit și/sau relationat în conformitate cu aceste licențe. Trebuie să acceptați că oricine poate modifica articolele la care ați colaborat în orice moment și fără notificare prealabilă și că niciun individ nu are controlul in mod exclusiv asupra articolelor. Orice text cu care contribuiti poate fi editat și redistribuit fără milă în întreaga comunitate. Nu includeți materiale care încalcă drepturile autorilor lor sau lucrări cu o schemă de licențiere care este incompatibilă cu schema Wikipediei.

4) Wikipedia sigue unas normas de etiqueta. Respeta a tus compañeros wikipedistas, incluso cuando no estés de acuerdo con ellos. Compórtate civilizadamente. Evita los ataques personales y las generalizaciones. Mantén la calma cuando se crispan los ánimos; evita las guerras de ediciones; recuerda que hay alrededor de 1 914 000 artículos en la Wikipedia en español con los que puedes trabajar. Actúa con buena fe, sin sabotear Wikipedia para respaldar tus argumentos. No uses títeres para hacer el mal o para evitar las políticas. Sé abierto, acogedor e inclusivo.

4) Wikipedia respectă câteva reguli de etichetă. Respectă-ți colegii Wikipedia, chiar și atunci când nu ești de acord cu ei. Comportați-vă civilizat. Evitați atacurile personale și generalizările. Rămâi calm atunci când temperamentul se aprinde; evitați războaiele de ediții; Amintiți-vă că există aproximativ 1.914.000 de articole pe Wikipedia în spaniolă cu care puteți lucra. Acționați cu bună-credință, fără a sabota Wikipedia pentru a vă susține argumentele. Nu folosiți păpuși pentru a face rău sau pentru a evita politica. Fiți deschiși, primitori și incluzivi.

4) Wikipedia urmează niște reguli de etichetă. Respectă-ți colegii wikipedisti, chiar și atunci când nu ești de acord cu ei. Comportă-te civilizat. Evită atacurile la persoana și generalizările. Păstreaza-ti calmul chiar si atunci când se incing spiritele; evita războaiele pe ediții; Aminteste-ti că există aproximativ 1.914.000 de articole pe Wikipedia în spaniolă la care puteți lucra. Acționeaza cu bună-credință, fără a sabota Wikipedia pentru a-ti susține argumentele. Nu folosi marionete pentru a face rău sau pentru a evita politicile Wikipediei. Fii deschis, primitor și incluziv.

5) Wikipedia no tiene normas firmes más allá de los cinco principios generales enunciados aquí. Sé valiente creando, traduciendo y modificando artículos, porque la gracia de editar es que, aunque se persigue la perfección, no se requiere conseguirla. No tengas miedo de editar por miedo a ponerlo todo patas arriba. Todas las versiones anteriores de los artículos están guardadas, así que no hay forma de que estropees por accidente Wikipedia o destruyas su contenido irremediablemente. Por eso recuerda que todo lo que escribas aquí pasará a la posteridad. 

5) Wikipedia nu are reguli ferme în afara celor cinci principii generale enunțate aici. Fii curajos creând, traducând și modificând articole, pentru că frumusețea editării este că, deși se urmărește perfecțiunea, nu se cere pentru a o atinge. Nu vă fie teamă să editați de teamă să nu răsturnați totul. Toate versiunile anterioare ale articolelor sunt salvate, așa că nu aveți nicio modalitate de a sparge accidental Wikipedia sau de a-i distruge irevocabil conținutul. Așa că nu uitați că tot ce scrieți aici se va transmite posterității.

5) Wikipedia nu are reguli ferme/inflexibile în afara celor cinci principii generale enunțate aici. Fii curajos creând, traducând și modificând articole, pentru că frumusețea editării este aceea că, deși se urmărește perfecțiunea, nu se cere pentru a o atinge. Nu-ti fie teamă să editezi din teamă de a nu răsturna totul cu susul in jos. Toate versiunile anterioare ale articolelor sunt salvate, așa că nu aveți nicio modalitate de a distruge accidental Wikipedia sau de a-i distruge irevocabil conținutul. Așa că nu uita că tot ce scrii aici va ramane posterității (celor de dupa tine).

Am așezat în patru coloane versiunile actuale din EnWiki, EsWiki și RoWiki plus a versiunii create prin traducerea în limba română a versiunii din EsWiki, de către Ayord.

He colocado en cuatro columnas las versiones actuales de EnWiki, EsWiki y RoWiki más la versión creada por la traducción rumana de Ayord de la versión de EsWiki.

ENWIKI OFICIAL

ESWIKI OFICIAL

WIKIPEDIST: AYORD

ROWIKI OFICIAL

1) Wikipedia is an encyclopedia

Wikipedia combines many features of general and specialized encyclopedias, almanacs, and gazetteers. Wikipedia is not a soapbox, an advertising platform, a social network, a vanity press, an experiment in anarchy or democracy, an indiscriminate collection of information, nor a web directory. It is not a dictionary, a newspaper, nor a collection of source documents, although some of its fellow Wikimedia projects are.

1) Wikipedia es una enciclopedia que incorpora elementos de las enciclopedias generales, de las enciclopedias especializadas y de los almanaques. Wikipedia no es un diccionario ni una colección de textos originales, ni tampoco una máquina de propaganda. Wikipedia no es un periódico ni un servidor gratuito ni tampoco un proveedor de espacio web. Asimismo, Wikipedia no es un conjunto de páginas promocionales, ni un experimento sobre la anarquía o sobre la democracia, o un directorio de enlaces. Tampoco es el lugar para expresar opiniones, experiencias o argumentos; todos los editores deben impedir que Wikipedia se convierta en una fuente primaria y deben esforzarse por conseguir la exactitud en los artículos

1) Wikipedia este o enciclopedie care încorporează elemente de enciclopedii generale, de enciclopedii specializate și de almanahuri. Wikipedia nu este un dicționar nici vreo colecție de texte originale și cu atat mai putin, vreo mașină de propagandă. Wikipedia nu este vreun ziar, nici vreun server gratuit, nici vreun furnizor de spațiu web.Tot asa, Wikipedia nu este vreun set de pagini promoționale, nici vreun experiment asupra anarhiei sau asupra democrației, nici vreun depozit de link-uri. Nu este nici locul pentru a exprima opinii, experiențe sau argumente; toți editorii ar trebui să împiedice faptul ca Wikipedia să devină vreo sursă primară și ar trebui să depună eforturi pentru acuratețea articolelor.

1) Wikipedia este o enciclopedie 

Acest site web este dedicat ideii de a crea o enciclopedie; paginile de discuție sunt puse la dispoziția utilizatorilor în scopul de a discuta articolele Wikipedia și de îmbunătățire a acestora. Vezi și ce nu este Wikipedia. 

2) Wikipedia is written from a neutral point of view

We strive for articles with an impartial tone that document and explain major points of view, giving due weight for their prominence. We avoid advocacy, and we characterize information and issues rather than debate them. In some areas there may be just one well-recognized point of view; in others, we describe multiple points of view, presenting each accurately and in context rather than as "the truth" or "the best view". All articles must strive for verifiable accuracy, citing reliable, authoritative sources, especially when the topic is controversial or is about a living person. Editors' personal experiences, interpretations, or opinions do not belong on Wikipedia.

2) Wikipedia busca el «punto de vista neutral», es decir, intenta conseguir que los artículos no aboguen por un punto de vista en concreto. Esto requiere ofrecer la información desde todos los ángulos posibles, presentar cada punto de vista de forma precisa, dotar de contexto los artículos para que los lectores comprendan todas las visiones, y no presentar ningún punto de vista como «el verdadero» o «el mejor». Esto implica citar fuentes autorizadas que puedan verificarse siempre que sea posible, especialmente en temas polémicos. Cada vez que aparezca un conflicto para determinar qué versión es la más neutral, debe declararse un periodo de reflexión mediante un cartel de discutido en el artículo. Se aclararán los detalles en la página de discusión y se intentará resolver la disputa con calma

2) Wikipedia caută un „punct de vedere neutru/impartial”, adică încearcă să se asigure că articolele nu susțin vreun anumit punct de vedere. Acest lucru necesită oferirea de informații din toate unghiurile posibile, prezentarea cu acuratețe a fiecărui punct de vedere, dotarea cu context a articolelor, astfel încât cititorii să înțeleagă toate perspectivele și nu să se prezinte vreun punct de vedere ca fiind „cel mai adevărat” sau „cel mai bun”. Aceasta presupune citarea unor surse autorizate care se pot verifica ori de câte ori este posibil, în special pe subiecte controversate. Ori de câte ori apare vreun conflict pentru a determina care versiune este cea mai neutră, trebuie declarată o perioadă de reflecție printr-un aviz de disputa afisat la acel articol. Detaliile vor fi clarificate pe pagina de discuții și se va încerca rezolvarea cu calm a litigiului.

2) Wikipedia este scrisă respectând punctul de vedere neutru.

Evitați subiectivismul, cu alte cuvinte, articolele trebuie să reprezinte în măsura posibilului toate punctele de vedere în raport cu relevanța lor.

3) Wikipedia is free content that anyone can use, edit, and distribute

All editors freely license their work to the public, and no editor owns an article – any contributions can and may be mercilessly edited and redistributed. Respect copyright laws and never plagiarize from any sources. Borrowing non-free media is sometimes allowed as fair use, but editors should strive to find free alternatives first.

3) Wikipedia es de contenido libre, de manera que todo el texto está disponible bajo la Licencia Creative Commons Atribución-CompartirIgual 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0). La mayor parte del contenido también está disponible bajo la Licencia de Documentación Libre GNU (GFDL). Esto significa que el contenido de Wikipedia se puede distribuir y enlazar de acuerdo con lo establecido en estas licencias. Deberás aceptar que cualquiera podrá modificar en cualquier momento y sin previo aviso los artículos en que has colaborado y que ningún individuo controla los artículos de forma exclusiva. Cualquier texto con el que contribuyas podrá ser editado y redistribuido sin piedad por toda la comunidad. No incorpores materiales que violen los derechos de sus autores ni trabajos con un esquema de licenciamiento incompatible con el esquema de Wikipedia

3) Wikipedia este de conținut liber, asta insemnand ca tot textul este disponibil sub Licența Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0). Marea parte a conținutului este disponibil și sub Licența GNU Free Documentation License (GFDL). Asta înseamnă că conținutul Wikipedia poate fi distribuit și/sau relationat în conformitate cu aceste licențe. Trebuie să acceptați că oricine poate modifica articolele la care ați colaborat în orice moment și fără notificare prealabilă și că niciun individ nu are controlul in mod exclusiv asupra articolelor. Orice text cu care contribuiti poate fi editat și redistribuit fără milă în întreaga comunitate. Nu includeți materiale care încalcă drepturile autorilor lor sau lucrări cu o schemă de licențiere care este incompatibilă cu schema Wikipediei.

3) Wikipedia are un conținut liber .

Wikipedia este o enciclopedie liberă, textele fiind acoperite de licența Creative Commons cu atribuire și distribuire în condiții identice. Dacă trimiteți texte protejate de drepturi de autor fără permisiune puneți în pericol obiectivul nostru de a crea o enciclopedie cu adevărat liberă ale căror texte pot fi redistribuite de oricine. 

4) Wikipedia's editors should treat each other with respect and civility

Respect your fellow Wikipedians, even when you disagree. Apply Wikipedia etiquette, and do not engage in personal attacks. Seek consensus, avoid edit wars, and never disrupt Wikipedia to illustrate a point. Act in good faith, and assume good faith on the part of others. Be open and welcoming to newcomers. Should conflicts arise, discuss them calmly on the appropriate talk pages, follow dispute resolution procedures, and consider that there are 6,768,234 other articles on the English Wikipedia to improve and discuss.

4) Wikipedia sigue unas normas de etiqueta. Respeta a tus compañeros wikipedistas, incluso cuando no estés de acuerdo con ellos. Compórtate civilizadamente. Evita los ataques personales y las generalizaciones. Mantén la calma cuando se crispan los ánimos; evita las guerras de ediciones; recuerda que hay alrededor de 1 914 000 artículos en la Wikipedia en español con los que puedes trabajar. Actúa con buena fe, sin sabotear Wikipedia para respaldar tus argumentos. No uses títeres para hacer el mal o para evitar las políticas. Sé abierto, acogedor e inclusivo.

4) Wikipedia urmează niște reguli de etichetă. Respectă-ți colegii wikipedisti, chiar și atunci când nu ești de acord cu ei. Comportă-te civilizat. Evită atacurile la persoana și generalizările. Păstreaza-ti calmul chiar si atunci când se incing spiritele; evita războaiele pe editari; Aminteste-ti că in Wikipedia în limba spaniolă există aproximativ 1.914.000 de articole la care poți co-labora. Acționeaza cu bună-credință, fără a sabota Wikipedia pentru a-ti susține argumentele. Nu te folosi de clone/marionete pentru a face rău sau pentru a evita politicile Wikipediei. Fii deschis, primitor și incluziv.

4) Redactorii trebuie să se comporte civilizat.

Fiți respectuoși și politicoși cu colegii dumneavoastră wikipediști, chiar dacă vă aflați într-o dispută. Căutați consensul, nu vă angajați în războaie de editare, nu recurgeți la atacuri la persoană și nu distrugeți Wikipedia pentru a vă demonstra punctul de vedere. Acționați cu bună credință și presupuneți că partenerii dumneavoastră de discuție sunt de bună credință. Fiți deschiși și binevoitori cu utilizatorii nou veniţi. În caz de conflict discutați calm pe pagina de discuție aferentă, urmând îndrumările de la rezolvarea disputelor și nu uitați că aveți 442.955 de articole pe Wikipedia în limba română despre care să discutați sau pe care să le îmbunătățiți. 

5) Wikipedia has no firm rules

Wikipedia has policies and guidelines, but they are not carved in stone; their content and interpretation can evolve over time. The principles and spirit matter more than literal wording, and sometimes improving Wikipedia requires making exceptions. Be bold, but not reckless, in updating articles. And do not agonize over making mistakes: they can be corrected easily because (almost) every past version of each article is saved.

5) Wikipedia no tiene normas firmes más allá de los cinco principios generales enunciados aquí. Sé valiente creando, traduciendo y modificando artículos, porque la gracia de editar es que, aunque se persigue la perfección, no se requiere conseguirla. No tengas miedo de editar por miedo a ponerlo todo patas arriba. Todas las versiones anteriores de los artículos están guardadas, así que no hay forma de que estropees por accidente Wikipedia o destruyas su contenido irremediablemente. Por eso recuerda que todo lo que escribas aquí pasará a la posteridad. 

5) Wikipedia nu are reguli ferme/inflexibile în afara celor cinci principii generale enunțate aici. Fii curajos creând, traducând și modificând articole, pentru că frumusețea editării este aceea că, deși se urmărește perfecțiunea, nu se cere pentru a o atinge. Nu-ti fie teamă să editezi din teamă de a nu răsturna totul cu susul in jos. Toate versiunile anterioare ale articolelor sunt salvate, așa că nu aveți nicio modalitate de a distruge accidental Wikipedia sau de a-i distruge irevocabil conținutul. Așa că nu uita că tot ce scrii aici va ramane posterității (celor de dupa tine).

5) Wikipedia nu are reguli imuabile .

Wikipedia are politici și îndrumări, dar acestea nu sunt bătute în cuie; conținutul și interpretarea lor pot evolua în timp. Principiile și spiritul lor contează mai mult decât formularea și câteodată îmbunătățirea Wikipediei necesită excepții. Fiți curajoși, dar nu neglijenți în actualizarea articolelor și nu vă panicați dacă faceți greșeli: toate versiunile anterioare ale unei pagini sunt salvate, astfel încât greșelile pot fi ușor corectate. 

Paragraf adaugat la  09.01.2024_01.14 (UTC+1)


Analize comparative personale aplicate unor articole din secțiunile în limba spaniolă și în limba română ale Wikipedia universal, dedicate nepoțeilor mei (unii rezidenți în România, unii rezidenți în Spania) și generației lor, pentru a le citi și trage propriile lor concluzii când vor crește mari (dacă la acea vreme vor considera că analizele făcute de mine le vor fi de folos). Oricine consideră, mă poate sprijini financiar la vreunul din numerele de cont indicate mai jos: ES49 2100 7486 9021 0026 8311; RO21 RZBR 0000 0600 2400 7612.

Yo en ruta (51 años) 28.04.2011_16.30.

Párrafo añadido al 09.01.2024_01.14 (UTC+1)


Análisis comparativos personales aplicados a algunos artículos de las secciones en español y en rumano de la Wikipedia universal, dedicados a mis nietos (unos residentes en Rumanía, otros residentes en España) y a su generación, para leerlos y sacar sus propias conclusiones cuando sean mayores (si en aquel momento consideran que los análisis hechos por mí les serán de utilidad). Quien lo considere, puede apoyarme económicamente en alguno de los números de cuenta indicados a continuación: ES49 2100 7486 9021 0026 8311; RO21 RZBR 0000 0600 2400 7612.