Ziua Wikipediei 

Dia de Wikipedia

Page start up on 06.01.2023_11.43 (UTC+1 /  Paterna, Valencia, España). 14ºC, Humedad 32%, Viento 21 km/h

The article previously processed by Ayord: Wikipedia:Link permanent / Wiki:Enlace permanente.

The following article processed by Ayord: Analiza comparativă / Método comparativo.  

Secțiunea 1. SECTION 1. Sección 1.

Captură de ecran a articolului "Ziua Wikipediei" realizată la 06/01/2024_11.54 (UTC+1)

Captura de pantalla del artículo "Ziua de Wikipedia" realizada el 01/06/2024_11.54 (UTC+1)

 Secțiunea 2. SECTION 2. Sección 2.

Column A

Original text.


Wikipedia Day - English Wikipedia 

21:23, 3 January 2024Bluerasberry talk contribs‎  2 921 bytes.



About

Wikipedia Day is an occasion to celebrate Wikipedia's birthday. Every year on or around January 15 Wikipedia fans organize their own parties in their own communities to discuss Wikipedia and share cake. Typical activities at these events include Wikipedia editors sharing what they did in Wikipedia last year, anyone proposing to share information in Wikipedia in the coming year, Wikipedia training for newcomers, and socializing.

On January 15, 2001, Wikipedia was established and first edited. Coincidentally, also on January 15, 2001 Creative Commons registered their website. Creative Commons developed the free and open copyright system which Wikipedia uses, and Wikipedia is the most enthusiastic community of the free media which Creative Commons promotes. Yet another festive event around this time is Public Domain Day, which celebrates the media entering the public domain due to copyright expirations at the end of the previous year.

Feel free to celebrate Wikipedia Day! Celebrate Creative Commons' birthday too, if you like! Combine Wikipedia Day, Creative Commons Day, and Public Domain Day all in one January celebration of open knowledge and free media.


Host an event

Main page: Wikipedia:Wikipedia Day/host

Anyone can host a Wikipedia Day event! The tradition is to discuss Wikipedia with a group of other people and to have a Birthday cake. You do not need any special permission to host a party. Just do it and have fun.


Wikipedia Day 2024

See also: Wikipedia:Wikipedia Day/Past events

If you would like to host an event, create a WP:Meetup page for your city or organization and then list it here.



See also

Column B

Original text.


Dia de Wikipedia - Wikipedia en español

20:22 29 jul 2020Simon antonio 2009 discusión contribs.‎  2 123 bytes.



El 15 de enero es conocido como el Día de Wikipedia (Wikipedia Day) para los wikipedistas. En esta fecha en el año 2001, Wikipedia iniciaba su andadura on-line después de estar cinco días operativa en Nupedia.


El día de Wikipedia (consultar: 'Historia de Wikipedia') nació como una forma de celebrar la fundación e iniciación de la Wikipedia principal y más numerosa en cuanto a número de artículos y de entradas, la inglesa.


La Wikipedia en español fue creada unos meses más tarde, el 20 de mayo de 2001.

Jornada del año 2010 del 'Día de Wikipedia'




Jornada del año 2011 del 'Día de Wikipedia'

Column C

Original text.


Ziua Wikipediei - Wikipedia in limba romana

07:00 24 jun 2015CommonsDelinker discusión contribs.‎  352 bytes.



15 ianuarie este cunoscută de către wikipediști ca Ziua Wikipedia. La această dată, în anul 2001, proiectul wiki Wikipedia a devenit public după ce a petrecut cinci zile pe Nupedia.

Secțiunea 3. SECTION 3. Sección 3.

Diverse mostre comemorative ce au marcat diverse celebrări, din diverși ani, ai "Zilei Wikipediei".

Diversas figuras conmemorativas que marcaron diversas celebraciones, de diversos años, del “Día de Wikipedia”.

Pièce commémorative du 9e anniversaire  (Wikipédia en français). (URL img)

/

Moneda conmemorativa del noveno aniversario 

/

Monedă comemorativă dedicată celei de-a 9-a aniversări

Pastelillos individuales conmemorativos del Día de Wikipedia. Evento realizado en el año 2011 en Washington DC, Estados Unidos.

>  See: EsWiki. (URL img). <

Prăjituri individuale comemorative dedicate Zilei Wikipedia. Eveniment desfășurat în 2011 la Washington DC, Statele Unite.

Banner conmemorativo del onceavo aniversario de la Wikipedia en inglés celebrado el año 2012. 

/ > See: EsWiki. (URL img) <

Banner comemorativ dedicat celei de-a unsprezecea aniversări a Wikipedia în limba engleză, sărbătorită în 2012.

Una de las muchas tartas confeccionadas para celebrar en el año 2011, el décimo aniversario de la fundación de Wikipedia. La imagen corresponde a una reunión en Armenia

/ > See: EsWiki. (URL img) <

Unul dintre multele torturi făcute pentru a sărbători a zecea aniversare de la înființarea Wikipedia în 2011. Imaginea corespunde unei întâlniri din Armenia.

/  > See: EsWiki. (URL img) <

Wikipedia Day 2024

See: English Wikipedia. (URL img).

Secțiunea 4. SECTION 4. Sección 4.


Traducere în limba română a articolului "Día de Wikipedia - Wikipedia en español", cu păstrarea ca "text martor" al textului rezultat prin traducere automatică. Atenție! Toate linkurile de la această secțiune sunt "linkuri permanente (permalinkuri)".

Traducción al rumano del artículo "Día de Wikipedia - Wikipedia en español", manteniendo como "texto testigo" el texto resultante de la traducción automática. ¡Atención! Todos los enlaces de esta sección son "enlaces permanentes (permalinks)".

El 15 de enero es conocido como el Día de Wikipedia (Wikipedia Day) para los wikipedistas. En esta fecha en el año 2001, Wikipedia iniciaba su andadura on-line después de estar cinco días operativa en Nupedia.


El día de Wikipedia (consultar: 'Historia de Wikipedia') nació como una forma de celebrar la fundación e iniciación de la Wikipedia principal y más numerosa en cuanto a número de artículos y de entradas, la en ingles.


La Wikipedia en español fue creada unos meses más tarde, el 20 de mayo de 2001.


Jornada del año 2010 del 'Día de Wikipedia'



Jornada del año 2011 del 'Día de Wikipedia'

(1 081 bytes)

15 ianuarie este cunoscută drept Ziua Wikipedia pentru Wikipedia. La această dată, în 2001, Wikipedia și-a început călătoria online după ce a fost operațională pe Nupedia timp de cinci zile.


Ziua Wikipedia (vezi: „Istoria Wikipedia”) s-a născut ca o modalitate de a sărbători înființarea și inițierea celei mai mari și principale Wikipedia ca număr de articole și intrări, cea engleză.


Wikipedia spaniolă a fost creată câteva luni mai târziu, pe 20 mai 2001.


Ziua anului 2010 de „Ziua Wikipedia”





Ziua anului 2011 a „Ziui Wikipedia” 

Pentru wikipediști ziua de 15 ianuarie este cunoscută drept Ziua Wikipediei. La această dată, în 2001, Wikipedia și-a început călătoria online după ce a stat/a fost operațională timp de cinci zile pe Nupedia.


Ziua Wikipediei (vezi: „!!!??? Istoria Wikipedia !!!???”) s-a născut ca o modalitate de a celebra înființarea și inițierea celei mai mari și principale Wikipedii ca număr de articole și intrări, cea în limba engleză.


Wikipedia în limba spaniolă a fost creată câteva luni mai târziu, pe 20 mai 2001.


Ziua din anul 2010 dedicată „Zilei Wikipedia”



Ziua din anul 2011 dedicată „Zilei Wikipedia”.

Personale analize comparative aplicate unor articole din secțiunile în limba spaniolă și în limba română ale Wikipedia universal, analize dedicate in principal nepoților mei (unii rezidenți în România, unii rezidenți în Spania) și generației lor, pentru a le citi și trage propriile lor concluzii când vor crește mari (dacă la acea vreme vor considera că analizele făcute de mine le vor fi de folos). Oricine consideră, mă poate sprijini financiar la vreunul din numerele de cont indicate mai jos: 

ES49 2100 7486 9021 0026 8311; 

RO21 RZBR 0000 0600 2400 7612.

Personales análisis comparativos aplicados a algunos artículos de las secciones en español y en rumano de la Wikipedia universal, analisis dedicados principalmente a mis nietos (unos residentes en Rumanía, otros residentes en España) y a su generación, para leerlos y sacar sus propias conclusiones cuando sean mayores (si en aquel momento consideran que los análisis hechos por mí les serán de utilidad). Quien lo considere, puede apoyarme económicamente en alguno de los números de cuenta indicados a continuación: ES49 2100 7486 9021 0026 8311; RO21 RZBR 0000 0600 2400 7612.

Admin says:


Nu există nimic pe lumea asta care să nu aibă "indicații" și "contraindicații", nu există nimic care să nu fie precum o sabie care poate fi folosită ori pentru apărare, ori pentru agresiune.

Circulă pe Internet tot felul de avertismente cum că "telefonul mobil / smartphon-ul / internetul... este... o sabie cu două tăișuri", și nu înseamnă nici că este 100% adevărat, nici că este 100% neadevărat.

Dar una dintre cele mai periculoase "arme cu două tăișuri" a fost, cu mult înaintea telefoniei mobile și a internetului, alfabetizarea globală obligatorie.

Cu "alfabetizarea generala (globala) este ca și când permisul de conducere ar trebui obținut obligatoriu de toata lumea, si nu doar de cei care au o minima vocatie, pentru o astfel de activitate.

Pe de o parte ONU a făcut bine,  punând presiune pe toate statele lumii să introducă alfabetizarea obligatorie, pe de altă parte trebuie să ne gândim că, ceea ce nu îi vine omului ca "vocație personală", este contraindicat să îl presezi să îi vină (cine n-are vocatie de doctor, in loc sa salveze omul, il omoara).

Pe de o parte, ONU, a ales cea mai bună dintre soluțiile posibile (alfabetizarea generală), pe de altă parte, o mare parte a statelor lumii (statele autocrate), au folosit alfabetizarea ca pe un element de bază pentru a îndoctrina.


Restrângându-mă strict la aria vorbitorilor de limbă română, dacă citim prefețele principalelor "dicționare de limbă" care s-au editat și publicat după preluarea puterii (în jur de 1 ianuarie 1948) de catre sistemul comunist, nu avem cum să nu observăm că sistemul comunist a folosit sistemul de învățământ romanesc ca pe o pârghie cum nu se poate mai eficientă pentru a îndoctrina utilizatorul... mai mult sau mai puțin calificat in uzul limbii române, eludând obligațiile reieșite Romaniei din calitatea de membru semnatar al Cartei Drepturilor de Om.


Sărind eu peste timp, de la momentul 10 decembrie 1948 (când a avut loc promulgarea și publicarea acelei Declarații Universale care, printre altele, crea obligativitatea alfabetizării la nivel general) la momentul 15 ianuarie 2001 (când a fost "promulgată și publicată"... "Wikipedia universal"), vreau să spun că oamenii trebuie să nu facă abstracție de contemporaneitatea lor cu acest instrument, pentru că e ca în cazul în care cineva crește singur, pe o proprietate comună (hai să zicem, pe o moștenire părintească),  un pitbull, care atunci când e pui este extrem de drăgălaș cu toată lumea, dar când e mare îl recunoaște doar dresorul lui, iar pe ceilalți membri ai familiei... nu.


Mie proiectul "Wikipedia universal", pe ansamblu, mi s-a părut un proiect magnific încă din 2004 (fiind eu un avid emigrant român în Spania utilizator de Wikipedia în limba spaniolă, în primul rând, de utilizator al Wikipedia în limba română, în al doilea rând, al Wikipedia în limba engleză, franceză, italiană și rusă, în al treilea, al patrulea, al cincilea și al n-șpelea rând) dar am pornit la drum (încă din 2004) cu nemulțumirile mele față de cantitatea și calitatea articolelor din Wikipedia în limba română, căreia nu i-am dorit și nu îi doresc să meargă pe calea bătătorită de cultura sovietică, pe calea bătătorită de dicționarele comuniste ale limbii comuniste române, nu-mi doresc o "Wikipedia în limba română... naționalistă", ci îmi doresc o "Wikipedia în limba română... universală", în acord cu cei cinci stâlpi fundamentali ai ei, și mai ales cu acela numit "neutralitate/imparțialitate", fiind eu din punctul de vedere al accesului omului la cunoaștere, total... "globalist" și zero... naționalist.

Mă aflu azi în a 9-a zi (din cele 365/366 zile în total) de când actuala administrație a Wikipediei Ro m-a redus de la condiția de "voluntar contribuitor" la aceea de "simplu cititor" și vreau să spun pe această că nu am stat și nu voi sta niciodată cu mâinile în sân în fața vreunei modalități de îndoctrinare, al vreunei modalități care ar lăsa fără sens pe vreunul dintre cele cinci principii ale Wikipedia.

După ordinea și categoria articolelor eliminate mie, si al blocajelor administrate mie, de Wikipedia Ro, pe perioada iunie/iulie 2017 - 1 ianuarie 2024, am destule motive să privesc actuala Wikipedie Ro cu același grad de disonanță cu care am privit, și privesc, toate principalele publicații în limba română care s-au ocupat cu îndoctrinarea poporului român pe perioada 1948 - 2023. Vezi "DLRLC -1956", "DLRM - 1958", "DEX 1975", "Paginile mele web", "Cronologia paginilor web create de mine în 2023", "Scrisoarea mea către ONU", "Eu te ajut sa afli, tu ajuta-te sa stii"... printre altele.

Suntem în pragul încă unei sărbătoriri a "Zilei Wikipedia" și se vede... cu ochiul liber... cât de putin interes i-au acordat, și îi acordă, cei aflați în pântecul acestui "cal troian". 

Eu îmi doresc ca Wikipedia în limba română să devină cel puțin egala Wikipediei în limba spaniolă, dacă nu al celei în limba... americană, dar nu egala celei în limba rusă.

Aplecați-vă cu atenție diverselor analize, studiuri, comparații făcute de mine din 2011 până în 2024, în cele peste 4200 de pagini web create, și-apoi mai vorbim.

Admin says:


No hay nada en este mundo que no tenga “indicaciones” y “contraindicaciones”, no hay nada que no sea como una espada que pueda usarse ya sea para defensa o para agresión.

Por Internet circulan todo tipo de advertencias como que "el teléfono móvil/smartphone/Internet... es... un arma de doble filo", y esto no es ni 100% verdadero, ni 100% falso".

Pero una de las "armas de doble filo" más peligrosas fue, mucho antes de los telefonía móvil e Internet, la alfabetización global obligatoria.

Es como si todo el mundo debería tener una licencia de conducir.

Por un lado, la ONU hizo bien, presionando a todos los estados del mundo para que introdujeran la alfabetización obligatoria; por otro lado, hay que pensar que lo que no llega al hombre como una "vocación personal", está contraindicado presionarlo para que venga a él.

Por un lado, la ONU eligió la mejor de las soluciones posibles (alfabetización general), por otro lado, gran parte de los estados del mundo (estados autocráticos), utilizaron la alfabetización como elemento básico para adoctrinar.


Limitándome estrictamente al ámbito de los hablantes de rumano, si leemos los prefacios de los principales "diccionarios de lenguas" que fueron editados y publicados después de la toma del poder (hacia el 1 de enero de 1948) por el sistema comunista, no podemos evitar que observemos que el sistema comunista utilizó el sistema educativo rumano como una palanca que no podría ser más eficaz para adoctrinar al usuario... más o menos cualificado en el uso la lengua rumana, eludiendo las obligaciones derivadas del acto de ser miembro firmante de la Carta de los Derechos Humanos.



Saltando en el tiempo, desde el momento del 10 de diciembre de 1948 (cuando se promulgó y publicó la Declaración Universal que, entre otras cosas, creaba la obligación de alfabetizar a nivel general) hasta el momento del 15 de enero de 2001 (cuando se " promulgada y publicada"... "Wikipedia universal"), quiero decir que la gente no debe abstraer su contemporaneidad con esta herramienta, porque es como si uno creciera solo, sobre una propiedad común (digamos, sobre una herencia paterna), un pitbull, que cuando es cachorro es sumamente simpático con todos, pero cuando crece sólo su entrenador lo reconoce, y los demás miembros de la familia… no.


El proyecto "Wikipedia universal", en su conjunto, me pareció un proyecto magnífico desde 2004 (siendo un ávido emigrante rumano en España, usuario de Wikipedia en español, primero, usuario de Wikipedia en rumano, en la segunda fila, de Wikipedia en inglés, francés, italiano y ruso, en la tercera, cuarta, quinta y enésima fila), pero partí (desde 2004) de mi descontento con la cantidad y calidad de los artículos de Wikipedia en rumano, que no quería ni quiero. Quiero seguir el camino abierto por la cultura soviética, el camino abierto por los diccionarios comunistas de la lengua comunista rumana, no quiero una "Wikipedia en lengua rumana... nacionalista", sino una "Wikipedia en lengua rumana... universal”, de acuerdo con sus cinco pilares fundamentales, y en especial con el denominado “neutralidad/imparcialidad”, siendo yo desde el punto de vista del acceso humano al conocimiento, total… “globalista” y cero…nacionalista. .

Hoy cumplo 9 días (de 365/366 días en total) desde que la actual administración de Wikipedia Ro me redujo de la condición de "colaborador voluntario" a la de "mero lector" y quiero decir que no y nunca se quedará de brazos cruzados ante ninguna forma de adoctrinamiento, ninguna forma que haga que cualquiera de los cinco principios de Wikipedia carezca de significado.

Según el orden y la categoría de los artículos eliminados a y los bloques administrados a mí por Wikipedia Ro, durante el período junio/julio de 2017 - 1 de enero de 2024, tengo suficientes razones para mirar Wikipedia Ro con el mismo grado. de disonancia con la que miré y miro todas las principales publicaciones en rumano que trataban del adoctrinamiento del pueblo rumano durante el período 1948 - 2023. Véase "DLRLC -1956", "DLRM - 1958", "DEX 1975" , “Mis páginas web”, “Cronología de las páginas web creadas por mí en 2023”, “Mi carta a la ONU”,  "Yo te presento artículos que aun no sabes que existen, y a ti solo te queda estudiarlos para conocerlos"… entre otras.

Estamos en el umbral de otra celebración del "Día de Wikipedia" y se puede ver... a simple vista... cuánto interés mostraron, y aún muestran, quienes estaban en el útero de este "caballo de Troya".

Quiero que la Wikipedia rumana sea al menos igual a la Wikipedia española, si no a la estadounidense, pero no a la rusa.

Atentos a los distintos análisis, estudios, comparativas que he hecho desde 2011 hasta 2024, en las más de 4200 páginas web creadas, y luego hablaremos. 

Am găsit atâtea aberații pe Wikipedia... Acolo nu contează adevărul. Contează cât de vocali sunt unii s-au alții. Și contează și ceva sponsori. Îmi poți spune orice despre Wikipedia, numai ca este impartiala, nu. Ia cauta insulina, sa vezi ce ți se spune. Sau Nikola Tesla sau Henry Ford.

Adevărata cultura nu se obține la fără frecventa. Trebuie sa citești mult, foarte mult. Știu, toți ne dorim o scurtătura și, în acest fel, sa părem altceva decât ceea ce suntem în fapt dar lucrurile de calitate se obțin greu.

Dacă nu ai la baza o cultura generala bogata Wikipedia este absolut inutila, în unele cazuri toxica, te induce în eroare.







Column A

Original text.

Cineva tocmai spunea pe un grup șoferesc de Facebook (deschis doar membrilor săi):


"Am găsit atâtea aberații pe Wikipedia... Acolo nu contează adevărul. Contează cât de vocali sunt unii s-au alții. Și contează și ceva sponsori. Îmi poți spune orice despre Wikipedia, numai că este imparțială, nu. Ia caută insulina, să vezi ce ți se spune. Sau Nikola Tesla sau Henry Ford.

Adevărata cultura nu se obține la fără frecvență. Trebuie să citești mult, foarte mult. Știu, toți ne dorim o scurtătură și, în acest fel, să părem altceva decât ceea ce suntem în fapt dar lucrurile de calitate se obțin greu.

Dacă nu ai la bază o cultura generală bogata Wikipedia este absolut inutilă, în unele cazuri toxică, te induce în eroare".

Column B.  

Machine translation.

Alguien acaba de decir en un grupo de conductores de Facebook (abierto sólo a sus miembros):


"Encontré tantas aberraciones en Wikipedia... La verdad no importa allí. Importa cuán vocales son los demás. Y algunos patrocinadores también importan. Puedes decirme cualquier cosa sobre Wikipedia, siempre que sea imparcial, ¿no? Buscan insulina, mira lo que te dicen, o Nikola Tesla o Henry Ford.

La verdadera cultura no se obtiene sin frecuencia. Hay que leer mucho, mucho. Lo sé, todos queremos un atajo y, de este modo, parecer algo distinto de lo que realmente somos, pero cosas de calidad son difíciles de conseguir.

Si no tienes una cultura general rica, Wikipedia es absolutamente inútil, en algunos casos tóxica, te engaña". 

Column Z.  

Admin translation.

Alguien acaba de decir en un grupo de conductores profesionales, en Facebook (grupo abierto sólo a sus miembros):


"Encontré tantas aberraciones en Wikipedia... La verdad no importa allí. Importa cuán vocales son unos o otros. Y importan también algunos patrocinios . Puedes decirme cualquier cosa sobre Wikipedia, pero que sea imparcial, ¿no? Busca artículos como insulina, mira lo que te dicen. O Nikola Tesla o Henry Ford.

La verdadera cultura no se obtiene en los cursos... a distancia. Hay que leer mucho, mucho. Lo sé, todos queremos un atajo y, de este modo, parecer algo distinto de lo que realmente somos, pero la cosas de calidad son algo difícil de conseguir.

Si uno no tiene una cultura general rica, Wikipedia es absolutamente inútil, en algunos casos tóxica, te esta induciendo en error". 

Găsesc interesant să comentez la cele spuse în comentariul lui de Rxxxxt Lxxxt, dar presimt că comentariul meu va fi prea mare pentru "formatul Facebook", așa că la un moment dat, acolo în Facebook, voi pune... "puncte-puncte" și voi continua aici, pe "format pagină web", și din cauza multiplelor avantaje pe care le oferă în afară de spațiu nelimitat (linkuri, fotos, videos, etc).

Me parece interesante comentar lo dicho en el comentario de Rxxxxt Lxxxt, pero sospecho que mi comentario será demasiado largo para el "formato Facebook", así que en algún momento, ahí en Facebook, pondré... "puntos-puntos" y continuaré aquí, sobre "formato página web", incluso por las múltiples ventajas que ofrece además del espacio ilimitado (enlaces, fotos, vídeos, etc.).

Răspunsurile mele in Facebook / Mis respuestas en Facebook.


Comment 1.

Salut Rxxxxt! Sunt interesat să răspund comentariului tău, dar în mod sigur comentariul meu va fi prea lung pentru formatul Facebook, așa că la un moment dat voi pune "puncte-puncte" și "link" către locul în care se va găsi continuarea. Una din cele peste 4250 pagini web create de mine, se numeste "Punct de vedere / Punto de vista" (unghi, optica), și... orice lucru se vede altfel, depinzând și de cine îl privește, și prin ce optică. Wikipedia este... în primul rând, o "bibliotecă la purtător". S-ar putea spune și că este asemeni unei "librării" sau asemeni unui "stand de cărți", dar la librărie cartea trebuie să o cumperi, iar aici, pe această "biblioteca online", nu e nevoie ca să cumperi cartea... ca să o citesti, Wikipedia fiind și "liberă" și "gratuită". Când eram copil, distanța între casa parintească și biblioteca comunală, era de peste 1 km. Ploaie, vânt, soare, zăpada sau noroi... până la gât, odată ajuns la ușa bibliotecii te puteai trezi că n-ai fost pe o aceeași lungime de undă cu orarul ei, sau că "azi inchis, deschidem marți", sau că "vin imediat". 

Cartea de la bibliotecă trebuia să o redai într-un termen de..., fără colțuri îndoite, și fără să scapi felia de "pâine cu untură" pe vreuna din paginile ei. 

Dupa ce am depășit varsta de 14 ani și a trebuit să merg la oraș, la "treaptă", și apoi la "profesională", altele erau bibliotecile pe care le frecventam, dar ideea... era tot cam aceeași (doar că aveau "fonduri de carte", mult mai mari. Fii convins că "biblioteci" se găsesc și în Coreea de Nord, și în Cuba, și în Vietnam sau în Iran, tot așa cum se găseau și în RPR și/sau în RSR. Eu am făcut școala profesională la strungari, și dacă nu făceam școala de șoferi în armată, probabil că de la strungarie ieșeam la pensie. N-am avut niciodată interesul să par altceva/altcineva decât cel care sunt, iar pe Facebook mare parte din listă îmi este compusă din persoane (inclusiv "cadre de învățământ") care mă cunosc din clasa 1, sau și mai dinainte. 


Cât am fost strungar, mult din timpul care îmi rămânea între cele 8 ore de somn și cele 8 ore de... schimbul 1, schimbul 2 sau schimbul 3, mi le petreceam în sala de lectură a bibliotecii Nicolae Iorga, din Ploiești. Mai făceam eu și altele (băteam mingea, vagabondam, mergeam la filme (pe la "cinema"-uri), mergeam la carciumă (la vreun bitter, la vreo vodcă, la vreun RDV-u sau la vreun RDD-u, la vreo bere, sau... ce se găsea), mergeam după gagici... etc, dar ața mă trăgea... când eram liber, la citeală. Din "Nicolae Iorga"... aveam "fișă" și luam cărți și... "cu imprumut", dar uneori nu găseai "la imprumut" cărțile pe care le găseai... "la sală".  Nu stiu ce prostie am făcut pe-acolo că, la întoarcerea din armată, n-au vrut să-mi mai dea cărți împrumut. N-am idee nici în ziua de azi, ce s-o fi întamplat. Oi fi luat vreo carte și n-oi fi returnat-o... n-am idee. Ca să găsești o carte, ca să o citești, în acel imens "fond de carte", aveai de luat la mână o grămadă de sertare pline cu "fișa cărții". O bibliotecă are multe sectoare (beletristică, istorie, etc) și nimeni... nici nu este interesat de tot, nici nu poate cuprinde tot. Mie nu mi-a plăcut să-mi aleagă nimeni altcineva în afară de mine, nici mâncarea pe care să o mănânc, nici femeia cu care să mă culc, nici suportul după care să-mi culeg vreo informație. 


> A se vedea nou creata  / Vease la recien creada: Istoria educației în România / Historia de la educación en Rumania


Dar în sistemul comunist, putea să aibă biblioteca un fond de carte constituit din milioane de volume, tot nu te aflai pe "teren virgin" ci pe ceea ce, mai întai "deflora" cenzura comunistă. Wikipedia (ca orice bibliotecă publică) este ca o padure cu ciuperci, și... cine nu cunoaște ciupercile, mănâncă ne-comestibilele ca pe comestibile, și e normal să se intoxice. Nimic în viață nu e altfel decât ca la "Păcălici", ca la "Popa prostul", ca la "Trombon" sau ca la "Alba-Neagra", și nu te aștepta niciodată ca ceea ce îți pre-selectează altcineva, să fie... exact ceea ce îți trebuie. Tuturor celor care ne-am născut după 1 ianuarie 1948, pe meleagurile "carpato-danubiano-pontice, ni s-a pus in "troacă" (ca la purcei), "furaj" preselectat de "cultura sovietică". 

"Purcelul" care "papă tot", din ce i se pune în "troacă"...  bagă "slană", plezneste de sănătate, îi umple inima de bucurie celui care... "se luptă pentru el" (ca să aibă el, purcelui, ce băga pe sub nas), dar folosul principal al respectivei afaceri, nu e al purcelului, ci al celui care îl furajează. Eu am cam rămas... "de neleapcă", pentru că mie nu mi-a plăcut sa pun botul le "pre-fabricatele" sistemului comunist, M-am retras spre șoferie pentru că... singur în cabina 8 ore pe zi, cutreierând toate drumurile de sondă de prin țară, mă simțeam cât mai în afara sistemului comunist, mă simțeam mult mai puțin ținut sub lupă, mă simțeam mult mai mult... liber, decât din orice altfel de îndeletnicire la care aș fi putut avea acces. Dar în același timp... trecerea de la strungărie la șoferie, mi-a rupt complet relația cu biblioteca, librăria, standul de carte, sau simplul "chioșc de ziare"

(4962 bytes)


Astfel că apariția unei "biblioteci online" a însemnat, pentru mine, o șansă pentru reînnodarea pierdutei relații (uneori părând a fi fost... definitiv pierdută). Chiar și de la încrucișarea pașilor mei, cu ai Wikipedia, prin luna mai 2004, și până la apariția "smartphone"-ului, a fost cale lungă, pentru că, "calculatorul de masă" rămânea acasă... stabil, în vreme ce eu, mobil, hălăduiam prin lume. Dar apariția smartphonului, a făcut să devină "egală cu zero", distanța dintre "șoferul arestat în rută" și "sursa de informare". Acuma... na, mintea fiecărui om, este ca și calculatorul său. Depinde, de la caz la caz, cu ce-și încarcă fiecare... glagoria. Unii și-o încarcă cu "filme descărcate", alții cu... te miri ce (rețete culinare, filme porno, slujbe de la biserică, etc). Vorba aia... "În gustul omului nu poți să te... faci" 🙂. Câte găsești în Wikipedia, nu le poți cuprinde. N-ai ce face decât să selectezi ceea ce citești din ea, apoi... ceea ce asimilezi din ceea ce citești. Ajuns aici... am deschis o altă "fereastră" și am băgat ca formulă de căutare termenul "Insulina" (de care ai pomenit în comentariul de mai sus). Mie (logat fiind pe EsWiki, RoWiki și EnWiki) îmi apar cu preponderență rezultatele în limba spaniolă, chiar și atunci când e vorba despre vreun termen care, ca termenul "insulina", se scrie (și se citește) la fel și în română și în spaniolă. 


Deci, prima informație care îmi sare în ochi când mi se deschide pagina "Insulina - Wikipedia en español", este că acest articol are versiuni în 93 de limbi. Pe versiunea în limba spaniolă articolul are 57 859 caractere tipografice, pe cea în limba... americană, are 124 070, pe cea în limba rusă are 86 098, iar pe cea în limba română are 11 628 bytes. Nu mai mă uit și la cele în chineză, arabă, coreeană, ebraică sau altele, dar... din toate astea, nu poți extrage o informație... cât mai aproape de adevăr? Mint toți oamenii ăia care își sacrifică timpul pentru ai aduce... la un clic distanță... informația, "astronautului", "Gagarinului" încapsulat în "celula" sa... mișcătoare? Poate că tu ai legitimație la Biblioteca Academiei Române, și mergi acolo la sala de lectura, sau iei de acolo cărți cu imprumut. Dar Biblioteca Academiei Române, are ca fundație "Biblioteca Academiei RPR", iar în fundatia asta, uite ce "beton" s-a turnat: https://sites.google.com/site/sociologiepcp/dic%C8%9Bionarul-limbii-rom%C3%AEne-literare-contemporane-prefa%C8%9Ba  

(2322 bytes)

Comment 2.

Comentariul meu este și foarte lung, și... are și nevoie de "linkuri inserate în text". Aici (în Facebook) formatul nu-mi permite (ca în Wikipedia, sau ca în site-urile mele proprii) inserarea de linkuri, în text. Cine vrea să citească mai multe, apasă pe "butonul" atașat mai jos, și ajunge la... locul faptei. Hai să mai spun aici că eu ma aflu într-un fel de "război total" cu "Wikipedia în limba română". După mai multe perioade de blocare (de... o zi, o săptămână, o lună), în 21 februarie 2023 am primit blocaj pentru 6 luni (până pe 21 august 2023), pentru că am tradus din spaniolă în română articole precum "Jornada de trabajo / Ziua de muncă", "Jornada de trabajo de 8 horas / Ziua de muncă de 8 ore", "Ley del descanso dominical / Legea odihnei duminicale", "Condiciones de trabajo / Condiții de muncă", "Empleador / Angajator", și multe alte precum "Educacion laica" (și relationate) sau precum "Disidencia cubana" (și relationate). Chiar de ziua mea (29 decembrie) am primit un alt blocaj din partea "Wikipediei Ro", de data asta pentru 1 an (29 decembrie 2023 - 29 decembrie 2024), ultima isprava a mea fiind traducerea din spaniolă în română a articolului "Antes de Cristo". Bandiți, au ascuns conținutul iar titlul l-au folosit pentru redirecționarea către articolul "îHr". Tot așa au procedat și când am tradus în limba română articolul "Libro sagrado / Sfântă scriptură" unde, tot la fel, au ascuns textul tradus, și au folosit titlul pentru redirecționarea către conceptul "Biblie". Cu "limba ceaușistă română", si cu "Alba-neagra"... nu-i de joacă. Deocamdată, cum am zis mai sus, cine vrea să vadă textul de aici... hipertextualizat, apasă pe "butonul" de mai jos, și i se deschide... fereastra. Drumuri bune și, scuze de... vorba lungă!

https://sites.google.com/view/wikipedist/ziua-wikipediei-dia-de-wikipedia 

(1.758 bytes)