Istoria Wikipediei 

Historia de Wikipedia

Page start up on 05.02.2023_15.58 (UTC+1 /  Paterna, España)

Secțiunea 1. SECTION 1. Sección 1.

Situaţia articolului la 5 februarie 2023 / Estado del artículo al 5 de febrero de 2023

Secțiunea 2. SECTION 2. Sección 2.

5 screencasturi ce conțin, înregistrată, mare parte din munca depusă de admin pentru aducerea informației din articolul "Historia de Wikipedia - Wikipedia en español" la îndemâna consumatorului român de wikipedie.

5 screencasts que contienen, grabada, gran parte del trabajo realizado por el admin para llevar la información del artículo "Historia de Wikipedia - Wikipedia en español" al alcance del consumidor rumano de Wikipedia.

Istoria Wikipediei / Historia de Wikipedia (05) - YouTube             

00:11:11 hrs 

Secțiunea 2. SECTION 2. Sección 2.

Traducere din spaniolă în română, realizată de admin, cu păstrarea intactă în "Column B" a textului rezultat prin traducere automatică. Intenția admin este ca toate linkurile din text să fie înlocuite cu "linkuri permanente",

Cod de culori: link albastru = normalitate; link galben = sărăcie; link roșu = articol inexistent în RoWiki. 

/

Traducción del español al rumano, realizada por admin, con conservación intacta en la "Columna B" del texto resultante de la traducción automática. Es la intención del administrador que todos los enlaces en el texto sean reemplazados por "enlaces permanentes",

Código de color: enlace azul = normalidad; enlace amarillo = pobreza; enlace rojo = artículo inexistente en RoWiki.

Wikipedia, la enciclopedia libre, fue creada el 15 de enero de 2001, como proyecto de edición abierta que pretendía agilizar y flexibilizar el desarrollo de la hoy extinta enciclopedia con revisión por pares Nupedia, y ha crecido continuamente en número de artículos y de ediciones idiomáticas hasta la actualidad. Su fundador, Jimmy Wales, ha afirmado que la idea de crear Wikipedia se le ocurrió después de leer el texto de Hayek («El uso del conocimiento en la sociedad»). 

Column A

Original text.

Wikipedia, la enciclopedia libre, fue creada el 15 de enero de 2001, como proyecto de edición abierta que pretendía agilizar y flexibilizar el desarrollo de la hoy extinta enciclopedia con revisión por pares Nupedia, y ha crecido continuamente en número de artículos y de ediciones idiomáticas hasta la actualidad. Su fundador, Jimmy Wales, ha afirmado que la idea de crear Wikipedia se le ocurrió después de leer el texto de Hayek («El uso del conocimiento en la sociedad»). [cita requerida]    (475 bytes)

Wikipedia, enciclopedia liberă, a fost creată la 15 ianuarie 2001, ca un proiect în ediție deschisă, menit să simplifice și să flexibilizeze dezvoltarea acum dispariției enciclopediei evaluate de colegi Nupedia și a crescut continuu în numărul de articole și limbaj. ediţii.până în prezent. Fondatorul său, Jimmy Wales, a declarat că ideea de a crea Wikipedia i-a venit în minte după ce a citit textul lui Hayek („Utilizarea cunoașterii în societate”). 

Wikipedia, enciclopedia liberă, a fost creată la 15 ianuarie 2001, ca un proiect de editare deschis, care intenționa să simplifice și să flexibilizeze dezvoltarea azi dispărutei enciclopedii cu revizuiri pe perechi, Nupedia, care a crescut continuu în numărul de articole și de ediții idiomatice până la momentul prezent. Fondatorul său, Jimmy Wales, a declarat că ideea de a crea Wikipedia i-a venit în minte după ce a citit textul lui Hayek („Utilizarea cunoașterii în societate”).  [necesită citare] 

Index

1. Fundal

2 Evoluție

3 Situația actuală

4 Logo

5 Vezi de asemenea

6 Note și referințe

7 Legături externe

Index

1. Antecendente

2 Evoluție

3 Situația actuală

4 Logo

5 Vezi de asemenea

6 Note și referințe

7 Legături externe

Wikipedia es una versión de las enciclopedias en papel. Los primeros pasos en la utilización de artilugios automáticos que superasen la imprenta como medio más ágil y práctico de acceso a los contenidos enciclopédicos se dan en la década de 1930 con la colección de ensayos y discursos World Brain (El cerebro del mundo, aún no publicada en español) (1937) y la visión futurista Memex, de Vannevar Bush para almacenar toda la información relevante de una persona (idea expuesta posteriormente en su obra de 1945 As we may think). Otro hito importante fue el proyecto Xanadú (1960), de Ted Nelson.  (598 bytes)

Wikipedia este o versiune de hârtie a enciclopediilor. Primii pași în utilizarea dispozitivelor automate care au depășit tiparnița ca mijloc mai agil și mai practic de accesare a conținuturilor enciclopedice au avut loc în anii 1930 odată cu colecția de eseuri și discursuri World Brain (Creierul lumii, nepublicată încă în Spaniolă) (1937) și viziunea futuristă Memex, de Vannevar Bush pentru a stoca toate informațiile relevante ale unei persoane (idee expusă mai târziu în lucrarea sa din 1945 După cum putem crede). O altă etapă importantă a fost proiectul Xanadu (1960), de Ted Nelson.

Wikipedia este o versiune a enciclopediilor pe hârtie. Primii pași în utilizarea artificiilor automatice care depășiseră tiparnița ca mijloc mai agil și mai practic de accesare a conținuturilor enciclopedice au avut loc în decada 1930 odată cu colecția de eseuri și discursuri World Brain (Creierul lumii,1937) și viziunea futuristă Memex, de Vannevar Bush pentru a stoca toate informațiile relevante despre vreo persoană (idee expusă mai târziu în lucrarea sa din 1945 As we may think). O altă etapă importantă a fost proiectul Xanadu (1960), de Ted Nelson . 

Con el desarrollo de Internet, se ha intentado desarrollar enciclopedias en red en múltiples ocasiones. El líder del movimiento de software libre, Richard Stallman, propuso en 1999 la creación de una Enciclopedia Libre y Universal, y declaró que la noticia del nacimiento de Wikipedia era emocionante.[cita requerida] Desde el portal de la Fundación del Software Libre se invita a los usuarios a visitar y contribuir en Wikipedia.[cita requerida] 

(415 bytes)

Odată cu dezvoltarea internetului, s-au făcut încercări de a dezvolta enciclopedii online în mai multe ocazii. Liderul mișcării software liber, Richard Stallman, a propus crearea unei Enciclopedii Libere și Universale în 1999 și a declarat că vestea despre nașterea Wikipedia este incitantă. De pe portalul Free Software Foundation, utilizatorii sunt invitați să viziteze și să contribuie la Wikipedia.


Odată cu dezvoltarea Internetului, s-au făcut încercări de a dezvolta enciclopedii online în multiple ocazii. Liderul mișcării software liber, Richard Stallman, a propus crearea unei Enciclopedii Libere și Universale în 1999 și a declarat că vestea despre nașterea Wikipedia este emotionantă. De pe portalul Free Software Foundation, utilizatorii au fost invitați să viziteze și să contribuie la Wikipedia.

Jimmy Wales, uno de los dos fundadores de Wikipedia, cita el ensayo "El uso del conocimiento en la sociedad", escrito por el economista y filósofo de la escuela austriaca y Premio Nobel de Economía Friedrich Hayek, que leyó cuando era estudiante,1​ como «central» para su pensamiento acerca de «cómo gestionar el proyecto Wikipedia»2345​ Hayek argumenta que la información está descentralizada —cada individuo solo conoce una pequeña fracción de lo que se conoce colectivamente— y, como resultado, las decisiones se toman mejor por aquellos con conocimientos locales, en lugar de por una autoridad central.26​ Wales reconsideró el ensayo de Hayek en la década de 1990, mientras estaba leyendo sobre el movimiento de código abierto, que abogaba por la distribución gratuita de software libre. Fue particularmente conmovido por el ensayo "La catedral y el bazar" escrito por uno de los fundadores del movimiento, Eric S. Raymond y adaptado más adelante en un libro. Wales afirmó que ese ensayo «abrió [sus] ojos a las posibilidades de colaboración masiva».1

(1049 bytes)

Jimmy Wales, unul dintre cei doi fondatori ai Wikipedia, citează eseul „Utilizarea cunoștințelor în societate”, scris de economistul și filozoful școlii austriece și laureatul Nobel pentru economie Friedrich Hayek, pe care l-a citit ca student, ca „ centrală” în gândirea sa despre „cum să gestionați proiectul Wikipedia.”- 

Hayek susține că informația este descentralizată – fiecare individ cunoaște doar o mică parte din ceea ce este cunoscut în mod colectiv – și, ca urmare, deciziile sunt cel mai bine luate de cei cu cunoștințe locale. , mai degrabă decât de către o autoritate centrală, 

Țara Galilor a reconsiderat eseul lui Hayek în anii 1990, în timp ce el citea despre mișcarea open source, care pleda pentru distribuirea liberă a software-ului liber. A fost în mod deosebit mișcat de eseul „Catedrala și bazarul” scris de unul dintre fondatorii mișcării, Eric S. Raymond și adaptat ulterior într-o carte. Wales a spus că procesul „i-a deschis [i] ochii asupra posibilităților de colaborare în masă”.


Evolución

En marzo de 2000 Jimbo Wales creó Nupedia, un proyecto de enciclopedia libre basado en un ambicioso proceso de revisión por pares, diseñado para hacer sus artículos de una calidad comparable a la de las enciclopedias profesionales gracias a la participación de eruditos (principalmente doctorandos y académicos), a los que se proponía colaborar de modo no remunerado.

Debido al lento avance del proyecto, el 15 de enero de 2001 se creó un wiki (UseModWiki) vinculado a Nupedia cuya finalidad inicial era agilizar la creación de artículos de forma paralela, antes de que estos pasaran al sistema de revisión por expertos. Existe cierta polémica entre los fundadores de Nupedia sobre quién propuso originalmente la idea de usar un wiki a Jimbo Wales, si Larry Sanger o bien una tercera persona,7​ pero el caso es que el éxito de aquel "pequeño proyecto paralelo" (Wikipedia) acabó eclipsando a Nupedia, que dejó de funcionar en 2003.

Después de Wikipedia en inglés, la segunda edición en ser creada fue Wikipedia en alemán, el 16 de marzo siguiente, pero inicialmente solo fue usada para pruebas. Desde entonces se han ido creando ediciones en muchos más idiomas.

(1169 bytes)

Evoluţie

În martie 2000, Jimbo Wales a creat Nupedia, un proiect de enciclopedie gratuită bazat pe un proces ambițios de evaluare inter pares, menit să facă articolele sale de o calitate comparabilă cu cea a enciclopediilor profesionale, grație participării savanților (în principal doctoranzi și cadre universitare). cărora li s-a propus să colaboreze neremunerat.

Din cauza progresului lent al proiectului, pe 15 ianuarie 2001 a fost creat un wiki (UseModWiki) legat de Nupedia, al cărui scop inițial a fost să grăbească crearea de articole în paralel, înainte ca acestea să treacă la sistemul de evaluare inter pares. Există o oarecare controversă printre fondatorii Nupedia despre cine i-a propus inițial ideea de a folosi un wiki lui Jimbo Wales, fie Larry Sanger, fie o a treia persoană, dar adevărul este că succesul acelui „mic proiect paralel” (Wikipedia) s-a încheiat eclipsând Nupedia, care și-a încetat activitatea în 2003.

După Wikipedia în limba engleză, cea de-a doua ediție care a fost creată a fost Wikipedia în germană, pe 16 martie următoare, dar inițial a fost folosită doar pentru testare. De atunci, au fost create ediții în mai multe limbi.

Harry Geitner, editor responsable de la Nupedia, pasó a colaborar con Wikipedia y trabajó activamente en la organización y directrices del proyecto. Sus aportes marcaron un importante sesgo en la orientación inicial del proyecto, hasta que se desvinculó del proyecto en febrero de 2002. En la actualidad Wales lleva las riendas de la iniciativa, tanto en tiempo dedicado como en recursos, y es miembro de la Fundación Wikimedia, que se ocupa de las tareas de supervisión. En este momento no existe un editor responsable, ni tampoco hay personal contratado a cargo del proyecto. Wikipedia funciona gracias a la contribución voluntaria de miles de wikipedistas.

Inicialmente, no existía el registro de usuarios; toda colaboración se realizaba en forma anónima.

El 20 de septiembre de 2004 Wikipedia alcanzó el millón de artículos en 105 idiomas y causó una considerable atención por parte de los medios de comunicación. El artículo un millón se publicó en hebreo y aborda el tema de la enseña oficial de Kazajistán.  (1013 bytes)

Harry Geitner, editor responsabil pentru Nupedia, a continuat să colaboreze cu Wikipedia și a lucrat activ la organizarea și liniile directoare ale proiectului. Contribuțiile sale au marcat o părtinire importantă în orientarea inițială a proiectului, până când s-a despărțit de proiect în februarie 2002. În prezent, Țara Galilor preia frâiele inițiativei, atât din punct de vedere al timpului dedicat, cât și al resurselor, și este membru al Fundației Wikimedia. , care se ocupă de sarcini de supraveghere. În acest moment nu există un editor responsabil și nici un personal contractat care să se ocupe de proiect. Wikipedia funcționează datorită contribuțiilor voluntare a mii de Wikipediani.

Inițial, nu a existat nicio înregistrare de utilizator; Toată colaborarea s-a făcut anonim.

Pe 20 septembrie 2004, Wikipedia a ajuns la un milion de articole în 105 limbi și a atras o atenție considerabilă a presei. Al milionul de articol a fost publicat în ebraică și abordează problema drapelului oficial al Kazahstanului.

Para el 1 de marzo de 2006 Wikipedia en inglés había sobrepasado el millón de artículos y el 8 de marzo del mismo año Wikipedia en español llegó a los cien mil.

En octubre de 2011, Wikimedia anunció el lanzamiento de Wikipedia Zero, una iniciativa para permitir el acceso gratuito móvil (datos) a la Wikipedia en países del tercer mundo a través de colaboraciones con operadores de telecomunicaciones móviles.89

El 17 de junio de 2015 la Fundación Princesa de Asturias le concedió su premio homónimo en la categoría de Cooperación Internacional.10

El 15 de enero de 2021 Wikipedia celebró su 20 aniversario con una página especial y un banner presente en todas las páginas.11

(671 bytes)

Până la 1 martie 2006, Wikipedia în limba engleză depășise un milion de articole și la 8 martie a aceluiași an, Wikipedia în spaniolă a ajuns la o sută de mii.

În octombrie 2011, Wikimedia a anunțat lansarea Wikipedia Zero, o inițiativă de a permite accesul mobil gratuit (date) la Wikipedia în țările lumii a treia prin colaborări cu operatorii de telecomunicații mobile.

Pe 17 iunie 2015, Fundația Prințesa Asturiei i-a acordat premiul omonim la categoria Cooperare Internațională.

Pe 15 ianuarie 2021, Wikipedia și-a sărbătorit cea de-a 20-a aniversare cu o pagină specială și un banner prezent pe toate paginile. 

Situación actual

Se sabe que el 23 de enero de 2020, la Wikipedia en inglés, que es la sección de idiomas más grande de la enciclopedia en línea, cruzó la marca de los 6 millones de artículos. Pero a pesar de este aumento en el número de artículos, la participación global de Wikipedia en Internet, según Alexa, siguió disminuyendo. En febrero de 2020, Wikipedia ocupaba el undécimo lugar en el mundo en términos de tráfico de Internet.12

Sin embargo, como recurso clave para difundir información relacionada con COVID-19, la Organización Mundial de la Salud se ha asociado con Wikipedia para ayudar a combatir la propagación de información errónea.1314  (648 de octeți)

Situatia actuala

Se știe că pe 23 ianuarie 2020, Wikipedia în engleză, care este cea mai mare secțiune lingvistică a enciclopediei online, a depășit pragul de 6 milioane de articole. 


Dar, în ciuda acestei creșteri a numărului de articole, ponderea generală a Wikipedia pe Internet, potrivit Alexa, a continuat să scadă. În februarie 2020, Wikipedia s-a clasat pe locul unsprezece în lume în ceea ce privește traficul pe internet


Cu toate acestea, în calitate de resursă cheie pentru diseminarea informațiilor legate de COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății a încheiat un parteneriat cu Wikipedia pentru a ajuta la combaterea răspândirii dezinformării. 

Logotipo

Artículo principal: Marcas corporativas de Wikipedia

La primera imagen o bandera utilizada en Wikipedia fue la bandera estadounidense, colocada por Jimbo Wales de manera precaria y sin intención de que la misma asumiera la condición de logo del proyecto. De todos modos, el hecho generó algunas críticas sobre etnocentrismo.15

Pocos días después se diseñó el primer logo de Wikipedia, conocido como el «Wiki logo Nupedia», que marcaría el desarrollo del proyecto, como una herramienta auxiliar de Nupedia. Atribuido erróneamente a Stephen Gilbert, su autor en realidad no está identificado. Ya en marzo de 2001 el logo se encontraba instalado. (650 bytes)

Siglă

Articolul principal: mărci corporative Wikipedia


Prima imagine sau steag folosit pe Wikipedia a fost steagul american, plasat de Jimbo Wales într-o manieră precară și fără intenția ca acesta să-și asume statutul de logo al proiectului. În orice caz, evenimentul a generat unele critici la adresa etnocentrismului.

Câteva zile mai târziu, a fost conceput primul logo Wikipedia, cunoscut sub numele de „sigla Nupedia Wiki”, care avea să marcheze dezvoltarea proiectului, ca instrument auxiliar al Nupediei. Atribuit greșit lui Stephen Gilbert, autorul său este de fapt neidentificat. Deja în martie 2001 logo-ul a fost instalat.

El logo se elaboró superponiendo una frase del escritor y matemático inglés Lewis Carroll sobre un círculo, usando el efecto de ojo de pez para simular una esfera. La frase es una cita en inglés tomada de la página X del prefacio de Euclid and his Modern Rivals (Euclides y sus rivales modernos, publicada en lengua española), comedia en cuatro actos escrita por Lewis Carroll en 1879,16​ que dice: (399 bytes)

Logo -ul a fost elaborat suprapunând o frază din scriitorul englez și matematicianul Lewis Carroll pe un cerc, folosind efectul ochiului de pește pentru a simula o sferă. Expresia este o numire engleză preluată de la pagina X a Euclidului și a rivalilor săi moderni (Euclides și rivalii săi moderni, publicate în limba spaniolă), comedie în patru acte scrise de Lewis Carroll în 1879,16 care spune:

En cierto sentido este libro es un experimento, y puede arriesgarse a demostrar un error: quiero decir que no consideré necesario mantener, a todo lo largo del texto, la seriedad de estilo de la que suelen hacer uso los escritores científicos, que en cierto modo llegó a considerarse un “accidente inseparable” de la enseñanza científica. Nunca pude comprender por completo la racionalidad de esta ley ancestral: hay temas, sin duda, que son básicamente demasiado serios como para admitir cualquier tratamiento ligero –pero no puedo reconocer a la Geometría como uno de ellos. De todas maneras, confío, se descubrirá que me he permitido vislumbrar el lado cómico de las cosas solo en los momentos apropiados, cuando el cansado lector quizá desee un momento de respiro, y no en cualquier ocasión que pueda poner en peligro la continuidad de la línea argumental. ==> Lewis Carroll

(874 bytes)

Într-un anumit sens, această carte este un experiment și poate risca să dovedească o eroare: vreau să spun că nu am considerat necesar să mențin, pe tot cuprinsul textului, seriozitatea stilului de care o folosesc de obicei scriitorii științifici, care într-un anumit sens. mod A ajuns să fie considerat un „accident inseparabil” de predarea științifică. Nu am putut niciodată să înțeleg pe deplin raționalitatea acestei legi străvechi: există subiecte, fără îndoială, care sunt practic prea serioase pentru a admite vreun tratament al luminii - dar nu pot recunoaște Geometria ca unul dintre ele. Totuși, am încredere, se va descoperi că mi-am permis să întrezăresc latura comică a lucrurilor doar în momentele potrivite, când cititorul obosit își poate dori un moment de răgaz, și nu în orice ocazie care ar putea pune în pericol continuitatea povestea. ==>

Lewis Carroll 

Vezi si

23:57 5 feb 2023 difs. hist.  +15 332‎  N Istoria WikipedieiCreată prin traducerea paginii „Historia de Wikipedia  (Mi-a fost eliminată) > WatchScreencast 1; Screencast 2; Screencast 3; Screencast 4; Screencast 5;  > Istoria Wikipediei/Historia de Wikipedia.

Istoricul articolelor care mi-au fost eliminate de administratorii RoWiki.

Historial de artículos que me fueron eliminados por los administradores de RoWiki.


08.01.2024

Analize comparative personale aplicate unor articole din secțiunile în limba spaniolă și în limba română ale Wikipedia universal, dedicate nepoțeilor mei (unii rezidenți în România, unii rezidenți în Spania) și generației lor, pentru a le citi și trage propriile lor concluzii când vor crește mari (dacă la acea vreme vor considera că analizele făcute de mine le vor fi de folos). Oricine consideră, mă poate sprijini financiar la vreunul din numerele de cont indicate mai jos: ES49 2100 7486 9021 0026 8311; RO21 RZBR 0000 0600 2400 7612.

08.01.2024

Análisis comparativos personales aplicados a algunos artículos de las secciones en español y en rumano de la Wikipedia universal, dedicados a mis nietos (unos residentes en Rumanía, otros residentes en España) y a su generación, para leerlos y sacar sus propias conclusiones cuando sean mayores (si en aquel momento consideran que los análisis hechos por mí les serán de utilidad). Quien lo considere, puede apoyarme económicamente en alguno de los números de cuenta indicados a continuación: ES49 2100 7486 9021 0026 8311; RO21 RZBR 0000 0600 2400 7612.