Comunitatea Wikipedia

/

Comunidad de Wikipedia

Page start up on 24.05.2022_21.23 (UTC+1 / Paterna, España) 39°30'24.1"N 0°26'40.3"W

Documentary source / документальный источник : Comunidad de Wikipedia - Wikipedia en español > 71.880 bytes / Romanian Wikipedia version = does not exist .

Column 1a.

The original text .


La comunidad de Wikipedia es una red de voluntarios, a veces conocidos como «wikipedistas» y a veces simplemente llamados «usuarios», que hacen aportaciones a la enciclopedia en línea Wikipedia. Existe una jerarquía por la que ciertos editores son elegidos para tener mayor control editorial de los miembros de la comunidad.


Emigh y Herring sostienen que «unos pocos usuarios activos, cuando actúan en concierto con las normas establecidas dentro de un sistema de edición abierta, pueden alcanzar el máximo control sobre el contenido producido dentro del sistema, literalmente borrando la diversidad, la controversia y la inconsistencia, y homogeneizando las voces de los contribuyentes».​ La comunidad también ha sido criticada por responder a las quejas sobre la calidad de un artículo aconsejando a las personas que se quejan a arreglar el artículo por sí mismos.​ El profesor James H. Fetzer ha criticado a Wikipedia en que no podía cambiar el artículo sobre sí mismo;​ para garantizar la imparcialidad, la Wikipedia tiene una política que desalienta la edición de biografías de los sujetos mismos salvo en "casos claros", como revertir el vandalismo o correcciones sobre desactualización o datos erróneos.​


La comunidad ha sido descrita como "de culto", aunque no siempre con connotaciones negativas del todo.​


Wikipedia no requiere que sus usuarios se identifiquen. Esto significa que varias personas pueden utilizar una cuenta o, más frecuentemente, una persona puede utilizar varias cuentas, a menudo en un intento de influir en el contenido de los artículos, o ayudar a crear consenso en las disputas editoriales.​ La última práctica se conoce como "usuarios títeres", que se desalienta activamente en la Wikipedia.​


En abril de 2008, el escritor y profesor Clay Shirky y el científico de computadoras Martin Wattenberg estimaron el esfuerzo total para crear Wikipedia en aproximadamente 100 millones de horas-hombre. (1930 bytes)


La comunidad de editores de Wikipedia ha sido criticada por dar un énfasis irracional en Jimmy Wales como persona, con frases tales como "¿Qué haría Jimbo?"[cita requerida] El papel de Wales en la determinación de manera personal del contenido de algunos artículos también ha sido criticada como contraria al espíritu independiente que supuestamente Wikipedia ha ganado.



Column 2a.

Machine translation . de Wikipedia.


Comunitatea Wikipedia este o rețea de voluntari, uneori cunoscuți ca „ Wikipediani ” și uneori pur și simplu numiți „utilizatori”, care contribuie la enciclopedia online Wikipedia . Există o ierarhie prin care anumiți editori sunt aleși să aibă mai mult control editorial decât membrii comunității.




Emigh și Herring susțin că „câțiva utilizatori activi, atunci când acționează în concordanță cu normele stabilite în cadrul unui sistem de publicare deschis, pot obține un control maxim asupra conținutului produs în cadrul sistemului, ștergând literalmente diversitatea, controversa și inconsecvența.” și omogenizează vocile contribuabililor». De asemenea, comunitatea a fost criticată pentru că a răspuns la plângerile privind calitatea unui articol sfătuind reclamanții să repare singuri articolul. Profesorul James H. Fetzer a criticat Wikipedia prin faptul că nu a putut schimba articolul în sine; Pentru a asigura imparțialitatea, Wikipedia are o politică care descurajează editarea biografiilor subiecților înșiși, cu excepția „cazurilor clare”, cum ar fi inversarea vandalismului sau corectarea datelor învechite sau eronate.








Wikipedia nu cere utilizatorilor săi să se identifice. Aceasta înseamnă că mai multe persoane pot folosi un singur cont sau, mai frecvent, o persoană poate folosi mai multe conturi, adesea în încercarea de a influența conținutul articolelor sau de a ajuta la construirea consensului în disputele editoriale. Această din urmă practică este cunoscută sub numele de „ utilizatori de marionete ”, ceea ce este descurajat în mod activ pe Wikipedia.








Comunitatea editorilor Wikipedia a fost criticată pentru că a pus un accent nerezonabil pe Jimmy Wales ca persoană, cu expresii precum „Ce ar face Jimbo?”  [necesită citare] Rolul Țării Galilor în determinarea personală a conținutului unor articole a fost, de asemenea, criticat ca fiind contrar spiritului independent pe care se presupune că l-a câștigat Wikipedia.





Column 3a.

Translation by admin .


Comunitatea Wikipedia este o rețea de voluntari, uneori cunoscuți ca „ Wikipediști ” și uneori pur și simplu numiți „utilizatori”, care contribuie la enciclopedia online Wikipedia . Există o ierarhie prin care anumiți editori sunt aleși să aibă mai mult control editorial decât membrii comunității.




Emigh și Herring susțin că „câțiva utilizatori activi, atunci când acționează în concordanță cu normele stabilite în cadrul unui sistem de editare deschis, pot atinge un maxim control asupra conținutului produs în cadrul sistemului, literalmente ștergând diversitatea, controversa și inconsecvența.” și in plus omogenizând vocile contribuabililor». De asemenea, comunitatea a fost criticată pentru că a răspuns la plângerile privind calitatea vreunui articol sfătuind reclamanții să repare ei insisi articolul. Profesorul James H. Fetzer a criticat Wikipedia pentru faptul că el nu a putut schimba articolul despre sine; pentru a asigura imparțialitatea, Wikipedia are o politică care descurajează editarea biografiilor de catre subiecții lor înșiși, cu excepția „cazurilor clare”, cum ar fi revertirea vandalismului sau corectarea datelor dezactualizate sau eronate.







Wikipedia nu cere utilizatorilor săi să se identifice. Aceasta înseamnă că diverse persoane pot folosi un singur cont sau, mai frecvent, o persoană poate folosi mai multe conturi, adesea cu intenția de a influența conținutul articolelor sau de a ajuta la construirea consensului în disputele editoriale. Această din urmă practică este cunoscută sub numele de „ utilizatori marionete ”, ceea ce este descurajat în mod activ in Wikipedia.








Comunitatea editorilor Wikipedia a fost criticată pentru că a pus un accent irational pe Jimmy Wales ca persoană, cu expresii precum „Ce ar face Jimbo?”. Rolul lui Wales în determinarea in maniera personală a conținutului vreunor articole a fost, de asemenea, criticat ca fiind contrar spiritului independent pe care se presupune că si l-a câștigat Wikipedia.


Column 1b.

The original text .


La comunidad de Wikipedia es una red de voluntarios, a veces conocidos como «wikipedistas» y a veces simplemente llamados «usuarios», que hacen aportaciones a la enciclopedia en línea Wikipedia.

Existe una jerarquía por la que ciertos editores son elegidos para tener mayor control editorial de los miembros de la comunidad.


Emigh y Herring sostienen que «unos pocos usuarios activos, cuando actúan en concierto con las normas establecidas dentro de un sistema de edición abierta, pueden alcanzar el máximo control sobre el contenido producido dentro del sistema, literalmente borrando la diversidad, la controversia y la inconsistencia, y homogeneizando las voces de los contribuyentes».​

La comunidad también ha sido criticada por responder a las quejas sobre la calidad de un artículo aconsejando a las personas que se quejan a arreglar el artículo por sí mismos.​


El profesor James H. Fetzer ha criticado a Wikipedia en que no podía cambiar el artículo sobre sí mismo;​ para garantizar la imparcialidad, la Wikipedia tiene una política que desalienta la edición de biografías de los sujetos mismos salvo en "casos claros", como revertir el vandalismo o correcciones sobre desactualización o datos erróneos.​


La comunidad ha sido descrita como "de culto", aunque no siempre con connotaciones negativas del todo.​


Wikipedia no requiere que sus usuarios se identifiquen.


Esto significa que varias personas pueden utilizar una cuenta o, más frecuentemente, una persona puede utilizar varias cuentas, a menudo en un intento de influir en el contenido de los artículos, o ayudar a crear consenso en las disputas editoriales.​


La última práctica se conoce como "usuarios títeres", que se desalienta activamente en la Wikipedia.​


En abril de 2008, el escritor y profesor Clay Shirky y el científico de computadoras Martin Wattenberg estimaron el esfuerzo total para crear Wikipedia en aproximadamente 100 millones de horas-hombre. (1930 bytes)


Wikipedia es una comunidad en línea dedicada no a la fiesta de anoche, o al iPod de la próxima temporada, sino a un bien superior. Tampoco es más inmune a la naturaleza humana que cualquier otro proyecto utópico. La mezquindad, la idiotez y la vulgaridad son características normales de la página. Nada acerca de la colaboración altruista garantiza la precisión, y la edición abierta invita al abuso.


El anonimato generalizado conduce a un problema de distinguir, a saber, el atractivo del proyecto a las personas que simplemente quieren causar problemas, o que quieren socavar el proyecto, o que quieren convertirlo en algo que no es abiertamente, en otras palabras, el problema de troll.

Column 2b.

Machine translation . de Google


Comunitatea Wikipedia este o rețea de voluntari, uneori cunoscuți ca „Wikipedieni” și uneori pur și simplu numiți „utilizatori”, care contribuie la enciclopedia online Wikipedia.


Există o ierarhie prin care anumiți editori sunt aleși să aibă mai mult control editorial decât membrii comunității.



Emigh și Herring susțin că „câțiva utilizatori activi, atunci când acționează în concordanță cu normele stabilite în cadrul unui sistem de publicare deschis, pot obține un control maxim asupra conținutului produs în cadrul sistemului, ștergând literalmente diversitatea, controversa și inconsecvența.” și omogenizează vocile contribuitorilor."


De asemenea, comunitatea a fost criticată pentru că a răspuns la plângerile referitoare la calitatea unui articol sfătuind reclamanții să repare singuri articolul.


Profesorul James H. Fetzer a criticat Wikipedia prin faptul că nu a putut schimba articolul despre sine; să asigure imparțialitatea, Wikipedia are o politică care descurajează editarea biografiilor subiecților înșiși, cu excepția „cazurilor clare”, cum ar fi inversarea vandalismului sau corecțiile privind datele învechite sau eronate.


Comunitatea a fost descrisă drept „cultă”, deși nu întotdeauna cu conotații complet negative.


Wikipedia nu cere utilizatorilor săi să se identifice.


Aceasta înseamnă că mai multe persoane pot folosi un singur cont sau, mai frecvent, o persoană poate folosi mai multe conturi, adesea în încercarea de a influența conținutul articolelor sau de a ajuta la construirea consensului în disputele editoriale.

Ultima practică este cunoscută sub numele de „utilizatori marionete”. , care este descurajat în mod activ pe Wikipedia.


În aprilie 2008, scriitorul și profesorul Clay Shirky și informaticianul Martin Wattenberg au estimat efortul total de a crea Wikipedia la aproximativ 100 de milioane de ore-om.



Wikipedia este o comunitate online dedicată nu petrecerii de aseară sau iPod-ului sezonului viitor, ci binelui mai mare. Nici nu este mai imun la natura umană decât orice alt proiect utopic. Meschinăria, idioția și vulgaritatea sunt caracteristici normale ale paginii. Nimic despre colaborarea altruistă nu garantează acuratețea, iar editarea deschisă invită la abuz.



Anonimatul larg răspândit duce la o problemă de distincție, și anume atractivitatea proiectului pentru oamenii care pur și simplu vor să provoace necazuri, sau care vor să submineze proiectul, sau care vor să-l transforme în ceva care nu este în mod deschis, cu alte cuvinte, problema.de troll.

Column 3b.

Translation by admin .


Comunitatea Wikipedia este o rețea de voluntari, uneori cunoscuți ca „Wikipediști” și uneori pur și simplu numiți „utilizatori”, care contribuie la enciclopedia online Wikipedia.


Există o ierarhie prin care anumiți editori sunt aleși să aibă mai mult control editorial decât membrii comunității.



Emigh și Herring susțin că „câțiva utilizatori activi, atunci când acționează în concordanță cu normele stabilite în cadrul unui sistem de publicare deschis, pot obține un control maxim asupra conținutului produs în cadrul sistemului, ștergând literalmente diversitatea, controversa și inconsecvența.” și omogenizează vocile contribuitorilor."










































Wikipedia este o comunitate online dedicată nu petrecerii de aseară sau iPod-ului sezonului viitor, ci a unui bine mult mai mare. Nici nu este mai imună la firea umană decât orice alt utopic proiect. Meschinăria, idioțenia și vulgaritatea sunt caracteristici normale ale paginii. Nue este nimic specific colaborării altruiste care sa garanteze acuratețea, iar editarea deschisă invită la abuz.


Anonimatul generalizat conduce la o problemă de distincție, și anume atractivitatea proiectului pentru oamenii care pur și simplu vor să provoace necazuri, sau care vor să submineze proiectul, sau care vor să-l transforme în ceva care nu este în mod deschis, cu alte cuvinte, problema de troll.

Comunitatea Wikipedia este o rețea de voluntari, uneori cunoscuți ca „Wikipediști” iar alteori numiți simplu „utilizatori", care contribuie la enciclopedia online Wikipedia . Există o ierarhie prin care anumiți editori sunt aleși să aibă mai mult control editorial decât membrii curenți ai comunității.

Emigh și Herring susțin că „o mână de utilizatori activi, atunci când acționează în concordanță cu normele stabilite în cadrul vreunui sistem de editare deschis, pot obține un maxim control asupra acelui conținut produs în cadrul sistemului, ștergând literalmente diversitatea, controversa și inconsistența, omogenizând vocile contribuitorilor». In același timp, comunitatea a fost criticată pentru că a răspuns la plângeri privind calitatea vreunui anume articol sfătuind reclamanții să-l repare singuri. Profesorul James H. Fetzer a criticat Wikipedia pentru faptul că nu a putut aduce schimbări articolului referitor la sine însuși; Pentru a asigura imparțialitatea, Wikipedia are o politică care descurajează editarea biografiilor subiecților de catre ei înșiși, cu excepția „cazurilor clare”, cum ar fi eliminarea vreunor acte de vandalism sau corectarea datelor dezactualizate sau eronate.

Comunitatea a fost descrisă drept „de cult” chiar dacă nu întotdeauna cu conotații complet negative

Wikipedia nu cere utilizatorilor săi să se identifice. Aceasta înseamnă că diverse persoane pot folosi un singur cont sau, mai frecvent, o persoană poate folosi mai multe conturi, adesea cu intenția de a influența conținutul articolelor sau de a ajuta la construirea consensului în disputele editoriale. Această din urmă practică este cunoscută sub numele de „utilizatori marionete”, fapt ce este descurajat în mod activ în Wikipedia.


În aprilie 2008, scriitorul și profesorul Clay Shirky și informaticianul Martin Wattenberg au estimat efortul total depus pentru crearea Wikipedia la aproximativ 100 de milioane de ore-om.

Comunitatea editorilor Wikipedia a fost criticată pentru că ar fi pus un accent irațional pe Jimmy Wales ca persoană, cu expresii precum „Ce ar face Jimbo în acest caz?” [necesită citare] Rolul lui Wales în determinarea în maniera personală a conținutului vreunor articole a fost, de asemenea, criticat ca fiind contrar spiritului independent pe care se presupune că și l-a câștigat Wikipedia.


"Wikipedia este o comunitate online dedicată nu... petrecerii de aseară sau iPod-ului sezonului viitor, ci a unui bine mult mai mare. Nici nu este mai imună la firea umană decât orice alt utopic proiect. Meschinăria, idioțenia și vulgaritatea sunt caracteristici normale ale paginii. Nu este nimic specific colaborării altruiste care sa garanteze acuratețea, iar editarea deschisă invită la abuz"