Casă de priveghi 

Tanatorio

 Page start up on 01.10.2017_01.34 (UTC+1 / España)

Fuente documental / Sursa documentară: Tanatorio - Wikipedia en español.> 5.969 bytes (versión en rumano / versiune în română = non-existent).


Capilla (desambiguación) - Wikipedia en español .

Capella - Wikipedia en español .

Capilla ardiente - Wikipedia en español .



13.02.2022. De văzut acest articol "Cimitir / Cementerio / Кла́дбище" .

13.02.2022.  Véase también el nuevo articulo mío "Cimitir / Cementerio / Кла́дбище".

  Casă funerară (tanatorio) in Alcalá la Real, Spania.

 Tanatorio (continutul explicativ spaniol conform "pagina sursa")




Un tanatorio (en España) o casa funeraria, funeraria y velatorio (en Latinoamérica) es un establecimiento funerario habilitado para el velatorio de difuntos.



Servicios

Los tanatorios generalmente ofrecen una serie de servicios asociados tales como la venta de féretros, lápidas y coronas, asesoría jurídica, asistencia psicológica, cremación, transporte del difunto y tanatopraxio.

No debe confundirse a este recinto con la morgue, locución que se utiliza para denominar a los sitios donde se exhuman los cadáveres y se practican las autopsias, en los casos de ser ello necesario.




En diferentes países

En España se utiliza la palabra tanatorio para referirse a este tipo de lugares. Este término proviene de la mitología griega: thanatos (Θάνατος), el demon que personifica la muerte pasiva.

En América Latina en general, la palabra tanatorio no es nada común y muy desconocida.

En cambio, se utilizan las denominaciones nombradas anteriormente: casa funeraria o funeraria, usada en Argentina, Chile, El Salvador, México y Venezuela, sin hacer mayor distinción entre el sitio y la organización que ofrece el servicio, puesto que desde allí sale el cortejo fúnebre hacia el lugar de descanso final del cadáver, el cementerio, donde el cuerpo es sepultado; y velatorio, usada en Perú, Paraguay, Uruguay y en Argentina, sin distinguir el lugar del rito que se realiza en él.

Casă de priveghi (Spania) - termen și conținut (pagina-sursă tradusa în română) "exmatriculate" din secțiunea românească a Wikipedia.


Un "tanatorio" (în Spania) sau casă funerară, funerar sau casă de priveghi (în America Latină) este un stabiliment funerar abilitat pentru ceea ce în cultura romanească ortodoxă se numește "priveghere" (velatorio = loc de priveghi), când ne referim la privegherea persoanelor decedate .

Servicii

Casele de priveghi (despre cele din Spania e vorba), în general, oferă o serie de servicii asociate, cum ar fi vânzarea de sicrie, de monumente funerare si de coroane, consiliere juridică, asistență psihologică, incinerare, transportul decedatului și tanatopraxia  (ansamblul de practici, de operațiuni, care se administrează unui cadavru pentru igienizare, conservare, îmbălsămare, restaurare, reconstrucție, estetică).

A nu se confunda acest stabiliment cu ceea ce cunoaștem drept morgă, pentru ca morga este un stabiliment destinat exhumărilor de cadavre si unde, in cazurile în care apar necesare, se fac autopsii.

În diferite țări

În Spania, se utilizează cuvântul tanatorio pentru a se referi la acest tip de stabilimente. Acest termen provine din mitologia greacă: thanatos (Θάνατος), demonul care personifică moartea pasivă.

În America Latină , în general, cuvântul "tanatorio" nu este de uz comun, fiind foarte puțin cunoscut.

 În schimb, se utilizează denumirile enumerate mai sus: casă funerară (sau mortuară), denumiri folosite în Argentina, Chile, El Salvador, Mexic și Venezuela, fără a face o mai mare distincție între stabilimentul și organizația care oferă acest serviciu, pentru că de acolo începe procesiunea de înmormântare spre locul de odihnă finală (de veci) al cadavrului, adică la cimitir, unde cadavrul este îngropat; și  velatorio (casă de priveghi), termen utilizat în Peru, Paraguay, Uruguay și Argentina, fără a distinge denumirea stabilimentului in sine de denumirea ritualului care se efectuează în el.

 Ultima editare a paginii a fost efectuată la 28 septembrie 2017, ora 23:14 dar pagina a fost ștearsă la data de 30 septembrie 2017, ora 4,04 (vezi detalii în "Refuzate de Wikipedia.ro")

Vease / Vezi: Wikipedia:Pagini de șters/Casă de priveghi (Spania).

Casă de priveghi (Spania)

Ștergerea a fost propusă la 29 septembrie 2017. Discuția s-a încheiat la 30 septembrie 2017 și rezultatul a fost: Ștergere. Aceasta este o arhivă; vă rugăm să nu mai adăugați mesaje în ea.

Justificare: Am sperat că Ayord o să oprească seria de traduceri absurde. Aici avem un articol tradus de la Wikipedia spaniolă care la es.wiki violează deja {{Punct_de_vedere_mondial}}. Nu e nimic specific spaniol la acest subiect care să justifice o tratare locală și nu globală. Mihai (discuție) 29 septembrie 2017 19:52 (EEST)

Ayord: Nu vad de ce sunt absurde pe versiunile românești articole care nu sunt absurde pe alte versiuni Wikipedia. "Tanatorio" în Spania (aici unde trăiesc, și chiar și mor) câteva bune sute de mii de cetățeni romani, este locul in care oamenii fac, ceea ce fac în Romania, când moare un om, și, când mergem (fiecare la morții lui) să aprindem o lumânare, să stam la priveghi, etc. Daca în Romania lucrurile astea se fac în sufrageria fiecărei case, in Spania lucrurile astea s-au externalizat de niște zeci de ani. Am văzut și acasă, în țara, ca bisericile si-au construit deja (făcând niște pași înaintea legii) case din astea de priveghi. Aici în Spania, la acest stabiliment mergem și ne luam adio de la cunoștințe, de la prieteni, de la rude, etc. Aici, în acest stabiliment ii cântă mortului popa, în fata adunării de oameni care participa la înmormântare, si de aici, adio, nu îl mai vezi, intra la crematoriu și iese, o urna de cenușă. Ce poate sa fie mai absurd? Ca nu există în românește conținut explicativ pentru sute de termeni fără de care nu putem înțelege (corect) nici măcar Constituția României (nicidecum pe cea a UE sau Carta Drepturilor), sau faptul că le convertesc eu, din spaniolă în română? Dacă eram în Anglia, Germania sau Thailanda, aduceam de acolo lucruri care vedeam ca lipsesc de la îndemâna amatorului român de cunoștință enciclopedică. Nu e nimic spaniol care sa justifice o tratare locală și nu globală? Ia scrie in Google Maps "tanatorio Madrid", "tanatorio Valencia" sau ce locație spaniolă dorești. Uite un link aici, de pe Google Maps, cu directoriul "tanatorio Valencia" (sper sa funcționeze, sa vezi câte astfel de stabilimente sunt . . . pe zone destul de restrânse.

Si în final, ca tocmai cautai acum în youtube, am găsit un video din care se poate vedea, măcar asa in mica parte, ce înseamnă acest stabiliment, aici în Spania (si, ce știu eu, poate și în alte tari civilizate ale UE). Deci "Tanatorio de Valencia, Tanatori Pico" Adrian (discuție) --adi iordache (discuție) 30 septembrie 2017 00:20 (EEST).

Șterge rapid. Încă o absurditate a aceluiași autor. Legăturile interwiki arată și în acest caz că subiectul trebuie tratat în context rowiki, nu eswiki. -- Victor Blacus (discuție) 30 septembrie 2017 00:29 (EEST)

Discuție încheiată. Şters rapid. Lipsă de conţinut enciclopedic. Silenzio (discuție) 30 septembrie 2017 04:04 (EEST)


04:04 30 sep 2017 Silenzio76 discusión contribs. borró la página Casă de priveghi (Spania) (Șters în urma discuției (vezi Wikipedia:Pagini de șters/Casă de priveghi (Spania)).