Askatasuna

Askatasuna (vrijheid) is op 14 december 2001 ontstaan uit de fusie van Gestoras pro Amnistia", (opgericht in 1976 na de dood van Franco in Hegoalde) en de "Coordination des comités de soutien aux prisonniers politiques basques", waarvan Jean-François Lefort één van de stichters was in 1997. Voorafgaand aan het ontstaan was er een proces in gang gezet onder de naam "Elkarrekin Eraiki". Het is een wettelijke organisatie in Frankrijk, maar verboden in Spanje (Garzón).

De objectieven van Askatasuna bestaan uit:

  • de verdediging van de rechten en de omstandigheden van politieke gevangenen en vluchtelingen, de aanklacht van foltering die nog altijd gangbaar is, de aanklacht van de schending van democratische vrijheden, zowel individueel als collectief

  • de economische solidariteit met de families, die zich blauw moeten betalen om hun familielid in de gevangenis te bezoeken op soms meer dan 1.800 km van hun woonplaats

  • de deelname bij het zoeken naar een democratische oplossing voor een conflict dat al decennialang duurt

In maart 2002: de vluchtelingensteungroep Iheslarien Kolektiboa protesteert al maanden tegen de op handen zijnde uitwijzing van 17 Baskische politieke vluchtelingen uit Frankrijk. Van de 17 is de politieke status van vluchteling ingetrokken en ze verloren hun recht op werk, sociale zekerheid en hun woonvergunning. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken beweert dat de 17 "lid zijn van ETA en een gevaar voor de openbare orde vormen". De vluchtelingen publiceerden hun uitwijzingsbrieven echter in de media en daaruit bleek dat die reden nergens genoemd werd. Waarom zou je bovendien deze ETA-leden laten gaan, in plaats van te arresteren? In de uitwijzingsbrief van Robert Diaz staat dat hij een gevaar voor de openbare orde is omdat hij een concert van Negu Gorriak in het Baskische stadje Eleta had bezocht. De 17 Baskische vluchtelingen hebben geen recht op juridische bijstand of een proces en geen recht om in beroep te gaan. Een en ander is het gevolg van verregaande maatregelen tussen Aznar en Chirac in hun ‘anti-terroristische’ campagne.

Ondertussen wordt er breed en vaak gedemonstreerd.

Verscheidene Franse vluchtelingenorganisaties zorgen voor onderdak en medische zorg en oefenen druk uit op de politie om de 17 niet uit te zetten. De 17 zelf hielden een lange hongerstaking.

De Franse regering wordt bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties die stellen dat ‘Spanje een belabberde reputatie op het gebied op de naleving van mensenrechten heeft en de straffeloosheid die er heerst ten opzichte van mensenrechtenschenders die handelen in opdracht van de regering’. Ook de Raad van Europa is duidelijk over de rechten van immigranten of vluchtelingen die dreigen te worden uitgewezen: “De Raad stelt vast dat uitwijzing alleen in hoge uitzondering in uitzonderlijke gevallen toegepast mag worden, en enkel dan als voldoende is bewezen, met inachtneming van het beginsel van onschuld, dat de betreffende persoon een echt gevaar voor de staat vormt”. En de Raad heeft op 14 maart 2001 een resolutie aangenomen waarin het recht op een advocaat, een proces en hoger beroep is vastgelegd in onderhavige gevallen. De Franse regering geeft echter geen krimp.

Bij de rubriek: "Politieke processen 6" of het Sumario 33/01 verneemt u meer over het gerechtelijk onderzoek.

Gestoras Pro-Amnistia

Op 31 oktober 1998 vond een grootscalige politieoperatie plaats in verscheidene dorpen van Baskenland. 200 politieagenten arresteerden een dertiental leden van Gestoras Pro-Amnistia en de bankrekeningen van deze organisatie werden geblokkeerd. Er vonden meerdere invallen plaats in de kantoren van Gestoras waarbij al het aanwezige materiaal werd meegenomen. Gestoras Pro-Amnistia bestaat sinds 1977 en is opgericht als organisatie die zich inzet voor de vrijlating van Baskische politieke gevangenen. Gestoras ondersteunt de gevangenen op vele manieren, humanitair, juridisch en politiek. Volgens Garzón past Gestoras Pro-Amnistia in het bovengeschetste complex. Garzón stelt, zoals gewoonlijk zonder zijn stellingen te bewijzen, dat Gestoras namens ETA "de controle over het gevangenencollectief van ETA uitvoert (...) de discipline binnen het collectief in stand houdend". Verder maakt Gestoras het door de voortdurende aandacht die zij schenkt aan de rechten van de gevangenen makkelijker voor ETA om nieuwe leden te verwerven. Dit geldt ook voor de campagne Alde Hemendik, gericht op het vertrek van de Spaanse gewapende macht uit Baskenland. Volgens Garzón is dit een strategie, bedacht door ETA om te doen alsof er een politiek probleem bestaat dat de gewapende strijd zou kunnen legitimeren. Kort na de politieoperatie gaven vertegenwoordigers van Gestoras een persconferentie. Daarin toonden zij aan dat Gestoras een legitieme beweging is met een transparante werkwijze die op legale en democratische wijze haar doel probeert te bereiken. Gelijktijdig met de inval in de kantoren van Gestoras werd een inval gedaan in het advocatenkantoor dat meestal voor Gestoras werkt in Hernani. Ook hier werden alle computers in beslag genomen. De advocaten hebben woedend bezwaar aangetekend. De meeste zaken die zij voeren, voeren ze tegen Garzón zelf. Garzón krijgt nu wel een heel interessante blik in de keuken van zijn opponenten. Later heeft Garzón toegegeven dat hij niet zomaar een inval in het advocatenkantoor had mogen doen. De computers weigert hij echter tot op de dag van vandaag terug te geven. Twee weken na de invallen vragen vertegenwoordigers van Gestoras Pro-Amnistia naar de status van hun organisatie: is die nu wel of niet legaal? Het antwoord komt pas op 19 december 2001: Garzón verklaart Gestoras Pro-Amnistia illegaal. Er wordt een nieuwe organisatie, Askatasuna genaamd, opgericht. Eind januari verklaart Garzón zowel Gestoras Pro-Amnistia als Askatasuna illegaal.

Een maand na de invallen bij Gestoras Pro-Amnistia stelt de Europese Unie, in reactie op de aanslagen in de VS een lijst op van Europese organisaties. Spanje is in zijn nopjes. In het verleden verhinderde Spanje dat de internationale gemeenschap zich met het Baskische conflict zou bemoeien. Nu het tij gekeerd is, wil men niets liever. Men doet er alles aan om van ETA (en alles wat Spanje onder ETA verstaat) een Europees probleem te maken. Op de lijst van terroristische organisaties die door de EU wordt vastgesteld, wordt ETA opgenomen. Er komt zelfs een verklarende nota bij die zegt dat de organisaties KAS, Xaki, Ekin, Jarrai-Haika-Segi en Gestoras Pro-Amnistia onderdeel van ETA vormen. Internationale erkenning van Garzóns theorie! Gestoras Pro-Amnistia start een procedure tegen alle lidstaten. Hoe kunnen ze nu als terroristische organisatie worden beschouwd als een onafhankelijke rechter dit nog niet eens heeft vastgesteld? Dit geldt ook voor alle andere organisaties (met uitzondering van ETA zelf) en in nog veel sterkere mate voor Segi. Deze jongerenorganisatie is nog niet eens bij wijze van voorlopige maatregel verboden verklaard. Intussen is ook Askatasuna op de lijst geplaatst. De Europese lijst bevat ook een aantal individuen: naast vier mensen uit Saudi-Arabië, drie uit Libanon en eentje uit Koeweit zijn dat eenentwintig Basken. Het moge duidelijk zijn welke groepering volgens de EU het grootste gevaar voor de wereldvrede is.

Nieuwsbrief Baskenland Informatie Centrum, nr. 13

>>>>>>>>