Animoto

Videoen til høyre tar deg gjennom den samme prosessen som skjermbildene nedenfor. Merk at videoen er laget med Animotos gamle brukergrensesnitt. Dette skjer fra tid til annen med alle tjenester, og det er noe vi bare må forholde oss til. De funksjonene som presenteres er imidlertid de samme som den nåværende versjonen inneholder.

Du må først lage deg en bruker, deretter er det bare å sette i gang.

Du kan laste opp bilder og videoklipp direkte til tjenesten, eller hente materiale fra en del eksisterende bildelagringstjenester. Du må i så tilfelle gi Animoto tilgang til kontoen din, noe som skjer på en standardisert måte og er rimelig risikofritt.

Sist endret 25. juli 2014 

Bruken av Animoto.com er temmelig enkel. Det er da også poenget med denne typen tjenester. Denne tjenesten lar defg sette sammen stillbilder og videoklipp til en video. Dette kan være et alternativ dersom du vil lage en slik presentasjon kjapt, uten å måtte sette deg inn i noe mer avansert videoredigering.

Her har jeg valgt å hente inn bilder fra min “Picasa nettalbum”-konto:

Legg merke til at det albummet som jeg importerer fra inneholder 30 bilder. Et bildespill med gratisversjonen av Animoto er på kun 30 sekunder, så her må jeg redusere utvalget. Du kan selvsagt oppgradere kontoen, men dette koster penger og er ikke noe som kreves i oppgave 1.

Velg de bildene du vil fjerne og trykk på søppelkassa.

Straks dette er i orden kan du sortere rekkefølgen på bildene ved å klikek og dra dem på ønsket plass.

Spotlight-funksjonen lar deg legge spesiell vekt på enkelte bilder. De bildene du velger ut på denne måten blir stående lenger enn de øvrige.:

Neste skritt kan være å velge en mal:

Du kan også legge til musikk og tekster. Du trenger ikke legge all verden i dette, men forsøk deg litt fram.

Med gratisversjonen av Animoto har du ingen skikkelig preview-funksjon. Her bestemmes det meste av predefinerte funksjoner, som du ikke kan påvirke. Trykk “Produce video” og se hva som skjer:

Etter en stund kommer dette vinduet opp, hvor du kan se det ferdige resultatet og bestemme hvordan du vil dele det. Siden vi vil ha det på bloggen vår trykker vi på “Embed”:

Dette gir oss en ganske kompleks HTML-kode (les litt om HTML), men ikke bry deg om det. Bare kopier all den teksten som kommer opp i dialogboksen:

Neste skritt blir å gå til Blogger.com og finne den bloggposten der vi vil publisere videoen:

Selv om vi ikke skal lære å skrive kode er det kjekt å skjønne litt av hva dette betyr. Her brukes <object>-taggen for å sette inn en Flash-avspiller på nettsiden. Vi ser at størrelsesforholdene er angitt i piksler (bredde 432 og høyde 240), videre finner vi adressen til avspilleren og en rekke parametre som styrer denne. Nederst ligger et avsnitt (<p>-taggen) og en hyperlink til Animoto.

<object id="vp1j151h" width="432" height="240" classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000"><param name="movie" value="http://static.animoto.com/swf/w.swf?w=swf/vp1&e=1324567972&f=j151h4Pl09oMXtnTJdgD6w&d=30&m=b&r=240p&volume=100&start_res=240p&i=m&options=loop"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed id="vp1j151h" src="http://static.animoto.com/swf/w.swf?w=swf/vp1&e=1324567972&f=j151h4Pl09oMXtnTJdgD6w&d=30&m=b&r=240p&volume=100&start_res=240p&i=m&options=loop" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="432" height="240"></embed></object><p>Make your own <a href='http://animoto.com'>slide show</a> at Animoto.</p>

Ikke bekymre deg om dette ser forvirrende ut. Så lenge du har limt inn dette med fanen “HTML-kode” aktiv er det bare å trykke publiser, og sjekke ut hvordan det tar seg ut på bloggen :)

Resultatet blir kanskje ikke så fantastisk, men vi ser at vi faktisk kan lage audiovisuelt innhold på en enkel måte, uten forkunnskaper. 

Etter hvert som kunnskapene øker blir også mulighetene flere.