Hvordan bruke nettsidene

En oversikt over alle nettsidene finner du ved å trykke på "Nettkart", nederst i menyen til venstre. her finner du blant annet en alfabetisk oversikt over de sidene  som til enhver tid er publisert.

Noe av fagstoffet vil bli publisert etter hvert. Aktuelle artikler vil bli linket opp under Fremdrift og fra de obligatoriske oppgavene, men dersom du lurer på hva som sist har blitt oppdatert kan du følge med på dette på en egen side med de siste endringene på nettstedet.

Pensum og eksterne nettsider

Fagstoffet som du finner på disse nettsidene er å regne som pensum. I mange av artiklene finner du en rekke pekere i teksten med linker til andre sider i fagstoffet, men også eksterne linker. De eksterne nettsidene kan være nyttige å lese, siden de inneholder utfyllende informasjon, men de er ikke del av selve pensum. For å skille mellom disse er interne linker markert med røde pekere, mens eksterne linker er markert med blå pekere i teksten. Så lange du klikker på røde pekere kan du være rimelig sikker på at du holder deg innenfor nettstedet og det som er pensum.

Overføringsverdi

Studiets praksisforankring er dermed svært integrert i studiet. Vi er samtidig klar over at de fleste vil komme til å møte andre løsninger dersom de skal arbeide med dokumentaruttrykk på web, i ulike profesjonelle sammenhenger. Om du skal publisere for en nettavis, en organisasjon eller en bedrift vil denne ha systemer som avviker noe fra de dere bruker her. Mange av grunnprinsippene vil imidlertid være de samme, og de erfaringene d ere gjør dere som studenter vil ha en langt større overføringsverdi enn om vi skulle benyttet et tradisjonelt studiestøttesystem.

Komme i gang

Nettpublisering handler om å sette sammen en rekke elementer, der ulike tjenester samvirker. Selv om de tjenestene vi har valgt er svært brukervennlige kan totaliteten virke ganske kompleks. Det er derfor sterkt å anbefale at du bruker tid på å sette deg inn i hvordan vi har knyttet sammen fagsidene og veilederbloggen og forum på Google Plus. Fagsidene og veilederbloggen er åpne, dvs at andre enn de som er studenter vil kunne se kommentarer. Forumet er lukket, her kan bare iviterte medlemmer seg hva som foregår.

Studentsidene

En del av den første øvelsen blir å sette opp deres egen sider, som ligger på en lukket del av dette nettstedet. Vi ønsker å skape en publiseringssituasjon som gjenspeiler noen av de forholdene dere uansett må venne dere til: produktene deres kommer ut i en offentlighet.

Dere finner mer informasjon om hvordan dere oppretter deres egen nettsider under oppgaven "Presenter deg selv".

Studiet er bygget opp rundt fritt tilgjengelige, gratis publiseringsløsninger. Fagsidene er publisert med Google Sites, veileder og studenter benytter tjenesten Blogger til publisering og diskusjoner kan foregå i en lukket gruppe på Facebook. Grunnen til at vi benytter disse tjenestene er at vi ønsker at dere studenter skal vinne praktiske erfaringer med forskjellige former for nettpublisering. Ikke bare ved å lese om det, men ved å gjøre det i praksis. 

Hyperstruktur

Nettsidene er strukturert som hypertekst.  Det vil si at de enkelte sidene er knyttet sammen ved hjelp av linker, som du følger ved å klikke på pekere i menyer og i løpende skrevet tekst. Dette er på mange måter en effektiv måte å navigere i innholdet på, men prisen vi må betale er at det ikke finnes én vei gjennom fagstoffet.

Studiet er bygget opp av flere elementer: