Oppgave 1 - Presentasjon

Jeg er sosialantropolog med formidlingskløe, og tar dette kurset fordi jeg vil lære mer om tekniske løsninger for web. Jeg har lenge vært interessert i film (som tilskuer), og håper å kunne bruke nyvunnet lærdom til små dokumentariske prosjekter.Jeg har ingen erfaring med 

film/foto/webprogrammer utover det "hvermansen" kan.De siste 12-14 årene har jeg jobbet med integrering, mye av tiden som leder for tiltak for norske rom, og som  rådgiver i departementet med ansvar for nasjonale minoriteter (FAD). En god del av arbeidet mitt har handlet om interkulturell kommunikasjon, og om å komme i dialog med svært ulike grupperinger i samfunnet. Jeg har alltid vært internasjonalt orientert og har bodd en del i utlandet.

Etter noen år i storbyer og senere i Oslo, flyttet jeg til et lite tettsted, og nyter nå "livet på landet" og en jobb uten lederansvar. Dette stedet har dannet bakgrunn for en animotosnutt og for min lumierefilm. Filmen lastet jeg opp til både Vimeo og Youtube.

Bloggen jeg opprettet til oppgave 1 finner du her.

 

Refleksjon rundt gjennomføringen av oppgaven 

Det var få tekniske vansker med det lille animotoprosjektet; jeg har ingen erfaring i bruk av slikt, men opplevde tjenesten som enkel å bruke - helt klart beregnet på et bredt publikum. Det eneste jeg irriterte meg litt over, var at endringer i musikkfilen påvirket antall bilder jeg kunne ha med. Jeg måtte akseptere å ha med en lengre intro av melodien, enn det jeg egentlig ville, for å få med de ønskede bildene. Denne begrensningen gjorde at jeg startet et prosjekt hos Prezi, for jeg ser at de to tjenestene dekker ulike behov.

Til Lumiérefilmen hadde jeg opprinnelig planlagt å bruke video fra arbeidsplassen min, men støtte på et par utfordringer. Kamera ble satt opp i et mingleområde, og idéen var at jeg skulle fange opp mangfoldet av mennesker jeg jobber med, i en scene med litt bevegelse.

Den første utfordringen var tidsbegrensning – opptakene måtte bl.a. gjøres på bestemte tidspunkter, for å få mest mulig ”action” foran kamera. Jeg fikk gjort to litt lengre opptak, som jeg tenkte jeg kunne klippe i for å finne et interessant minutt. Det var ikke lett! I Animoto hadde et halvt minutt virket veldig begrensende, mens et helt minutt med god film med ubevegelig kamera virket som en evighet! I en del av opptakene stilte folk seg rett foran kamera slik at man bare fanget ryggen til én person, og enkelte deler var periodevis ute av fokus fordi kameraet autofokuserte ettersom mennesker beveget seg foran kameraet.

Den neste utfordringen var av etisk art og en type problemstilling jeg som antropolog er vant til: anonymisering og beskyttelse av informanter. I det minuttet av filmen som jeg syntes var mest "actionfylt", passerte en person som lever i skjul med skjermet identitet. Klippet burde derfor ikke legges ut på youtube, og måtte forkastes.

Så, tilbake til et lite sted i Oslofjorden og gjøre opptak i nærmiljøet. Også her forsøkte jeg med ulike utsnitt og ulike temaer. Den endelige, klippede filmfilen synes jeg ble ok, jeg klarte å fade på slutten og var fornøyd med det, tatt i betraktning at jeg ikke er kameravant og aldri har redigert noe som helst.... Jeg er noe usikker på kvaliteten på selve filmen, og om det ligger i en innstilling eller om det rett og slett er kameraet som er for dårlig. Lydfilen hentet jeg fra youtube. Lyden var vanskeligere å fade. Jeg forsøkte meg med både Elements og Aftereffects, googlet løsninger, prøvde og feilet, uten at jeg ble fornøyd. Dette lille minuttet med ferdig film tok ganske lang tid å få til, fordi jeg i utgangspunktet var helt blank på redigering. Fordelen er at jeg har fått jobbet ganske godt med ulike programmer og nå har lært bittelitt rundt det tekniske. Og det er jo derfor jeg tar dette kurset!

Sammen fungerer i alle fall Animotoen og filmsnutten som reklame for stedet hvor jeg bor!

Jeg var allerede registrert med én blogg på blogspot, og har derfor valgt å bruke samme løsning til dette kurset. Denne gangen benyttet jeg imidlertid sjansen til å sette meg litt inn i HTML med utgangspunkt i veiledningene på kursets nettsider, i stedet for å bare bruke skriv-settingen. Det var vel også påkrevd for å få integrert Animotoen. Kjekt å endelig forstå litt mer av dette kodespråket!