Publisering med blogg

Sist oppdatert 24. juli 2013

Publisering på web kan i utgangspunktet gjøres på to forskjellige måter: enten ved å kode hver enkelt side i HTML, manuelt eller ved hjelp av et egnet forfatterverktøy, eller ved å benytte et publiseringsystem, et såkalt CMS (Content Management System). I den siste kategorien finnes det et utall forskjellige systemer, dels laget for spesialformål, men også mer generelle systemer som kan tilpasses ulike bruksmåter.

Prinsippet for alle publiseringsystemer er at de har en offentlig del, vanligvis tilgjengelig for alle, og en del som er stengt for de alminnelige brukerne (som Bloggers "Dashboard"):

For redaksjonen

Publiseringsystemet tar her hånd om en rekke “trivielle” oppgaver, som å legge innholdt inn i en grafisk mal, holde orden på menyer og kategorier, plassere reklamebannere, sørge for kommentarfunksjoner mm. Den som skal legge inn tekster, bilder og videoer kan dermed konsentrere seg om dette, og la de tekniske sidene “ordne seg selv”.

Weblogger

“Blogger”, eller “weblogger”, som fenomen dukket opp på slutten av 1990-tallet. De fleste av disse løsningene oppsto ved at dyktige folk bestemte seg for å lage sine egne skrive- og publiseringsverktøy, som var bedre tilpasset de tekstene som finnes på nettet. Systemene fikk en lav brukerterskel og la effektivt til rette for hyppig publisering av relativt korte tekster, som ble presenteret kronologisk. Det er imidlertid ingen ting i veien for at systemene kan brukes til å publisere llengre tekster, og som inkluderer ulike former for multimedialt innhold.

Blogging handler imidlertid ikke så mye om de tekniske systemene. Det dreier seg vel så mye om en egen kommunikajsonsform. Innholdet er ofte holdt i en personlig tone, men kan selvsagt ta for seg faglig innhold. Fordi publiseringsystemene har blitt utviklet for å gi brukerne en stor grad av fleksibilitet har de endt opp med å få mange ulike bruksområder. Noen publiserer om rent private forhold, andre kan ha en profesjonell, faglig agenda, mens atter andre kan drive en nettavis ved hjelp av den samme programvaren. Denne fleksibiliteten medfører også at mange bloggere kombinerer sjangere, og blander poster med personlig og profesjonelt/faglig innhold. Det som publiseres befinner seg dermed ofte i grenselandet mellom en privat og en offentlig sfære, noe som gjør fenomenet interessant i en medie- og samfunnshistorisk sammenheng.

I løpet av de siste årene har bruken av blogger utviklet seg fra å være hovedsaklig skriftbasert til å bli et verktøy som favner over alle medietyper: bloggere publiserer i dag video, bilder og lyd like enkelt som tekst. Samtidig er mange de nødvendige verktøyene tilgjengelig gratis, eller for en svært rimelig penge.

Til å begynne med var verktøyene man brukte for å skrive en blogger ganske forskjellige fra de større publiseringssystemene. Fremdeles er det forskjeller, men “amatørverktøyene” har fått mange profesjonelle egenskaper, samtidig som de femdeles er fleksible. De profesjonelle systemene er nok på enkelte områder kraftigere. De er designet for å håndtere store mengder brukere, artikler og medieinnhold. Prisen er ganske store lisensutgfter, men også at det blir vanskeligere å få gjort endringer i systemene.

WordPress

På bloggfronten er WordPress et av de publiseringssystemene som dekker mange av de profesjonelle behovene, samtidig som systemet har beholdt sin popularitet blant amatører. Dette har først til at Mediesenteret ved Høgskolen i Bergen har gjort Wordpress til vårt foretrukne publiseringsystem. senteret gjør hvert år en rekke oppdrag for ulike kunder, og Wordpress lar seg fint tilpasse forskjellige behov. Løsningen for uukurs.dibk.no er et eksempel på en slik tilpasning, der den underliggende "bloggdesignet" ikke lenger er synlig. Ved å bruke et åpent system kan vi trekke veksler på et svært levende brukermiljø, noe som blant annet innebærer at det finnes et enormt antall utvidelser til systemet, såkalte plugins. Det lages også et stort antall designmaler til disse systemene. Dermed finnes det en rekke såkalte “Magazine Style Themes”, gratis tilgjengelig for WordPress. Eksempler er Brandford Magazine og Options Theme. Det finnes også en rekke maler, som kan kjøpes for noen titalls kroner.

Wordpress - mediabibliotek

Blogger benytter Picasa webalbums

WordPress har et eget mediabibliotek, en løsning som gir god oversikt og gjør det enkelt å sette inn bilder i nye bloggposter.

Blogger håndterer bilder ved hjelp en annen Google-tjeneste – Picasa nettalbum. Dette gjør gjenbruk av bilder litt mer omstendelig, men øker fleksbiliiteten.

Blogger

Fra Bloggers hjelpesider

Blogger.com har en lav terskel for å komme i gang, samtidig som grunnfunksjonene i et nettbasert publiseringsystem er på plass. Et stykke på vei må vi lære oss disse, som en del av faget Multimediejournalistikk. Blogger er et av de eldste bloggsystemene, og ble kjøpt opp av Google i 2004. Google har utviklet tjenesten videre og beholdt den som et gratis tilbud til brukerne. Dette er imidlertid ingen “free lunch”, da Google jo tjener sine penger på at det skapes mest mulig innhold på weben. For vår del er det bare å takke og bukke: vi får en velfungerende tjeneste, der andre tar regningen for å holde systemet oppe. på lignende måte som WordPress kan Blogger tilpasses med en rekke maler.

Blogger er i utgangspunktet et system beregnet på amatører. Det betyr på ingen måte at dette dreier seg om et mindreverdig publiseringsystem, snarere tvert imot. I den grad det har noen hensikt å trekke fram ulemper må det være at systemer som Blogger har et forenklet administrasjonsgrensesnitt, sammenlignet med dedikerte publiseringsystemer, designet for presse og andre spesialformål. 

En blogg editeres vanligvis av én eller et lite antall personer, men det er ikke noe i veien for å gi et stort antall brukere anledning til å poste. Vi skal gjøre oss erfaringer med begge deler. Blogger har noen av de samme kjennetegnene som nettbaserte diskusjonsforum, men en viktig forskjell er nettopp at det kun er bloggeieren som har mulighet til å poste innlegg på øverste nivå (jf. etablere en ny tråd i et diskusjonsforum).

Publiseringskulturen knyttet til personlig publisering, slik en møter det på World Wide Web, henger sammen med det en gjerne kaller sosiale medier. Her kan den enkelte presentere sine synspunkter og knytte disse til ulike fellesskap. På nettet er deltagerne i disse fellesskapene i utgangspunktet svært løst knyttet til hverandre, men det kan likevel oppstå streke sosiale og faglige bånd som holder seg over lang tid. En forutsetning for å knytte slike forbindelser er imidlertid at det er mulig for den enkelte å synliggjøre sin personlige stemme, for dermed å kunne bygge opp en egen nettidentitet. Dette er noe som skjer over tid, og som kan involvere flere publiseringsformer: blogger, mikroblogger (f eks Twitter), sosiale nettstder ( som Facebook), videopublisering ( feks via YouTube), bildedelingstjenester m m. Kunsten er å utnytte disse arenaene i et fornuftig samspill.

Uavhengig av om dere kommer til å arbeide på egenhånd, som freelancere eller som ansatte er denne nettidentiteten noe dere selv må ta ansvar for, der bloggen vil kunne være ett av flere nyttige verktøy.