Lage panoramabilder

Panoramabilder kan i seg selv være fine for å vise en scene som du ikke klarer å fange i ett stillbilde. Prinsippet går ut på at en tar en serie bilder, som delvis overlapper hverandre, som så settes sammen til ett enkelt bilde i breddeformat.

I opptak

Tidligere var det gjerne slik at en måtte være svært nøye med å holde kamera rett og jevn overlapp mellom bildene. I praksis betydde dette at en måtte ha med seg et stativ. Teknologien har imidlertid tatt adskillige skritt videre og i dag er det strengt tatt ikke nødvendig å bruke noe spesialutstyr. Det fungerer vanligvis fint håndholdt, så lenge du er litt oppmerksom.Kildefotografiene spiller en stor rolle i panoramakomposisjoner. Følger du retningslinjene nedenfor unngår du problemer:Overlapp bilder tilstrekkelig

Bilder bør overlappe med omtrent 25 % til 40 %. Hvis overlappingen er mindre, er det ikke sikkert Photomerge kan sette sammen panoramaet automatisk. Husk imidlertid på at bildene ikke bør overlappe for mye. Hvis bilder overlapper med 70 % eller mer, er det ikke sikkert at Photomerge kan blande bildene. Prøv i det minste å holde de enkelte fotografiene litt adskilt fra hverandre.

Bruk én brennvidde

Hvis du bruker zoomobjektiv, må du ikke endre brennvidden (zoome inn eller ut) når du tar bildene.

Behold kameranivået

Selv om Photomerge kan behandle små rotasjoner mellom bilder, kan en vinkel på mer enn et par grader føre til feil når panoramaet settes sammen. Hvis du bruker et stativ med roterende hode, blir kamerajusteringen og -utsynspunktet mer stabil(t).

Behold samme posisjon

Prøv å ikke endre posisjonen når du tar en serie med bilder. Bildene vil da tas fra samme utsynspunkt. Utsynspunktet vil holdes stabilt når du bruker den optiske søkeren med kameraet tett inntil øyet. Du kan også prøve å bruke stativ for å holde kameraet i samme posisjon.

Unngå å bruke fortegningsobjektiver

Et fiskeøyeobjektiv og andre fortegningsobjektiver kan påvirke Photomerge.

Behold samme eksponering

Ta noen bilder med blits, og noen uten. Overgangsfunksjonene i Photomerge jevner ut ulike eksponeringer, men ekstreme forskjeller gjør justering vanskelig. Enkelte digitale kameraer endrer eksponeringsinnstillinger automatisk når du tar bilder. Derfor må du kanskje kontrollere kamerainnstillingene for å være sikker på at alle bildene har samme eksponering.

Lage panorama i Photoshop Elements

Hvordan dette gjøres med Photoshop Elements er godt forklart i en video fra Adobe:

Prisbelønt eksempel

Teknikken har mange anvendelsesområder, først og fremst knyttet til fotografering. Vi kan imidlertid utnytte panoramabildene på flere måter. Ett eksempel er Jonas Bendiksens prisbelønte webdokumentar Steder der vi bor (Theplaceswelive.com), et “virtuelt besøk” hos 20 familier i verdens største slumormåder. Bendiksen presenterer selv prosjektet slik:

Bendiksen bruker panoramabildene på en enkel, men effektfull måte:

Spesielle bruksmåter

Panoramafunksjonen kan også brukes til å lage “umulige” bilder, som dette satt sammen av delbilder tatt fra tre forskjellige hjørner, på taket av Nygårdsgaten 114, hvor Mediesenteret holder til.

Her bryter jeg alle reglene satt opp ovenfor, og det går da heller ikke helt bra. Bildet, slik det kommer ut av Photoshop Elements, inneholder en alvorlig rendringsfeil. Det er ikke programmets skyld, men er forårsaket av at bildene er tatt fra standpunkt på to sider av ett og samme hus.

Midten av bildet ser i utgangspunktet slik ut:

For å avhjelpe denne feilen må vi lime inn og justere ett av delbildene, som dekker overgangen mellom de to sidene av huset - dvs., det bildet som viser taket. Resultatet blir selvsagt noe som ikke er reelt, men en slags illusjon, som kan fungere:

Her kunne det åpenbart vært jobbet enda mer med perspektivene, men for formålet kan det duge.

Poenget med dette er nemlig at vi på denne måten kan skape et panoramabilde, som gir oss tilgang til et utsyn som vi kun ville fått tilgang til ved en lang panorering, kombinert med en komplisert kjøring. Vi beveger oss her langt rundt hjørnet av en bygning. 

Dette stillbildet kan vi deretter benytte til å skape illusjonen av en slik kjøring / panorering, ved å bruke en "Ken Burns" effekt: