Rolling shutter

Fenomenet er illustrert nedenfor og skyldes CMOS-sensorenes virkemåte. Dette kalles gjerne "rolling shutter", noe som henviser til at bildebrikken skannes, linje for linje, fra topp til bunn:

Tre påfølgende delbilder fra en video der et tog passerer et skilt i stor fart med et kamera med CMOS brikke. Masten som skiltet står på er i virkeligheten vertikal ( se i høyre bildekant på det første bildet), men på det siste bildet ser vi en tydelig fordreining. Grunnen er at sensoren avleses linje for linje, fra topp til bunn. Kameraet er i dette tilfellet vendt halvt mot fartsretningen (mot høyre), derfor blir effekten større lenger til venstre i bildet der den relative farten er høyere.

Her er det snakk om 720p (720 horisontale linjer) med 1280 punkter på hver linje.

Fra toppen av masten og til bunnen av bildet er det omtrent 420 piksler. I løpet av den tiden det tar å registrere bildet har toget beveget seg et lite stykke. Fordi linjene avleses fra topp til bunn får vi dermed en forskyvning, som blir synlig i delbildene.

Dette fenomenet kan by på problemer dersom kameraet ikke holdes i ro under filming. Dette kan f eks være dersom en jobber håndholdt, men det blir svært tydelig nå kameraet er plassert på et vibererende underlag:

Som med så mye annet kan det delvis korrigeres ved hjelp av programvare

Kameraprodusentene blir etter hvert flinkere til å korrigere for denne effekten. En metode går, svært kort fortalt, ut på å skanne annenhver linje  (såkalt interlacing, en teknologi opprinnelig brukt for analogt fjernsyn) for deretter å sammenligne linjene i bildet og jevne ut forskjeller knyttet til rolling shutter. Deretter lagres bildene linje for linje (progressivt), et format som passer datamediene og moderne fjernsynsskjermer bedre.