Lyssetting og lydopptak

Leseveiledning:

Her jobber et tomannsream - fotograf og lydmann, men mange av tipsene er minst like relevante for oss som arbeider alene på opptak. Planlegging blir, om mulig, enda viktigere. 

Videoen er produsert av Snøballfilm. Tekst og video er lisensier for ikke-kommersiell gjenbruk uten endringer (CC BY-NC-ND)

Med denne typen opptakssituasjon blir forberedelser, planlegging og lesing av manus ekstra viktig. Hvilke klær og utstyr bør man ha på seg? Er det mulig med befaring? Kan man utnytte lyskilder på opptaksstedet? Hva ønsker regissøren skal vektlegges i filmen?

På slike dokumentaropptak skifter scenene fort. Da er det helt nødvendig at fotograf og lydtekniker samarbeider effektivt og kommuniserer med hverandre uten å prate.

Når man gjør opptak til en dokumentarfilm eller en reality-serie, er det ofte ikke mulig å gjøre flere opptak av en scene. Fotograf og lydtekniker må følge det som skjer. Man har bare én sjanse.

Når vi arbeider alene må vi imidlertid være forberedt på å gjøre flere kompromisser, f eks med hensyn til bevegelse. Er du alene kan dette betyr at du kanskje må gi tydeligere regi, eventuelt må du akseptere noe dårligere opptak enn dersom du jobber i team. Da blir det viktig å prioritere hvorvidt det er lyd eller bildesiden som skal gis forrang i en konkret situasjon. I en situasjon velger du å forlate stedet der du har et godt oppsett for lyd, og benytter kun kameramikrofonen. I en annen situasjon kan det hende at du velger å legge fra deg kameraet, for dermed å få et best mulig lydopptak. Det er ofte lettere å supplere med bilder enn å gjenskape en situasjon på lydsiden.