Planlegge opptak

Dersom opptaksstedet er potensielt problematisk kan det være lurt å skaffe seg en skriftlig avtale, men i Norge vil det i de aller fleste sammenhenger være tilstrekkelig å ha gjort en muntlig avtale. Sørg imidlertid for å notere navn og telefonnummer til den ansvarlige, slik at du raskt kan komme i kontakt med vedkommende dersom en situasjon skulle oppstå. Epost er en god mellomløsning, da har du også et skriftlig dokument som du kan vise til.

Mange av de samme forholdene gjelder, uansett om du skal gjøre video eller lydopptak, dels også ved fotografering. Ofte handler det om å finne steder der du kan kontrollere forholdene. Ander ganger må du velge opptaksmedium ut fra hva forholdene tillater. 

Å finne et egnet sted for opptak (ofte kalt location) er selvsagt den viktigste delen av planleggingen, men du må se dette i forhold til hva du vil fortelle med scenen, samt ta hensyn til andre aktiviteter som kan foregå på det stedet du ønsker å gjøre opptak.

Noen steder vil du behøve tillatelse for å filme. I Norge er ikke reglene så rigide, men som grunnregel kan du ikke filme på privat eiendom. Uansett er det alltid lurt å avklare mest mulig på forhånd. På den måten unngår du mulige konflikter og ubehagelige overraskelser. Det gjør seg svært dårlig dersom du må begynne å diskutere med tredjepart i det du er klar for opptak med de du har gjort avtale med. 

 Foto:  vancouverfilmschool 

Opptak kan strekke seg over flere timer. Sørg for å gjøre forberedelser som gjør ventetiden så behagelig som mulig for de som skal delta. Litt å spise, kanskje noe varmt å drikke, et sted å sitte, avtale om tilgang til toalett etc, alt avhengig av hvor opptaket foregår. Jo bedre du tar vare på de som medvirker desto større er sjansene for vellykket opptak. Det er gjerne ikke så mye som skal til, så lenge de som medvirker forstår at du har tenkt på dem vil de normalt være takknemlige. Husk imidlertid på at ditt fokus skal være på opptakene. Alt annet må være avklart på forhånd. 

Dersom der er mulig bør du alltid besøke lokalitetene på forhånd, slik at du kan foreberede deg best mulig.

Hvis du skal gjøre videointervjuer må du sjekke at plassen stor nok. Du skal ha plass til utstyr, kanskje en medhjelper og intervjuobjektet bør gjerne sitte med god avstand til bakveggen. Er det nok plass og er bakgrunnen egnet? 

Hvordan er de akustiske forholdene. Det hjelper fint lite å gjøre et intervju i flotte omgivelser, dersom stedet er fullt av støykilder og sjenerende gjenklang. I så tilfelle bør du finne et sted med bedre akustiske forhold og supplere med videoopptak der du f eks viser intervjuobjektet i de visuelt flotte omgivelsene.

Må du gjøre noe med lysforholdene? Et laken som gjør lyset fra et vindu bløtere, eller en sort plastsekk som kan stenge sollyset ute kan være det som gjør forskjellen mellom et godt og et dårlig bilde. Selv om opptaksutstyret blir stadig bedre til å håndtere kontraster mellom lys å skygge, vil du som regel oppnå bedre resultater dersom du klarer å dempe de sterkeste høylysene.

Ikke vær redd for å flytte møbler, bilder, potteplanter etc.. Husk å spørre først, men de aller fleste vil være interessert i at du gjør tiltak som får bildene til å fremstå best mulig.

Dersom du skal jobbe innendørs. Sjekk alltid om det er nok stikkontakter, spesielt dersom du skal benytte ekstra lys.

Tenk gjennom hva som kan gå galt. Ikke noe prosjekt er for lite til å tenke på risikostyring, der du har tenkt igjennom en plan B. Hvis du planlegger med hensyn til forutsigbare hendelser, vil du ha mer tid til å håndtere andre, uforutsette problemer når de oppstår: