Intervju og lyd

Intervju er vesentlige i de aller fleste produksjoner, selv om de ikke alltid trenger å bli brukt i stor grad. Men dersom du mangler bilder til å fortelle den historien du ønsker å formidle, vil et godt intervju kunne fylle disse tomrommene både visuelt og innholdsmessig. Ofte vil intervjuet kunne være det bærende elementet, med innslag av bilder i form av video og stills.

Lyden supplerer det visuelle, og kan tilføre informasjon som bare dette mediet kan gi: som for eksempel brist i en persons stemme, nøling, stemmeleie osv. Målet med bruk av lyd i en multimediaproduksjon er ikke å gjenta det visuelle og skrevne, men å tilføre nettopp de kvalitetene som er spesifikke for lydmediet.

Intervju får gjerne en spesiell betydning i dokumentarproduksjoner, fordi det her ofte etableres nære relasjoner, mellom personene som lager filmen og de som deltar. Dette er selvsagt med på å påvirke det som formidles. Dette betyr også at de som lager produksjonen må tenke gjennom og være bevisst disse forholdene - noen ganger ønsker en å formidle noe gjennom nærhet til de en forteller om, mens andre ganger kan det være nødvendig å holde en viss (objektiv) distanse.

For å få et best mulig intervju, vil du alltid tjene på å planlegge godt. Åpenbart, men kan likevel ikke gjentas for ofte.

Noen av momentene kan virke innlysende, men det er ofte små ting som gjør store forskjeller i forhold til hvor godt du lykkes med et intervju. Når du lykkes, sitter du igjen med et materiale som kan overraske og røre både deg selv og andre.

Foto  Lee Jordan

Plasser mikrofonen nær den som snakker. Sitter intervjuobjektet ved et stort bord må du enten plasser mikrofonen på et stativ, eller sette deg nærmere. 

Pass på at intervjuobjektet er vendt mot deg, og snakker rett inn i mikrofonen. Spesielt dersom du benytter en stereomikrofon, med mindre du bevisst er ute etter en helt bestemt effekt. Det er vanligvis bedre å plassere intervjuobjektet i lydbildet under etterarbeidet.

Mange multimediaproduksjoner bygges opp rundt lydstrekk, ofte i form at intervju. Disse kan være gjort med et videokamera, slik at en også har bilder, men ofte vi en foretrekke å gjøre intervjuet kun med en liten lydopptaker, for på den måten å redusere et eventuelt fokus på selve opptakssituasjonen. Les mer om utstyr for lydopptak i en egen artikkel.

Forberedelser

Lydintervjuer bør være en kontrollert situasjon, og det er du som har muligheten til å påvirke denne for å oppnå et best mulig resultat. I forkant av intervjuet bør man gjøre de forberedelsene man har mulighet til, og dermed minske arbeidspresset på opptaksdagen og legge til rette for et godt opptak. Såframt det er mulig, bør man kontakte intervjuobjektet i god tid, sånn at personen har tid til å forberede seg mentalt på hva han/hun skal være med på, og komme med evt. spørsmål i forkant.

Sjekk at alt fungerer og at du kjenner alle funksjoner du er avhengige av før du drar på opptak. Hvis man kjenner kamera godt, vil man unngå å befinne seg i en situasjon hvor noe plutselig ikke fungerer uten at man han noen mulige svar eller forslag til løsninger.

Test ut funksjoner du skal bruke for første gang på god tid før opptaksdag.

Tid

Et intervju tar som regel lenger tid enn man tror, spesielt hvis det skal gjøres ved samme anledning som video-opptak og fotograferingen. Utstyret skal rigges, og man må foreta flere valg mellom ulike settinger på stedet man befinner seg. Ikke minst skal man ha tid til å forberede intervjuobjektet og skape en god relasjon med han/henne.

Sted

Location for intervjuet bør bestemmes før selve opptaksdagen. Hvis du har mulighet til å gjøre en befaring i forkant, vil man være sikker på at stedet egner seg. Det er vanskelig å forutse både visuelle og akustiske utfordringer ved et sted hvis man ikke har vært der på forhånd. Noen ganger ønsker man å filme på steder hvor man må ha tillatelse fra f. eks. eier av bygget eller politi. Her er det som regel bedre å spørre en gang for mye enn å la være. Dette er problemstillinger som skaper stress, og som intervjuobjektet skal slippe å forholde seg til når dagen for intervjuet kommer.

En gjennomgang av alt teknisk utstyr før opptaksdagen er en selvfølge: alle batteri må være ladet, ekstra pærer pakket og kamera og mikrofoner sjekket. Her er det greit å ha en sjekkliste når du pakker, sånn at du kjapt kan forsikre deg om at alt er med.

Du må ha god kontroll og kunnskap om utstyret ditt. Sørg for å ha prøvd det skikkelig ut før du skal bruke det på alvor. Hvis du bruker mye energi på å få alt til å virke, vil det føre til at både du og intervjuobjektet mister fokus. Unødvendig fikling med utstyr medfører at intervjuobjektet blir mer bevisst på at det er et intervju som tas opp, noe som kan gjøre vedkommende ukomfortabel og dermed mindre åpen for samtale.

Du bør også være særlig oppmerksom på den innflytelsen personene som er tilstede ved intervjuet har på den som intervjues. Barn hvor foreldre er tilstede, ektefeller hvor den andre part er der osv. I noen tilfeller kan dette fungere positivt, for eksempel ved at intervjuobjektet føler seg tryggere, mens i andre situasjoner kan det gjøre at intervjuobjektet legger bånd på seg. Det er viktig å være bevisst på dette, og avklare forholdene på forhånd.

Omgivelsene der intervjuet foregår

Valg av omgivelser har også alt å si for hvordan opptaket blir, både sett ut i fra rent tekniske og innholdsmessige forutsetninger, men også i forhold til hvor komfortabel intervjuobjektet føler seg. Mennesker er forskjellige “personer” i ulike sammenhenger, og dette kommer også fram ut i fra hvor man gjør intervjuet. Vi påvirkes alle av omgivelsene, og vil uttrykke oss ulikt alt ettersom hvordan vi føler oss i en situasjon. De forholdene som gir rammene for intervjuet må derfor i stor grad tilpasses intervjuobjektet, og ha som et viktig mål at denne personen skal føle seg avslappet og komfortabel.

Omgivelsene setter både oss som seere og intervjuobjektet i en stemning. Ofte fungerer personens private omgivelser best når man skal snakke om tema som berører han/henne personlig. Dette har flere fordeler. På video får vi en enda nærere opplevelse av å bli invitert inn i personens private sfære. Hvordan personen setter sitt preg på sine egne, private omgivelser, om det er i stua eller i verkstedet i garasjen, gir oss i tillegg informasjon om dem som person som lyd ikke kan tilføre på samme måte.

Unngå steder med mye ekko og støy, f.eks. haller og bilveier. Tips: intervju i en lukket bil kan fungere godt da den vanligvis er innredet med lyddempende materiale.

I utgangspunktet er et stille og rolig sted alltid det beste med tanke på et godt lydopptak. Lytt til omgivelsene og skru av alle apparater som tilfører støy til rommet. Lyder som kanskje virker ubetydelige, vil bli plukket opp av mikrofonen og gi støy til opptaket.

Hjemmene til folk har den fordelen at de ofte er eller har mulighet til å skape et stille rom. Eventuelle støykilder er vanligvis enkle å slå av for en begrenset periode, noe som kan være langt vanskeligere å kontrollere f.eks. på en arbeidsplass eller i et offentlig miljø. I private hjem kan man slå av kjøleskapet, sende barn til bestemor, slå av klokka på kjøkkenet osv, og dermed sitte igjen med et stille og rolig rom, egnet for lydopptak.

Rom med mye etterklang skaper nesten alltid problemer. Finn derfor et sted med lyddempende overflater som absorberer det meste av lyden. Her må du regne med å gjøre en rekke kompromisser, men det er samtidig mye du kan gjøre noe med så lenge du er oppmerksom på problemet

Hvis du likevel må intervjue noen i støyfulle omgivelser blir valg av mikrofon og mikrofonplassering helt avgjørende for et godt lydopptak. Det er spesielt viktig at mikrofonen holdes nært personens munn. Dette vil redusere lyden fra omgivelsene og gi stemmen dominans i lydbildet.

Effekten av riktig valg av mikrofon til videokamera:

Foto matthewguy.com 

En liten håndholdt opptaker kan i mange tilfeller gjøre jobben.

Naturlige lyder, eller kontentum, kan det være lett å “overhøre”. Vi er så vant til å høre susingen fra pc-en og ventilasjonsanlegget, duringen fra kjøleskapet og bilene i det fjerne, at vi ikke tenker på betydningen dette kan ha for lydopptaket. Noen av disse lydene er det best å forsøke å fjerne, andre vil vi gjerne ha med for å skape miljø og stemning til intervjuet. Helst vil vi ha kontroll over hvor framtredende denne lyden skal være. Du bør derfor ta opptak av miljølyder separat, slik at du eventuelt kan bruke dette i etterkant. Ta også opp ca. 30 sek. med “romlyd” etter intervjuet. Romlyden er opptak av det som vi oppfatter som “stillhet” i rommet. Dette vil være den “stillheten” du kan putte inn i tomrom i redigeringen.

Unngå meningsbærende kontentum (miljølyder), som f.eks. musikk eller radioprogrammer. Det går ut over taletydeligheten, og gjør det mye vanskeligere mår du senere skal klippe i materialet. Bakgrunnslyder som ligger oppå stemmen til personen vil du ikke klare å redigere bort, og det vil også bli vanskeligere å klippe der hvor intervjuobjektet ikke snakker.

Lignende problemstillinger kan oppstå med tanke på bildesiden. Alt man ser på et video-opptak har potensiale til å fjerne oppmerksomheten fra det som sies, noe du ikke ønsker. Du bør derfor sørge for å fjerne synlige klokker og ikke fjerne eller legge til gjenstander/elementer underveis i opptaket. Dette endrer tidsperspektivet som seeren danner seg, og forstyrrer den følelsen av kontinuitet som du vanligvis ønsker å skape i et ferdig klippet intervju.

Lyd fra omgivelsene kan skape et rikere bilde av sted og stemning. Barn på en idrettsplass eller en kokk på et kjøkken, vil danne et lydbilde som fører oss inn i historien på en annen måte enn bare et bilde/video-opptak.

Hvis vi vil ha mulighet til å bruke lyden fra intervjuet som kommentarstemme eller hovedsakelig billedlegge det, vil det rolige og stille intervjustedet nok være det beste valget. Men du kan likevel benytte deg av å la folk gjøre ting de mestrer og er vant til å gjøre, som en “oppvarming” til intervjuet. Du får da et rikere billedmateriale på kjøpet. Hvis man starter med personen i aksjon, får man samtidig anledning til å bli bedre kjent før selve intervjuet starter. Ofte må man iscenesette noe av opptaket, og samarbeidet dette krever mellom intervjuer og intervjuobjekt kan skape den følelsen av at dette er en oppgave vi løser sammen som vil gjøre intervjuobjektet komfortabel med det han/hun skal være med på.

Husk at folk er forskjellige, og uliker personer er mer eller mindre komfortable med å bli filmet og tatt opp. Hvordan man går handler om å bruke intuisjon og føle seg litt fram i forhold til hvordan akkurat denne personen fungerer.

I en produksjon er man også avhengig av å få tilgang til mennesker som fungerer enten godt foran kamera og/eller godt muntlig. Noen fungerer rett og slett ikke, og siden du skal få seeren din engasjert i det du ønsker å formidle, er det noen ganger nødvendig å finne nye intervjuobjekter. Dette er en del av jobben, og selv om et intervju ikke fungerer, kan det være god research til hva du virkelig trenger for å fortelle historien din.

Intervjuteknikk

I et intervju er det ikke bare intervjuobjektet som skal prestere, det er like mye du som intervjuer. For det første krever det at du er bevisst den autoritet og kontroll du i utgangspunktet har over situasjonen, og at du stiller forberedt og fokusert i forhold til ditt møte med intervjuobjektet.

Det er en klar fordel å ha en plan for hva intervjuobjektet skal tilføre. Dette betyr ikke at du skal detaljstyre hva intervjuobjektet skal si, men at du har brukt tid på research, slik at du vet hva det er naturlig for intervjuobjektet å svare på.        

Forberedelsene til intervjuet innebærer også forberedelse sammen med intervjuobjektet. Resarchfasen kan også brukes til å skape en tillit mellom deg og den du skal intervjue.

Uansett bør selve intervjusitasjonen være kontrollert. Det vil si at mest mulig er planlagt og lagt til rette på forhånd. Ved å gjøre dette tar du ansvar for at intervjuet skal gjennomføres på en god måte både for deg/opptaksteamet og intervjuobjektet. Personen du skal snakke med tar vanligvis denne autoriteten for gitt, og hvis dette forholdet ivaretas på en god måte, blir situasjonen tryggere og mer definert. Man blir stort sett overrasket over hvor åpne og inviterende folk kan være i forhold til sitt eget liv, sålenge man ivaretar og bygger tillit. Fortell at det blir tatt opp rikelig med materiale og at det vil redigeres kraftig ned, så det er ingen grunn til å bekymre seg over at ting kommer med som ikke fungerer. Det er ikke noe problem å stoppe underveis og ta ting om igjen.

Noen ganger ønsker en imidlertid ikke en så fortrolig tone mellom intervjuer og intervjuobjekt. Dette vil typisk være tilfelle dersom en vet at hensikten med intervjuet er å konfrontrere intervjuobjektet med kritiske spørsmål. I slike tilfeller kan intervjuet gjennomføres av en som intervjuobjektet ikke har snakket med før, eller som personen ikke har “snakket seg gjennom alt” sammen med.

Du må være bevisst og til stede hele tiden. Det kreves observasjon og empati med intervjuobjektet fra intervjuerens side mer enn å forsøke å dra ut av personen deler av dennes personlige liv. Et intervju krever konsentrasjon og refleksjon underveis. Du må følge med på i hvilken retning intervjuet går, hva du bør spørre i neste omgang, evt. oppfølgingsspørsmål, samtidig som du hele tiden må være fokusert på hva personen faktisk sier og formidler.

Du må konsentrere deg om å lytte, og aktivt vise med kroppen at du er interessert og lytter. Pass imidlertid på at du ikke lager lyder som kan forstyrre opptaket. Øyekontakt og mimikk vil hjelpe personen til å fokusere på intervjuet og få dem til å slappe av og snakke fortrolig med deg.

Noen ganger vil intervjuer og intervjuobjekt være klare til å begynne, men må vente på at andre ting kommer på plass (kameramann som må hente utstyr el.l.). Det er da en fordel å ikke snakke direkte om det man ønsker å spørre om i intervjuet. Hvis intervjuobjektet allerede har gitt deg noen av sine svar før kameraet blir slått på, vil en repetisjon ofte bli mindre spontan og personen utelater kanskje ting som han/hun føler de allerede har sagt. Snakk om andre tema, i nødsfall om været og andre mindre vesentlige ting.

Bruk av headset

Mange opplever det som ukomfortable å ha på headset, og når man arbeider alene føles det litt rart å “lukke seg inne” mens man gjør et intervju. Derfor er det lett for at headsettet forsvinner etter at intervjuet er startet. Dette innebærer imidlertid en risiko, siden høretelefonene er den eneste sikre måten å vite at du faktisk tar opp lyden og høre hvordan lyden faktisk høres ut i opptak. Uten høretelefonene risikerer du å sitte igjen med et ubrukelig opptak av et godt intervju.

Spørsmålsstilling

Foto  Photocapy

Ikke noe å utsette på utstyret, men lydmannen har plassert seg bak den som snakker. Bommen hjelper noe, men dette er likevel lite gunstig. Mikrofonen burde vært plassert slik at den peker direkte mot lydkilden.

Spørsmålene bør være direkte og spesifikke. Les dem høyt opp for deg selv når du planlegger intervjuet, og sjekk gjerne med andre om spørsmålene kan misforstås.Type spørsmål og formulering av disse er viktig. Åpne spørsmål er bra; personen må få anledning til å føle en frihet i forhold til hva de vil formidle. Spørsmålene bør ikke være for lange og kronglete, men direkte og tydelige. Samtidig må de være så fokuserte på det du ønsker å få vite at de ikke åpner for lange digresjoner.Det bør være en naturlig sammenheng mellom spørsmål som kommer før og etter hverandre.Selve rekkefølgen på spørsmålene i seg selv er ikke det viktigste. Ofte vil logikken i rekkefølgen gi seg selv etter som hvordan intervjuobjektet svarer. Tenk gjerne ut oppfølgingsspørsmål på forhånd.For å unngå “ja” og “nei”-svar eller veldig korte svar, fungerer de klassiske “hvem? hva? hvorfor?” godt, i tillegg til åpne spørsmål innledet med “Kan du fortelle litt om...”. Man bør imidlertid være forsiktig med f.eks. å stille for mange “hvorfor” etter hverandre. Dette kan gi intervjuobjektet en følelse av at det stilles spørsmål ved personens handlingsmåte, vurderingsevne el.l. Dette kan få personen i forsvarsposisjon og gjøre han/hun usikker og/eller irritert. Noen ganger trenger man imidlertid å provosere en person for å få fram det han/hun mener og står for, men da har personen som regel ikke noe i mot å uttale seg. Det ligger da ofte i selve premisset for intervjuet at personen har meninger eller har handlet på en måte som er selve årsaken til at det blir gjort et intervju med vedkommende.Korte spørsmål er som regel bra, men i andre sammenhenger kan det hjelpe å snakke litt rundt spørsmålene først/reflektere sammen med intervjuobjektet. Man viser da at man er interessert i å få ting fram på en “riktig” og balansert måte.

Ha gjerne spørsmålene på et lite ark på kneet, men sørg for at du kan dem så godt at du ikke får behov for å se ned på dem hele tiden. Dobbeltsjekk til slutt at du har svar på alle spørsmålene du skrev ned.

På samme måte som intervjuobjektet vil være mer komfortabel i aktivitet, vil spørsmål om konkrete, enkle forhold som personen har god kjennskap til, bidra til å skape en mestringsfølelse. Begynn med de enkle spørsmålene, og gå varsomt fram i forhold til vanskelige og personlige tema. Dette gjelder også dersom du vet at du vil komme til å stille kritiske spørsmål.

Begynner du med de enkle spørsmålene etablerer du en forståelse for at konkrete svar er en bra ting. Du ønsker konkrete svar, gjerne med eksempler, som gir større innlevelse. En måte å få et mer levende svar, er å be personen huske ting knyttet til sansene: huske lyder, lukter, fager osv. For å oppnå dette kan du spørre konkret om hvordan ting så ut, luktet osv.

Forsøk å unngå for mange avbrytelser. Dette kan skape et forventningspress og usikkerhet hos intervjuobjektet, i forhold til om vedkommende presterer godt nok. I noen typer intervjuer vil det imidlertid være mer naturlig med avbrytelser, f.eks. når det dreier seg om ekspertintervjuer.

Ofte begynner intervjuobjektet på tankerekker som forsvinner i retninger du ikke hadde tenkt. Hvis du har tid, er det ofte fint å gi intervjuobjektet anledning til å gjøre dette. Det kan komme fram opplysninger du ikke hadde forventet å få, eller du finner tråder du kan forfølge videre. Hvis du ikke har tilstrekkelig tid, kan du forsøke å lede intervjuobjektet inn på spørsmålet igjen. Vær vennlig og høflig. La den som intervjues få gjenta et svar hvis noe kommer litt skeivt ut, personen måtte nøle, eller tydelig viser at vedkommende ikke er helt fornøyd med måten svaret ble gitt på.

Ta deg alltid tid til å lytte. Lyttende pauser åpner for intervjuobjektet til å åpne seg mer, gå videre med ting som kanskje ikke er så lette å snakke om/ de er usikre på om de bør fortelle. Når noen avslutter et svar, kan det være de egentlig har mer på lager. Hvis du føler de har mer å si, kan det være lurt å forbli stille. En slik stillhet gir dessuten både deg og den andre personen anledning til å tenke over svaret og la nye tanker dukke opp. Mange er ukomfortable med stillhet, og vil forsøke å fylle den. På den måten kan du få mer informasjon og kanskje bedre, eller alternative, formulerte svar. Noe som gir deg større valgmuligheter når du seinere skal redigere. Du viser også på denne måten at du har tid til å lytte til dem, at du lar dem tenke seg om, og at de kanskje må utfylle mer det de sier for at du skal skjønne alt.

På slutten av hvert intervju bør du alltid spørre om det er noe mer de føler de vil legge til noe, eller om det er noe dere ikke har snakket om. Intervjuobjektet kan sitte inne med ting de gjerne vil ha sagt, men som spørsmålene ikke helt “treffer”, og dette er en anledning for dem til å fortelle dette. Det kan ofte være noe de har tenkt mye på, og kan bli et av gullkornene for den ferdige produksjonen.

Som regel ønsker du ikke å ha med din egen stemme og spørsmålene dine i det ferdige produktet. Du må derfor forsøke å få så komplette svar som mulig, dvs. at man forstår sammenhengen ut i fra det personen sier. En metode for å oppnå dette på, er å stille dobbeltspørsmål. Dette vil gjøre at personen må klargjøre hvilket svar han/hun kommer med først. F.eks. hvis du spør hvor personen kommer fra og hvordan det var å flytte til et nytt sted, vil han/hun måtte gi svaret en sammenheng a la: “Jeg kommer fra Østlandet og det var uvant å komme til Bergen, med et så annerledes klima”. Sammenhengen “tvinges” på denne måten fram siden personen må klargjøre hvilket spørsmål han/hun svarer på.

I enkelte typer intervjuer kan det være nødvendig å instruere intervjuobjektet i at vi trenger hele setninger og sammenhenger. Det er ofte lurt å presentere dette som en oppgave som intervjuer og intervjuobjekt skal løse sammen, og gi forslag til enkle måter å løse det på. Dette vil gjerne være en mer naturlig framgangsmåte i f. eks. intervjuer med fagfolk, hvor man skal formidle et klart og riktig budskap.

Når vi snakker med noen, gir vi ofte bekreftelse på at vi hører og forstår dem, ved å si “mm” eller lignende. Unngå dette, da dette vil blande seg med lyden fra personen, og du vil få problemer med å fjerne det i redigeringen. Annet kroppsspråk fungerer mye bedre. Hvis du nikker, smiler osv. gir dette gode signaler, slik at intervjuobjektet skjønner at du er med på det de sier. Len deg gjerne litt framover for å vise interesse, se intervjuobjektet i øynene og vis med kroppsspråket at de har din fulle oppmerksomhet.

Hvis forstyrrende lyd som telefoner eller måker, så ta dette på alvor og be intervjuobjektet repetere svaret sitt. Det er ofte en fordel å forsikre personen om at det var et godt svar, at de var inne på et godt spor el.l. sånn at han/hun forstår at dette ikke har noe med deres prestasjon å gjøre. Hvis svaret ikke var godt, er dette samtidig en mulighet til å omformulere spørsmålet eller lede dem inn på riktig spor igjen. Hvis dere er i gang med intervjuet, og den forstyrrende lydkilden ikke er noe å gjøre med (måken har slått seg ned på taket ved siden av og ser ikke ut til å tie stille), så gjør et kort opptak av lydkilden, sånn at det er mulig å vise denne i det ferdige intervjuet hvis lyden blir veldig framtredende, eller den er så udefinerbar at man som seer blir sittende og lure på hva det er vi hører i bakgrunnen.

Noen generelle tips, kort oppsummert:

Ekspertintervjuer

Ofte ønsker vi spesielle uttalelser fra mennesker som er eksperter på et bestemt område. Dette kan by på særlige utfordringer, siden en fagperson kan komme til å uttale seg ved hjelp av spesielle ord og vendinger, som er kjente innen faget, men ikke like forståelige for andre.

Det er sjelden lurt at fagpersoner intervjuer andre fagpersoner på et felles fagområde. Intervjueren kan lett komme til å presentere svaret før intervjuobjektet får komme til. Det er også en betydelig fare for at de formuleringene som blir brukt blir for fagspesifikke, og i verste fall uforståelige for de som ikke kjenner fagets terminologi.

Ekspertintervjuer har vanligvis som mål å få fram konkrete kunnskaper på en best mulig måte. Husk at en fagperson ofte vil ha problemer med å forenkle, rett og slett fordi mange svar er svært sammensatte. En fagperson vil være redd for å overforenkle, da svaret kan komme til å fremstå som en halvsannhet for andre som kjenner faget. Innholdet i intervjuet må derfor bli til gjennom en dialog med eksperten, noe som krever at intervjueren er særlig godt forberedt og har en klar ide om hva som er ønsket rent innholdsmessig. slike ønsker kan gjerne formidles til fagpersonen på forhånd, slik at vedkommende kan ta aktivt del i å planlegge hva som skal sies og hvordan det best formuleres. Spørsmål og svar blir dermed ofte noen man må samarbeider om for å få fram budskapet på en best mulig måte.

Begge parter bør dessuten være inneforstått med at man noen ganger må stoppe opp hvis noe rett og slett ikke fungerer, og ta det om igjen. Her er det viktig å framheve det som fungerer og oppmuntre underveis, slik at fagpersonen ikke mister troen på det de skal gjøre. Som alle andre ønsker også fagpersoner å prestere godt, og de er gjerne følsomme for om de klarer å levere i en setting de kanskje ikke har mye erfaring med.

Original av neil cummings

Eksperter kan også bli nervøse når vi går i gang med opptak. Det hjelper alltid å la intervjuobjektet holde på med noe, fortrinnsvis knyttet til det vedkommende snakker om. Det øker autensiteten og gir mer spennende opptak, både på lyd- og bildesiden. 

Ulempen for lydens vedkommende er at du kan få med miljølyder som gjør det vanskeligere å bruke intervjuet, f eks som et kommentarstrekk.