Opphavsrett

Leseveiledning:

Opphavsrett er et tema som vi må forholde oss til både som produsenter, brukere og distributører av innhold. Tolkningen av Åndsverksloven blir komplisert når disse rollene går over i hverandre.

På denne siden får du en introduksjon til loven.

Offentlige privilegier var en tidlig form for opphavsrettslig vern som primært skulle verne om trykkerienes og forleggernes økonomiske interesser. Opprinnelig gjaldt ikke privilegiene opphavsmannen, men systemet ble utviklet videre og kom etter hvert også til å omfatte oppgavsmannens rettigheter.  

Teknologiske nyvinninger har alltid utfordret det bestående syn på opphavsrett.  Trykkekunsten er allerede nevnt, i tillegg kan nevnes levende bilder, lydopptak, kringkasting, videoopttakere, Internett mm.

Digitaliseringen av informasjon og distribusjonen via datanettverk har skapt en rekke utfordringer når det gjelder opphavsrett.

 

Teknologiske utfordringer

Tidligere atskilte kommunikasjonsteknologier smelter sammen og danner nye medieformer (konvergens). Der vi før kunne snakke om radio og fjernsyn som klart definerte arenaer er nå grensene blitt mer uklare, som en følge av at Internettdistribusjon blir brukt i økende grad. På nettet skjer overføring av tegn i form av ord, tall, lyd, bilde, video ved hjelp av de samme kommunikasjonssystemene. Teknologien gjør det dermed mulig å skape helt produkter der ulike medietyper er integrert. 

I et par tiår har oppfatningen av opphavsrettens grenser vært under press på grunn av en rekke ulike former for digital kopiering. Spesielt utfordrer dette forholdet mellom «privat» og «offentlig» utnyttelse av åndsverk. Det er imidlertid ikke slik at det mangler lovregulering på dette området. Når det gjelder produkter og tjenester skapt av eller ved hjelp av ny teknologi, gjelder de samme bestemmelser som ellers.

Det har så langt vært rimelig stor enighet om at spørsmål om opphavsrett må avklares på prinsipielt grunnlag og ikke farges av de mulighetene som nye tekniske løsninger gir. Det er imidlertid en betydelig fare for at det oppstår et missforhold mellom folks faktiske bruk av teknologi og de begrensningene som ligger i lovverket. Teknologien gjør det stadig enklere å bryte opphavsretten, noe lovgiverne møter ved å gi rettighetshaverne sterkere vern gjennom lovverket.

Som opphavsmann kan du komme til å  oppleve ulike situasjoner hvor ditt syn på opphavsrett utfordres. Alle som arbeider kreativt med digitale medier vil oppdage en lang rekke muligheter som gjøre det relativt enkelt å utnytte verk som er skap av andre. Du vil raskt se at det ligger et stort potensiale i å bruke audiovisuelt materiale og skrevne tekster i nye sammenhenger. I slike tilfeller kan opphavsretten ofte oppleves som et hindring i ditt kreative arbeid. Dette kan opplagt være frustrerende, men på den annen side vil du også oppleve at du gjennom din arbeidsinnsats skaper verk som du ikke ønsker at andre utnytter fritt.

Overordnet interessene til de enkelte opphavsmenn finner vi betydelige samfunnsmessige interesser. Storsamfunnet har en åpenbar interesse i at det skapes en viss mengde åndsverk av tilstrekkelig høy kvalitet. For at det skal skje må det være attraktivt å skape ny verk, samtidig som det må være mulig å jobbe videre på grunnlag av andres ideer og deres konkrete verk. Åndsverkloven har derfor blitt utformet ut fra en erkjennelse av at et for omfattende opphavsrettslig vern vil føre til at det blir vanskelig å utnytte det andre har skapt, mens et for begrenset vern ikke vil oppmuntre skapende mennesker til å gjøre sine verk tilgjengelig for allmennheten.

Bakgrunnen for moderne opphavsrettslovgivning er dermed tosidig. På den ene siden skal lovverket sikre opphavsmannens interesse knyttet til vern av det han har skapt og motivere til fortsatt skapende innsats. På den annen side skal lovgivningen også ivareta allmennhetens interesse knyttet til tilgang på kunnskap og kunstneriske ytringer.

«Åndsverkloven» er altså et resultat av en avveining av motstridende interesser. For på best mulig måte å ivareta samfunnsmessige interesser er opphavsmannens rettigheter differensiert:

 

Hva er åndsverk og hvilke rettigheter er knyttet til disse

Det finnes ingen klar og entydig definisjon på hva et åndsverk er, men generelt kan vi si at alle litterære og kunstneriske verk er åndsverk, forutsatt at verkene oppstår som et resultat av menneskers skapende innsats.

Åndsverk er et rettslig begrep, som angir hva som er eller kan være vernet av opphavsretten, og det nærmeste vi kommer en definisjon finner vi i Åndsverkloven § 1 annet ledd: "Med åndsverk forståes i denne lov litterære, vitenskapelige eller kunstneriske verk av enhver art og uansett uttrykksmåte og uttrykksform,... "

Behovet for opphavsrettslig beskyttelse oppstod som en konsekvens av boktrykkerkunsten. Etter datidens forhold  gjorde Gutenbergs oppfinnelse det mulig å kopiere tekstinformasjon på en rask og effektiv måte. Trykkpressen gjorde det mulig å produsere like mange sider på en dag som en dyktig skriver kunne gjøre på ett år. Teknologien førte dermed til at det ble langt større økonomisk vinning knyttet til å reprodusere et eksisterende verk framfor å skape et nytt.

Mye av det som diskuteres på nettet omkring opphavsrett har ofte amerikanske forhold som utgangspunkt. Grunnen er gjerne at amerikanske selskaper dominerer på de fleste områder av medieindustrien og disse selskapene representerer de største økonomiske interessene knyttet til opphavsrettigheter. Opphavsretten forstås og håndheves imidlertid noe annerledes i USA enn hva tilfellet er i store deler av Europa, som igjen skiller seg fra andre deler av verden. Denne gjennomgangen er derfor ikke ment som noen universell introduksjon til opphavsrett, men tar utgangspunkt i den norske Åndsverksloven og de internasjonale konvensjonene som Norge er tilsluttet. På opphavsretts-området er det et omfattende internasjonalt samarbeid for å harmonisere lovgivningen på tvers av landene. Internett fører til at informasjon kan flyte nærmest fritt over landegrensene, noe som skaper særlige utfordringer for håndhevelse av opphavsretten.Historisk bakgrunn

Internasjonal opphavsrett er i sine hovedtrekk regulert av «Bern-konvensjonen», utformet første gang i 1886. Konvensjonen ble opprinnelig sterkt influert av «fransk opphavsrett», som står i en viss kontrast til det anglo-saksiske konseptet om «copyright», som ble utformet ut fra behovet for økonomisk beskyttelse av åndsverk. De fleste land i verden har etterhvert sluttet seg til Bern-konvensjonen, som administreres av World International Property Organization (WIPO). Norge følger de internasjonale konvensjonene på dette området, noe som påvirker utviklingen av Åndsverkloven.

Bilder fremstilt av f eks et webkamera, er ikke laget av mennesker og er i utgangspunktet ikke vernet som åndsverk. Det kan imidlertid være andre forhold som begrenser våre muligheter til å utnytte materialet i enkelte sammenhenger.

Hva kan ha opphavsrettslig vern

«Opphavsrettslig vern» er betegnelsen på de rettighetene som Åndsverkloven gir opphavsmenn, fotografer, utøvende kunstnere og visse produsenter.  

I Åndsverklovens §1 heter det :

Det nevnes videre en rekke eksempler ; musikkverk, skriftlige verk av alle slag, filmverk, malerier, tegninger, skulpturer, dataprogrammer, kart m.m. Dette omfatter  ikke bare enkeltstående åndsverk, men også «samling» av åndsverk og bearbeidelser av eksisterende åndsverk. Listen er imidlertid kun ment som eksempler.

Straks et åndsverk er skapt får den eller de som har skapt verket automatisk rettigheter til dette. Loven verner bare utformingen av et verk. Verket må være konkretisert i form av et eksemplar (gjelder litterære og kunstneriske uttrykk) eller det må være fremført offentlig.

Bernkonvensjonen stiller ingen krav til at åndsverket skal merkes med copyright-tegnet © eller lignende for å være beskyttet. Ethvert verk har vern straks det er skapt.

Hva som helst kan i prinsippet defineres som et åndsverk, men Åndsverkloven stiller krav til at materialet tilfredsstiller visse grunnvilkår :

For det andre må materialet ikke omfattes av særlige regler som gjør unntak fra vernet, som f.eks. for offentlige dokumenter. Og for det tredje må vernetiden ikke ha utløpt.

Utenlandske verk har vern etter Åndsverkloven på samme måte som verk som har blitt til i Norge.  

Hva som regnes som åndsverk er ikke knyttet til estetiske eller andre kunstneriske kvaliteter. Hvorvidt et verk blir regnet som “godt” eller “dårlig” har dermed ingen betydning for et eventuelt vern.

Andy Warhols kunstverk, med Campbells suppebokser, har nok verkshøyde. Kunstneren har her transformert en tredimensjonal figur til en todimensjonal fremstilling.

NRK-logoen, tilføyelse NRK1 mm. Opphavsmannen, Ingolf Holme, utarbeidet den opprinnelige logoen før et arbeidsforhold i NRK. Dermed har Holme har fulle rettigheter.

Marcel duChamps pissoar. Et kunstverk, men dette har ikke tilstrekkelig verkshøyde i opphavsrettslig forstand.

En beslektet sak om retten til varemerke: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.7599490

Det finnes en rekke tilfeller som ikke regnes som åndsverk. Man kan for eksempel ikke få opphavsrett til en idé. En unik idé eller et konsept er ikke vernet av åndsverkloven. Det er først når idéen blir konkretisert, at det oppstår noe som kan ha opphavsrettslig verdi. Skal en idé beskyttes må den i tilfelle beskrives og beskyttes på andre måter, for eksempel i form av et patent (det er en helt annen problemstilling).

Hvorvidt verket er publisert (tilgjengelig for offentligheten) har ingen betydning - f.eks. er et manuskript et åndsverk selv om det blir liggende i skrivebordskuffen.

Bergenskunstneren Regin Hjertholm ble fortvilet på grunn av IKEAs svenske reklamefilm for senger, men saken har ingen opphavsrettslige konsekvenser.

Videre er ikke offentlige dokumenter som lover, forskrifter og rettsavgjørelser beskyttet av åndsverkloven. Rutinemessig innsamlet og systematisert materiale er heller ikke beskyttet, dog kan databaser få vern etter loven. Sist, men ikke minst: frambringelser som ikke er et resultat av en skapende innsats, er ikke beskyttet av loven.

Les mer: http://www.torvund.net/index.php?page=opph_intr_02

Unntak fra opphavsrettslig vern

Det finnes noen unntak fra opphavsrettslig vern. Disse unntakene begrunnes med hensynet til tilgang til informasjon knyttet til offentlige myndigheters virksomhet. En viktig forutsetning for et demokrati er at enhver borger skal kunne få tilgang til informasjon om myndighetenes arbeid, og at denne informasjonen skal kunne spres fritt. 

§9 i Åndsverkloven lyder :

At offentlige dokumenter ikke har vern innebærer at alle fritt kan kopiere og distribuere dem i den form man ønsker. Det er ikke nødvendig noen form for tillatelse, og du behøver strengt tatt ikke angi noen form for kilde. Offentlige utredninger (NOUer) og stortingsmeldinger er opplagt dokumenter som kommer inn under §9, men det finnes en rekke grensetilfeller. Dersom du er i tvil om du kan benytte offentlig informasjon, kan det derfor være lurt å sjekke med den etaten som har utgitt informasjonen. 

Et annet viktig unntak fra opphavsmannen enerett er «sitatretten». Denne gir allmennheten rett til å  bruke deler av et verk, uten opphavsmannens godkjenning. Sitatretten er viktig i et demokratisk samfunn og omtales nedenfor i et eget avsnitt.