Bruk av bilder med "Creative Commons"-lisens

Leseveiledning:

Det er svært enkelt å gjenbruke digitale bilder, spesielt dersom de allerede befinner seg på nettet. Enkel tilgjengelighet betyr imidlertid ikke det samme som at vi fritt kan bruke bildene.

I utgangspunktet har opphavspersonen automatisk full råderett over et verk (se Opphavsrett). Dette er opplagt positivt, men i mange sammenhenger skaper lovens automatikk en rekke praktiske problemer.

Creative Commons er et frivillig lisenssystem som tilbyr fleksible lisenser som opphavspersoner kan benytte, for på en enkel måte å tilby hele eller deler av sine verk gratis til offentligheten på bestemte vilkår.

Opphavspersonen(e) får automatisk en enerett til å reprodusere et verk. Det betyr at andre ikke fritt kan benytte verket med mindre bestemte vilkår er oppfylt. Unntakene er ved privat bruk, når vernetiden er ute (verket er “i det fri”) eller der det er snakk om sitat. Dersom du ikke er sikker på at unntakene gjelder må opphavspersonen eller den som forvalter rettighetene alltid godkjenne bruk.

Opphavspersonen kan overføre sine økonomsike rettigheter til andre. Dette må i tilfelle skje gjennom en konkret avtale, knyttet til det enkelte verk. Avtaler kan gjøres på forskjellige måter, og Creative Commons er en måte å ordne slike avtaler på gjennom et sett forhåndsdefinerte lisenser. Disse lisensene setter ulike vilkår for gjenbruk.

Bak Creative Commons står en uavhengig, amerikansk stiftelse, som ble grunnlagt i 2001. Organisasjonen har avleggere i mange land. Creative Commons Norge er dermed del av et internasjonalt nettverk, som samarbeider om å utarbeide lisenser tilpasset de enkelte landenes juridiske regimer.

Det er fire grunnlisenser, som kombineres på seks forskjellige måter (se nedenfor):

NavngivelseDu skal navngi opphavsmannen til verket som angitt av rettighetshaver og lisensgiver (men ikke på en slik måte at det ser ut som om disse støtter deg eller bifaller din bruk av verket).

Ikke-kommersiellDu kan ikke bruke dette verket til kommersielle formål.

Ingen bearbeidelseDu kan ikke endre, bearbeide eller bygge videre på dette verket.

Dele på samme vilkårDersom du gjør endringer skal det nye verket gjøres tilgjengelig for allmennheten på samme vilkår som det opprinnelig verket.

Alle slike samarbeidsprosjekter innebærer kollaborasjon, der innholdet deles og syndikeres. Dette har en teknisk og en juridisk side. For det første må den enkelte bruker på en enkel måte kunne kopiere innholdet, slik at dette kan brukes i nye sammenhenger. Samtidig må brukerne gis rettigheter, som gjør denne kopieringen og gjenbruken lovlig. Dette skjer gjennom avtaler, som Creative Commons. Wikipedias innhold kan derfor kopieres, modifiseres og redistribueres så lenge de som benytter innholdet gir sine brukere de samme rettighetene, og så lenge Wikipedia krediteres som kilde (no.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Opphavsrett). Det finnes etter hvert en lang rekke innholdstjenester som legger til rette for at brukerne kan dele sitt innhold med andre og knytte en Creative Commons lisens til dette. Det finnes også andre, noenlunde tilsvarende lisensregimer. Mest kjent er trolig GNU General Public License, som blir mye brukt ved distribusjon av programvare som åpen kildekodeHvordan finne CC-lisensierte bilder

Hva er hensikten med Creative Commons

Åndsverkloven sier at alle rettigheter er reservert rettighetshaver, noe som betyr at andre enn opphavspersonen i utganspunktet ikke kan fremstille eksemplarer eller fremføre et verk offentlig. I noen sammenhenger ønsker vi imidlertid at andre skal kunne bruke, og/eller endre på det vi har laget. For eksempel vil et kollektivt prosjekt som Wikipedia være umulig dersom bidragsyterne ikke tillot unntak fra åndsverksloven.

Den største samlingen med CC-lisensierte bilder finner vi via flickr.com/creativecommons. Her kan vi finne millioner av bilder som kan benyttes fritt. Vær imidlertid oppmerksom på at slett ikke alle bilder på Flickr har en CC-lisens. For de fleste bildene gjelder vanlig opphavsrett. Vi må altså begrense oss til de bildene som har en lisens som tillater den type gjenbruk som vi ønsker.

Etablerte medier, som britiske The Guardian, benytter i økende grad bilder med CC-lisens. De betaler ikke noe for slike bilder, men "prisen" er at de linker til den som har lastet opp bildet, samt at konkurrenter o.a. kan bruke bildet i andre sammenhenger.

flickr.com/creativecommons vises de siste bildene som er lastet opp på Flickr med CC-lisens, sortert på de forskjellige lisenstypene.

Linker til de siste bildene med de ulike lisensene på Flickr:

Kun navngivelse

Bilder med denne lisensen

Navngivelse - Ingen bearbeidelse

Bilder med denne lisensen

Navngivelse - Del på samme vilkår

Bilder med denne lisensen

Navngivelse - Ikke-kommersiell

Bilder med denne lisensen

Navngivelse - Ikke-kommersiell - Ingen bearbeidelse

Bilder med denne lisensen

Navngivelse - Ikke-kommersiell - Del på samme vilkår

Bilder med denne lisensen

FlickrCC

FlickrCC er en tjeneste som du finner på adressen FlickrCC.bluemountains.net. Her kan du søke i CC-lisensierte bilder på Flickr. Selv om dette innebærer en liten omvei gjør et mer oversiktlig grensesnitt denne tjenesten til et godt alternativ til å søke direkte på Flickr.

På Flickr kan vi søke på stikkord i kombinasjon med hva slags bruk vi ser for oss. Jeg søker vanligvis etter bilder der det kun kreves navngivelse (CC-BY). Da vet jeg at jeg står fritt til å bruke bildet til hva jeg måtte ønske, også om jeg skulle bruke det i en kommersiell sammenheng.

Hvordan kreditere skikkelig?

Når vi har funnet et bilde på Flickr må vi alltid kreditere opphavspersonen på en skikkelig måte. Dette gjelder selvsagt ikke bare på Flickr, men uansett hvor du måtte komme over et bilde. Opphavspersonen skal navngis, i samsvar med ideelle rettigheter, selv om de økonomiske rettighetene til et verk er gått ut.

Lisensbetingelsene står alltid nede til høyre på siden.

ImageCodr

Når bildematerialet ligger på Flickr kan tjenesten imagecodr.org hjelpe oss med å referere skikkelig:

    

ImageCodr gir os HTML-kode som vi kan lime direkte inn på en webside. 

Video som forklarer prosessen

 

Bildesøk via Google

Googles bildesøk er absolutt en måte å finne bilder på. Også her kan vi søke etter bilder med en fri lisens, ved å klikke på “Avansert søk”

Øverst på siden, under menypunktet "Innstillinger for søket" kan vi velge hva slags lisenser vi vil lete etter. resultatene vi da får er fra nettsteder der opplasteren har merket bildene med en CC-lisen. Vær imidlertid litt varsom. Selv om opplaseteren sier at bilder er til fri bruk så kan det hende at vedkommende har lastet opp en annens bilde. Dokumenter hva du gjør. Så lenge du kan vise til at du har hatt et bevisst forhold til søket kan du vanskelig lastes for noe.

Det er imidlertid ett viktig unntak: bilder av personer. Disse bør du som hovedregel styre unna, dersom det er tydelig at bildet ikke er tatt i en offentlig sammenheng. Personer har rett til eget bilde, og skal vi benytte personbilder trenger vi både avtale med fotografen (kan være en CC-lisens) og en "modellkontrakt" med den eller de som er avbildet. Bruker vi et personbilde i en tekst som ontaler personen (en form for biografisk tekst) kan vi trolig benytte et bilde som er lisensiert for gjenbruk. Men, dersom vi benytter et personbilde som illustrasjon må vi være mer forsiktige.

Wikimedia Commons

Nok en kilde til bildemateriale med en fri lisens er delingstjenesten Wikimedia Commons, som inneholder mediefiler brukt i de ulike utgavene av Wikipedia. Dette er også et hyggelig sted å dele sitt eget innhold...

Search.creativecommons.org

En egen søketjeneste finnes på Search.creativecommons.org. Denne kan brukes til å søke etter bilder, men også for å fine andre mediefiler - som f eks musikk.