Alma a tale of violence

Det er verd å legge merke til at oppbyggingen er ganske tradisjonell, men at det er det formmessige som gjør dette litt spesielt. Intervjuet med Alma er etter "fjernsynsmalen": ser rett i kamera, nøytral bakgrunn og trepunkts lyssetting. Intervjuet danner så stammen i videoen. Det som skiller dette fra hvordan en ville gjort det på fjernsyn er først og fremst at brukeren selv må aktivisere de innklippsbildene som ikke er knyttet direkte til intervjusituasjonen. Ser vi slik på det blir produksjonen ganske enkel.

Alma - A Tale of Violence, er fortellingen om Alma, som i fem år var del av det ekstremt voldelige gjengmiljøet i Guatemala City. 

Alma har begått mord og grov vold. Hun har vært fengslet flere ganger, og har selv blitt utsatt for mishandling. Alma ble til slutt selv dømt til døden av sine egne "venner", den dagen hun ønsket å slutte gjengen. Hun ble skutt, men overlevde - selv om hun aldri vil bli i stand til å ga på føttene igjen.

Innholdet er svært brutalt, men vi får høre om og ser bare resultatene av volden. Produksjonen er ellers svært dyktig gjennomført, slik at det kan være mye å hente i forhold til multimediejournalistikk. 

Sist endret 6. august 2013

Et gjennomgående fortellergrep i videointervjuet med Alma er et parallelt videospor, som brukeren kan aktivisere ved å bevege pekeremn opp i toppen av videovinduet. Lydsporet fortsetter uavbrutt, men video som kan aktiviseres gir et utfyllende visuelt bilde av det Alma snakker om.

Det er her webdokumentaren for alvor begynner å skille seg kvalitativt fra det vi kan gjøre med video / på fjernsyn. For det første er dette informajon som brukeren selv aktivt på oppsøke, men de som gjør det får en bredere og bedre forståelse for situasjonen.

Intervjuet med Alma er i seg selv uten mye kontekst – det er beskrivende, men det hjelper oss i liten grad til å forstå hvorfor en tenåring velger å bli medlem av en ultravoldelig gjeng. 

Denne dokumentaren presenteres i fler deler på web, den kan lastes ned som en app, den er produsert som en times dokumentarfilm for fjernsyn, og mange av bildene er gitt ut i bokform.Intervjuet med Alma

Fire tilleggsmoduler som gir bakgrunn til Almas beretning:

De fire delene med tilleggsinformasjon er mer tradisjonelle bildespill, der stillbilder følger hverandre kronologisk med forklarende tekster. Her kommer samproduksjonen med appene tydelig til uttrykk, siden det ikke er lagt inn knapper for å gå mellom bildene. På mobile enheter "drar" brukeren vinduet ved å berøre skjermen, mens en i webversjonen må benytte piltastene på tastaturet.

Med 18 drap i døgnet er Guatemala et land som er fullstendig gjennomsyret av vold. Alma er dermed typisk for sin generasjon, der ungdommer vokser opp i en verden der lover og rettferdighet ikke lenger har noen betydning. Familiene sitter samtidig fast i fattigdom, fortvilelse og alkoholisme, og ødelegges gjennom en kontinuerlig krigføring mellom gjenger. Dette har blitt en vanlig måte å leve og dø på.

Når det gjelder det visuelle benyttes både video og fotografier, men en rekke scener kan ikke visualiseres på denne måten.

Disse bildene iscenesettes delvis ved hjelp av tegninger, som dels kombineres med video og stillbilder.

Som nevnt ovenfor er imidlertid strukturen og selve innholdet ganske tradisjonelt. Det betyr at vi kan se for oss denne produksjonen realisert med litt enklere virkemidler.

Noen elementer er åpenbart kostnadsdrivende. Tegnete illustrasjoner kan være et slikt element, men som kan forsvares fordi det gir produksjonen et mer unikt uttrykk og gjør det mulig å visualisere deler som ikke lar seg avfilme på video eller hvor det finnes stillbilder. Videre er det en del skreddersydd programmering, både knyttet til videointervjuet (som er programmert i Flash) og bildespillene (HTML, CSS + Javascript).

Dette er en svært basal måte å synliggjøre brukernes "medvirkning". Det er imidlertid enkelt å gjennomføre, forutsatt at en bruker litt ressurser på å følge med på hva som skjer i sosiale medier. Legg merke til at nettstedet legger til rette for deling i form av direktelinker opp til høyre på websidene.

Oppsummert

Dette er en produksjon som er gjennomført profesjonell i alle ledd. Den synliggjør også mulighetene knyttet til å tappe innholdet ut i flere parallelle kanaler: web, TV, apper, bøker mm. Hver av disse har kanskje ikke tilstrekkelig inntjening til å forsvare produksjonen, men når kostnadene til selve innholdsproduksjonen kan fordeles ser trolig regnestykket bedre ut.