Skjermopptak

Leseveiledning:

Artikkelen går gjennom noen gratis webtjenester som gjør det mulig å bruke nettleseren til å gjøre opptak av det som skjer på dataskjermen samtidig som du kan ta opp fra eksterne enheter, som mikrofoner og webkameraer.

Det finnes en rekke programmer for skjermopptak, som lastes ned på maskinen din. Disse har gjerne flere muligheter, og kan gjøre opptak i bedre kvalitet. Programmer som Camtasia Studio og Adobe Captivate tilbyr kraftige verktøy for skjermopptak, og har avanserte funksjoner for redigering, forbedring og kombinasjon av skjermopptak med voice-over fortellerstemme, presentasjon av lysbilder, skjermmerknader, undertitler osv. Det er også et populært og gratis, open source program som heter CamStudio (kun for PC).

Det er ofte en fordel å laste ned filen til din egen maskin, i formatene AVI eller MP4. Da har du full kontroll på filene og kan gjøre eventuell redigering før du eventuelt laster resultatet opp til en videodelingstjeneste. Med pro-versjonen kan du gjøre redigering i nettleseren, for så å laste opp resultatet direkte.

Fordelen med de webbaserte verktøyene er at de krever en Internett-tilkobling og nettleser for å fungere, dog med tillegge som Java eller Flash. Selv om disse programmene foreløpig ikke kan konkurrere fullt ut med desktop programmene, så har de sin styrke i plattform uavhengighet, umiddelbarhet og enkelhet. Skjermopptak som skjer via nettleseren utnytter imidlertid ikke maskinen din like godt som dedikerte programmer, som du laster ned og kjører direkte på maskinen din. I praksis betyr det at de fleste skjermopptak i nettleseren blir gjengitt med et lavere antall bilder i sekundet. Det betyr i praksis at dersom du skal ta opp deler av skjermen der det vises video, så vil ikke disse verktøyene fungere særlig godt. Da er et nedlastet program løsningen. Til opptak av aktivitet på vanlige websider mm er imidlertid de nettbaserte skjermopptakerne egnet. Noen av disse svakhetene kan løses ved å laste ned videofilene med skjermfangst, deretter importere, redigere og behandle dem i et eget videoredigeringsprogram.

Screencast-o-Matic

Screencast-o-Matic har et par nyttige funksjoner, inkludert markør og klikk utheving og mulighet for skalering av videoen før nedlasting.

Nettstedet til Screencast-o-Matic skjemmes noe av annonser, og følelsen av "rot" kan bidra til at grensesnittet føles mindre elegant. Skjermopptak blir vannmerket med Screencast-o-Matic logo i begynnelsen av videoen (ikke med en Pro-konto), men denne lar seg relativt lett klippe vekk.

Når opptaket er ferdig får du tre valg:

De grunnleggende prinsippene for hvordan skjermopptak fungerer vil imidlertid være de samme som for alle verktøyene.Webbaserte verktøy for skjermopptak

Sjekk denne videoen fra New York Times. Rett frem reportasje, men der vensetlige deler av visualiseringen er gjort i form av skjermopptak av et online-verktøy. Enkelt og effektivt.

Du kan velge webkameraet som kilde, i tillegg til det du tar opp på skjermen. Under innspilling vises bildet fra webkameraet utenfor rammen. På den endelige videoen plasseres bildet fra webkameraet nede til høyre i videoen. Dette bør du ta hensyn til dersom du velger å benytte denne muligheten.

Du kan velge å laste ned videofilen til din egen maskin, i ulike formater. Deretter kan den, om ønskelig, lastes opp til en videodelingstjeneste.

Publisering og deling

Disse tjenestene vil vanligvis gi deg tilbud om å hosteskjermvideoene på en av sine servere, og gjøre den enten fritt tilgjengelig eller bare for en utvalgt gruppe. I tillegg til enkel hosting, kan noen tjenester generere forkortede URL-adresser (på samme måte som bit.ly),

Nyttig tilbehør

Noen ganger ønsker du å spille inn din egen kommentar, slik at denne kommer med på skjermvideoens lydside. Spiller du inn på din egen maskin har du brukbar kontroll med lydinnspillingen, men dersom du benytter disse verktøyene for skjermopptak "ute i felten ', så kan du ikke stole på lydegenskapene til en ukjent maskin.

Hvis lyd er et sentralt element må du ha en plan for hvordan du tar opp lyden på best mulig måte. Den enkleste løsningen er å ta med en USB-mikrofon eller hodetelefon (kombinert hodetelefon og mikrofon). En USB-lydenhet vil gjøre sin egen analog-til-digital konvertering, og mange er plug-and-play på de fleste av dagens operativsystemer, og krever ingen driverinstallasjon før de er klar til innspilling. Kompakte selvforsynte enheter som Logitechs ClearChat USB headset eller Samsons Go Mic er potensielle løsninger, som gir akseptabel kvalitet.

Opphavsrett

Når du produserer, gjør opptak, publiserer og deler skjermvideoer og lyd, bør du følge de samme retningslinjene for bruk av opphavsrettsbeskyttet materiale som du ville gjort for andre audio / video-prosjekt. Uautorisert bruk av opphavsrettsbeskyttet materiale er forbudt. I dokumentarproduksjoner vil du trolig kunne påberope deg sitatrett, f eks dersom du er inn på en bedrifts nettsider og dokumenterer noe som du tar opp i produksjonen. Husk at det ikke er snakk om sitat dersom du kun benytter videoen for å illustrere et mer generelt poeng. Det er kun snakk om sitat når diskuterer noe med et formål som er direkte knyttet til det du viser.

Flere programmer

Denne artikkelen er skrevet med utgangspunkt i en engelsk artikkel, som du finner her http://www.jiscdigitalmedia.ac.uk/infokit/screencasting