Uke 3

Publiseringsdato: Jan 18, 2016 10:19:35 AM

Første prioritet er selvsagt å komme i havn med oppgave 1 til onsdag.

Oppgave 2

Denne uken begynner vi også med oppgave 2 - prosjektplan. Vi er klar over at dette kommer tidlig i studiet, og at det kan være vanskelig å være konkret på hva dere ønsker å jobbe med mot slutten av semesteret. Samtidig er det et faktum at det alltid lønner seg å begynne med idéarbeid og planlegging så tidlig som mulig. Dere bør derfor se på den foreløpige prosjektplanen som en skisse, som kan hjelpe dere og oss som veiledere i den videre prosessen.

Meningen med prosjektplanen er at denne i begynnelsen skal være et dynamisk dokument - en plan dere kan endre på i tiden fremover mot innlevering av en endelig plan. Foreløpig handler dette mest om å få noen ideer på plass, deretter kan dere absolutt gjøre endringer - gjerne i dialog med veiledere og medstudenter.

Dere har god tid på dere til denne oppgaven. Om dere har tid til overs, kan dere gjerne se på den frivillige oppgaven Stillbildefilm. Denne innholder en rekke tips om teknikker som du vil kunne få bruk for i det videre arbeidet med prosjektet. Nyttig, men altså ikke en obligatorisk oppgave. Vil dere ha tilbakemeldinger må dere selvsagt poste dette på studentsidene deres. Gjør i tilfelle veileder oppmerksom på det dere holder på med.

I stillbildeoppgaven kan du lage en film som er satt sammen av stillbilder. Du velger selv tema for filmen, og du kan kombinere flere forskjellige teknikker. Du bestemmer selv lengde, men vi anbefaler deg å sette 3 minutter som en øvre grense. “Kort er godt” er et dekkende motto.

Eksempler

Det er mange måter å løse denne oppgaven på. Du kan kikke litt på noen eksempler fra sjangeren stillbildefilm, uten at disse behøver å være styrende for det dere skal gjøre. Tenk gjerne helthetlig: den formelle leveransen er en video, men sett denne i en sammenheng i bloggposten, der du benytter skrevet tekst og gjerne bilder m.m. BT.nos artikkel knyttet til en tidligere utvalgt produksjon er et eksempel.

I veilederbloggen postet vi eksempler på og linker til Instagramappen Hyperlapse, som også ert omtalt i fagstoffet: Hyperlapse er stillbildefilm med kamera i bevegelse, neo som kan gi fine effekter. Applikasjonen finnes foreløpig kun for Apple-enheter, og kan lastes ned fra App Store.

<iframe src="//player.vimeo.com/video/104409950" width="500" height="281" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>

Dere kan også benytte materiale laget av andre, så framt det er lov til å bruke dette. Gamle fotografier er et godt eksempel. Eldre, fotografiske bilder kan være et godt utgangspunkt for et prosjekt. Er du i tvil om du kan benytte et bestemt materiale: spør veileder.

Tenk fremover

Det er alltid lurt å tenke litt strategisk. Du kan f. eks. jobbe med en stillbildefilm, eller noe annet, slik at det du gjør nå kan brukes senere. Da som en del av oppgave 5. Dette gjelder også for oppgave 3 og 4. Dette betyr at de som planlegger godt kan spare noe arbeid på å gjøre en eller flere av innleveringsoppgavene med et hovedprosjekt i tankene.

Verktøy / programvare

Hvilke verktøy du velger å benytte er opp til deg. Dersom du er mac-bruker vil iMovie kunne gjøre jobben når du skal redigere video. På PC vil du komme et stykke med Moviemaker, dog med noen begrensninger.

Et godt alternativ, som finnes til både mac og PC, er Premiere Elements. Med Premiere kan du både lage Ken Burns effekter og redigere vanlig video. Dette programmet koster noen kroner, men dere finner informasjon om studentlisenser via Programvaresiden.

Ønsker du å benytte Soundslides, som tidligere nærmest var en bransjestandard innen pressen, vil du møte noen begrensninger med tanke på å sette stillbilder i sekvenser. Soundslides er primært beregnet på presentasjon av bilder med et langsommere tempo. Programmet er lite egnet til å lage timelapse-effekter. Dersom du ønsker å arbeide med Soundslides anbefaler vi at du benytter dette til å skape “bevegelse i stillbilder” og at du løser “stillbilder i sekvens”.