Ideelle rettigheter

Leseveiledning:

Her er det vesentlig å få med seg at de ideelle rettighetene er evigvarende. Vi skal alltid navngi opphavspersonen og behandle et verk med respekt. Dette er en rett som opphavspersonen ikke kan fraskrive seg.

I tillegg til å beskytte opphavsmannens økonomiske rettigheter, gir Åndsverkloven også en beskyttelse for såkalte «ideelle rettigheter». I §3 i Åndsverkloven heter det : « Opphavsmannen har krav på å bli navngitt slik som god skikk tilsier, så vel på eksemplar av åndsverket som når det gjøres tilgjengelig for allmennheten.

Har en annen rett til å endre et åndsverk eller å gjøre det tilgjengelig for allmennheten, må dette ikke skje på en måte eller i en sammenheng som er krenkende for opphavsmannens litterære, vitenskapelige eller kunstneriske anseelse eller egenart, eller for verkets anseelse eller egenart.

Har en annen rett til å endre et åndsverk eller å gjøre det tilgjengelig for allmennheten, må dette ikke skje på en måte eller i en sammenheng som er krenkende for opphavsmannens litterære, vitenskapelige eller kunstneriske anseelse eller egenart, eller for verkets anseelse eller egenart. »

Her dreier det seg om to former for beskyttelse :

Både navngivelsesretten og respektretten er i prinsippet evigvarende og kan ikke overdras til andre. Det er imidlertid adgang til å gi avkall på de ideelle rettigheter, forutsatt at det er snakk om en «avgrenset» bruk av verket.