Tips til lydarbeidet

Magne Lindholm skriver at den største utfordringen i lydarbeidet er å mestre opptaksituasjonen. Han har oppsummert  "20 punkter om å arbeide med lyd". 

Her følger et sammendrag, med noen tilføyelser:

Tilstedeværelse

Det aller viktigste er at du konstant følger med på hva som skjer. Stol på det du selv hører og forhold deg deretter.

Bruk lett, men godt opptaksutstyr

Bruk enkelt opptaksutstyr som du kjenner ut og inn, og har råd til å miste. Hvordan du faktisk bruker mikrofonen vil uansett være det som påvirke lyden mye mest.

Du får imidlertid aldri bedre opptak enn det mikrofonen gir deg. Gode mikrofoner er fortsatt relativt kostbart, men du kommer ofte langt med en god håndrecorder.

Bli venn med utstyret

Gjør prøveopptak og lytt nøye på resultatet. Du bør kjenne opptaksutstyret så godt at du kan håndtere det uten å måtte se på knapper og brytere.

Det samme gjelder for den saks skyld kameraet ditt. Du bør kunne skifte mellom video og stillbildeopptak momentant, uten å fikle med innstillingene.

Bruk hodetelefoner

Gjør det til en vane å bruke hodetelefoer under opptak.

 

Beveg deg og oppsøk reelle situasjoner

I motsetning til kameraet, som gjerne kan zoome, vil plasseringen av mikrofonen ha direkte innvirkning på hvor lytteren føler at vedkommende er plassert i situasjonen når hun hører opptaket. Halverer du avstanden, firedobler du lydstyrken, om reduserer effekten av andre lydkilder. Vær tett på situasjonene og hold mikrofonen stille.

Lyd vekker flere assosiasjoner enn bilder, og vil være med på å styre opplevelsen av bildene du eventuelt viser. Bruk autentiske opptak fremfor intervjuer, så fremt det er mulig.

Ligg i forkant

Et dramatisk forløp er i seg selv en liten fortelling. Det består av sekvensen før – overgang – etter. Forsøk å forstå hva som kan komme til å skje, og begynner opptaket før det situasjonen er under utvikling.

Ta opp bakgrunnslyder

Du må alltid sikre deg noen minutter sammenhengende bakgrunnslyd. Du kommer til å trenge dette til å fylle ut tomrom i lydbildet, som oppstår når du redigerer. Et sammenhengende strekk med miljølyd maskerer små feil i lydbildet.

Alle opptak må merkes med sted, situasjon og dato. Spesielt en umerket miljølyd kan bli nærmest umulig å plassere i etterkant.

Ikke sats på intervjuer

La folk fortelle hva som har hendt når de oppholder seg der hendelsen foregikk. Be dem beskrive hva de ser når de beveger seg rundt, samtidig som de beretter. På den måten får du opptak som “... der borte, bak det grønne huset, det med hoppeslottet i hagen, var det at …”, “... det kom derfra, der bak de to granene nederst å jordet, …” og alt blir med ett mer levende for tilhøreren.

Unngå stille steder

Medmindre du bevisst ønsker opptak uten kontentum bør du unngå steder «der vi kan være i fred». gjør heller opptak i levende miljøer, men med mikrofonen tett ved den som snakker.

Vær oppmerksom ved stereoopptak

Ved stereoopptak bør du legge viktige personer og/eller hendelser midt i lydbildet, mens bredden i stereobildet gjengir det omkringliggende miljøet. Når du senere redigerer kan du panorere lyden, og på den måten flytte hovedperson i lydbildet.

Logg opptakene

Lytt gjennom opptakene så raskt som mulig, mens du fremdeles har et indre bilde av opptakssituasjonene. Skriv en logg med stikkord og tidsangivelser. Noter ned hva du regner med å kunne bruke.

Rediger med pauser

Ikke klipp for tett, men pass på å ta vare på puste- og tenkepauser. En god klipperyme inneholder pauser, som oppleves som naturlige, og som gir spillerom for lytterens egen fantasi.

Bruk din egen stemme

Som regel vil du selv være vitne til noe av det som skjer. Fortell selv hvor du var og hva som hendte, dersom du ikke finner noen andre til å gjøre det.

Vær nøye med rettigheter

All musikk er i utgangspunktet rettighetsbelagt, også dersom det fremføres live. tar du snarveier kan du risikere erstatningskrav, eller at produksjonen ikke blir mulig å publisere. Bruk miljølyd, eller musikk med fri lisens.

Vær åpen, nysgjerrig, høflig og raus

Den som klarer å få andre mennsker til å formidle sine personlige historier og meninger på en ærlig måte, er de som har de største forutsetningene for å kunne få til en bra produksjon. På det området vil vi alle ha noe å lære, og vi blir aldri utlært.