Lokalavisa 3.0

Leseveiledning:

Det følgende tar utgangspunkt i et foredrag holdt av Arild Nybø, som med utgangspunkt i lang erfaring fra både lokalpresse og kringkasting har nærmet seg de nye mediene. 

Nybøs tilnærming er imidlertid interessant i vår sammenheng, fordi han tar utgangspunkt i at lokale nettsteder kan lykkes, forutsatt at man klarer å produsere ulike typer medieinnhold med langt mindre ressursbruk enn hva pressen gjør i dag..

Allerede i dag lager avisene lager svært mange saker som ikke krever journalistikk. Dette er typisk saker som gjelder alle, som på en eller annen måte er pikante, noe som “kunne ha hendt meg”, kjendiser, avvik fra normalen osv. Utviklingen er dervet av det som kan kalles “klikkhoreri”, en overdreven fokus på antall klikk, noe som ødelegger for de lokale nyhetsnettstedene.

En tilnærming som fokuserer på antall klikk trenger nemlig få nettsteder, som favner veldig bredt. Ifølge Nybø innebærer også denne strategien minst 90% manuelt arbeid med sakene. En annen konsekvens er at sentraliserte annonsenettverk fører til et stort antall irrelevante annonser. 

Nybøs medisin for bedre lokale nyheter er økt  fokus på geografisk nærhet og det som skjer vanlige mennesker. Dernest et stort antall spesialiserte nettsteder, men der en utnytter syndikering av innhold på tvers av disse. Resultatet kan bli relvante nyheter med relativt lite manuelt arbeid.

I dag forsøker pressen i stor grad å kjempe mot sosiale medier, ut ifra en tanke om at “- Vi kan ikke gi bort innholdet gratis”. Dett er imidlertid en strategi som er dømt til å mislykkes: Dersom papiravisenes nettutgaver kun blir tilgjengelig gjennom betaling, svarer 13 prosent at de vil betale, og 30 prosent sier at de kanskje vil betale.

Løsningen er å sette nettet først, og ta inn over seg at mobilen er den medieplattformen som alltid er med brukerne. Dette skaper forventninger om å få nyheter umiddelbart, og enklest mulig tilgang til det brukeren er interessert i, der vedkommende til enhver tid befinner seg. Skal en klare å oppnå en slik nyhetsdekning trengs det journalistene, men de må begynne å arbeide på andre måter enn i dag.

Som eksempel viser Nybø til at det finnes hundrevis av nettsteder, bare på Voss, som hver for seg inneholder interessant informasjon. Privatpersoner, organisasjoner, det offentlige, bedrifter, andre nettaviser, sosiale medier mm. En tjeneste som pipes.yahoo.com gjør det mulig å filtrere dette innholdet og publisere filtrert informasjon i andre sammenhenger. Utfordringen blir å kombinere automatisk filtering med redaksjonelle prinsipper for utvelgelse.

Vinneren er en blanding av automatikk, og manuelle journalistiske vuderinger: http://www.betatales.com/2010/08/23/aggregation-or-human-editing-what-gives-most-value-to-readers/