Oppgave 3

Her er min oppgave i lydredigering. Det fikk form av et intervju, eller kanskje mer en micro dokumentar. Også må jeg få med at dette intervjuet og formen på det er tenkt inn i min hovedoppgave. Da vil denne formen fungere godt som underlag for teorier om blant annet lydforming på trommer, fysiologi som slagverker og profesjonsmenneskets ulike roller. 

Bakgrunn

Jeg skulle intervjue en av verdens mest sentrale slagverkere - Keith Carlock. Han kom til Norge 15 oktober for å spille konsert med jazzlegenden Mike Stern (Miles Davis). Jeg ville snakke emd Keith om ulike aktuelle tema som kan knyttes opp til mitt arbeide med pensum for bacholar-utdanning av slagverkere. Jeg solgte også inn at dette intervjuet skulle deles med alle norske slagvekrre gjennom nettsiden Trommer.no (jeg er redaktør for denne siden). Innholdet og vinklingen på møtet ble planlagt samtidig med at jeg leste igjennom hele boken TV-journalitsikk. 

Keith er en av verdens "hotteste" slagverkere for tiden. Han jobber jevnlig med artister som Steely Dan, John Mayer og Sting. Ganske nylig ble han ny slagverker i bandet TOTO. Han har et særegent oppsett og spilleteknisk stil. Han må nå balansere privatliv med internasjonal karriere og jeg ville derfor se hva jeg kunne få ut av han om disse temaene. 

Organisering

Jeg fikk organisert møtet med Keith Carlock gjennom dialog med markedsansvarlig på Nasjonale Jazzscene Henrik Mehl og manager for tuneen - Paolo Mariotto. 

Det var kun avtalt at jeg skulle filme intervjuet. Vanligvis får jeg også lov til å filme på konserter med artistene, men man vet aldri hva slags policy disse har. Mike Stern er kjent for å IKKE tillate foto, lyd eller video på sine konserter. 

Jeg hadde med meg kollega Torstein Lofthus (Vamp, Odd Norstuga, Jarle Bernhoft og Mari Mena). Han skulle holde et kamera og dele dette genuine møtet med Keith sammen med meg. To nerder på tur :-) 

Dette sendte over spørsmål og tema for intervjuet til Keith via Manager en uke før avtalen vår: 

Questions for Keith would be around these themes: 

Utstyr:

Hadde Zoom H6 og tre ulike mikrofoner til denne for lydopptak. 

Hadde med Panasonic TM-700 videorecorder og et Benro monopod stativ. 

Hadde med tre GoPro black kameraer. Snake-stativ og klemme. 

Ipad og iPhone. 

Hendelse

Vi traff bandet når de ankom lokalet. Fikk en rask prat med Keith og avtalte å gjøre intervjuet etter lydsjekk på bakrommet. 

Jeg snakket med lydansvarlig og fortalte at vi håpte på å kunne filme første låta, samt under lydprøvene (Trm digger Trommer.no og tar alltid hensyn til oss - "tenk om de får film"-lys).   

Under lydprøvene hadde Mike Stern flere spørsmål om praktiske ting som: Hvilken pris kan vi ta for CD´er etter konserten? Hvor kan vi veksle pengene før avreise til Paris i morgen kl 06:30? Torstein og jeg fant svar på alt dette og fikk god tone med orkesterlederen. 

Vi fikk filme Keith under opprigg og klarggjøring av trommesettet. Dette er nerdete, men samtidig den delen av jobben som svært få får anledning til se. Viktig for mitt arbeide med hovedoppgaven. 

Vi fikk også lov til å filme under bandets musikalske lydprøver. Forutsetning var at dette skulle brukes til dokumentaren om Keith. Mike og Keith skulle få godkjenne bruken av bildene (lyden fra prøvene kunne vi bruke i intervjudelen). 

Etter lyprøvene skulle bandet spise. Det var dårlig tid, men vi fikk 20 minutter med Keith. Han levert veldig proft. Åpenhet, stemning, pratsomhet og ikke minst vilje til å dele tanker om alt fra oppvekst, egen utvikling, relasjon til artister og familieliv.  

Vi fikk reservert beste bord med tanke på innsyn på Keithś plassering på scena. 

Salen var full og musikerne kom tilbake fra middag. Jeg fikk tourmanager til å spørre Mike Stern om tillatelse til å filme første låt. Jeg ble med dem backstage. Mike svarte ja. Deretter spurte jeg Keith om hvordan han stilte seg til at jeg festet et GoProkamera på trommesettet hans. "As long as it´s cool with Mike - i dont care"; svarte han. 

Første låt varte i 25 minutter. 

Vi var i ekstatse - og bildene er sinnsvakt spennende. En slik visuell nærkontakt med en av verdens ledende slagverkere på scenen - in action - med Mike Stern er på grensen til sensjon. Bildene blir fantastiske som innhold i mitt pensumprosjekt.    

Keith og Mike skal godkjenne filmene når de er ferdig klippet og klare for YouTube. 

Innhold og etterarbeid

Intervjuet ble på 20 minutter. Klippet ned til ca 3:30 minutter prat og 2 minutter lydeksempler fra prøver og konsert med Mike Stern på Nasjonale Jazzscene (godkjent av Mike Stern). Samt et klipp med lyd fra YouTube med musikk fra TOTO (som ikke er forsøkt godkjent, men brukes som et sitat/dokumentarisk og ikke i en musikalsk selvstendig sammenheng). Dette klippet er hentet inn fordi Keith under intervjuer forteller at denne konserten er den første jobben han gjør med TOTO. 

Under intervjuet brukte jeg en påmontert kondensmikrofon til min H6. Når jeg tok opp konserten byttet jeg til X/Y-mikken på H6´en.       

Jeg klipper hele intervjuet i Cubase 7.5. Litt komprimering og EQ for å homogenisere de ulike lydklippene. 

I starten av intervjuet klipper jeg raskere mellom musikk og stemme. Det øker rytmen i intervjuet, samt setter det Keith sier inn i en sammenheng hvor lyden i bakgrunn - på subtilt plan - understøtter hva han sier. F.eks. kommenterer han single and dubbels (slagteknikk for virvel). Samtidig hører vi han bruke dette i bakgrunn (fra lydsjekken). 

Keith snakket litt usammenhengene rundt de ulike temaene og det festet seg klare setninger underveis på praten vår. Derfor klippet jeg tett opp i frasene hans. Hentet ut kjernen og samlet disse som temaer. Bakgrunnslyd og aktiv fading av klippene gjorde at det fungerte fint. 

Storyboard (dramaturgi)

Refleksjon

1: JA - TOTO-delen av intervjuet kunne vært en glimrende avslutning på intervjuet og i klassisk TV-journalistikk. Men jeg ville bryte dette og gjøre det mer dokumentarisk. Etter å ha snakket om suksessen om å turnerer masse i 2015 med TOTO blir bruddet større ned til tema om familie og to barn. Deretter avslutter jeg med å velge klippet hvor han snakker om egenutvikling og inspirasjon. Payoff´en med "STEALING" blir et kult sitat fra musikkhistorien. Dette har blant annet Strawinsky, Elton John, Paul McCartney sagt før. "Dårlige komponister låner - gode stjeler". Så underforstått har liksom Keith Carlock fått anledning til å stjele fra Jeff Porcaro, - deterret har han jobbet i studio med Jeff´s band TOTO og i 2015 får vi høre hans versjon av trommespill med TOTO.  

2: Frasene til Keith er stort sett gjenbrukt som de var, men det han rører med før eller etter er klippet bort. Så er de gruppert i temabolker og gitt luft seg imellom. Det gir alikevel bedre mening enn om hans uttalelser hadde blitt brukt rett frem som de ble sagt. Årsaken til det kan være at spørsmålene var kompliserte, eller vinklet litt mer filosofisk enn det som tiden og anledningen vanligvis tillater. 

3: Også lærer man så utrolig mye av å redigere i dialoger man har vært en del av. Det å obserevere eget minne av møtet med hvordan det faktisk forløp slutter aldri å overraske meg. Når jeg skal spisse historien og temaene krever det en hard hånd og evne til å "killing your darlings". 

4: Til tross for litt "leting etter ord" syns jeg intervjuet flyter fint og skaper tematisk sammenheng i de ulike temablokkene. 

Hovedprosjekt

I hovedprosjektet skal jeg bruke multimediejournalistikk til å understøtte pensum i bachloar utdanningen av slagverkere. For å støtte oppunder min pensummodell bruker jeg nå ulike musikalske møter med internasjonale og nasjonale slagverkere til å undestøttet pensmu med deres betraktninger på innholdet. Dette var først skritt på veien. Håper det faller i smak - enten du har et forhold til trommer eller ikke.