Prosjektbeskrivelse

Målet 

Jeg skal lage et forskningsmagasin med aktuelle saker på nett. Noe à la Gemini og Forskning.no. Målet er å lage inspirerende  og fengende saker om forskning - som er forståelig for folk flest - med en miks av tekst, bilder og video. Internasjonale magasiner skal også få lov til å inspirere innhold og form på mitt magasin.

Publiseringsløsning

Har lett en del etter et passende verktøy/plattform, og har funnet en som ser ut til å kunne fungere bra til formålet: Wix , som er en gratis løsning, med mulighet til oppgradering til betalende. Det er sjølsagt litt reklame/vannmerke og en dårlig url (får eget domene ved betaling) på den gratisløsningen, men det har neppe noe å si for denne oppgaven. 

Etter å ha bladd igjennom nesten 300 maler fant jeg en som passer bra - en aktualitetsblogg-mal. Der kan saker med bilder, videoer og ingresser legges på forsida. Det er veldig vanlig at nettmagasinene legger - i hvert fall de siste sakene - på forsida. Skrålling er ikke så fy-fy lenger.

Publiseringen er forholdsvis enkel, men ikke akkurat "barneskirenn".  Malen jeg ar valgt er kategorisert som middels vanskelig. Jeg tror det skal går bra, også fordi jeg liker å prøve ut ulike publiseringsløsninger. Jeg prøvde også ut en annen løsning, Simplesite.com. Men den var for enkel, og manglet mange av funksjonene jeg var på jakt etter.

Arbeidstittel: Forskning for alle

Det er mulig at jeg forandrer den underveis. Tenker at Forskning for deg kan være et alternativ. Det er uansett bra å henvende seg direkte til leseren. Men Du-journalistikken kan gå litt langt. Kanskje finner jeg en bedre og mer fengende tittel underveis.

Målgruppa er "alle".

Det vil si at forskningssakene skal være allmenngyldige og presentert på en måte som gjør dem fengende og enkle å forstå. Blant annet med bilder og video der en visuell presentasjon kan si mer enn tusen ord ... Temaene skal også kunne fenge den store hop - altså ting som angår de fleste av oss.

Viktige funksjoner i malen og nettløsningen

En tenkt oppdragsgiver

Den tenkte oppdragsgiveren jeg har valgt er NTNU - eller en annen høgskole/universitet. Med det utgangspunktet er det ikke først og fremst de gravende og kritiske sakene jeg vil presentere. Magasiner knyttet til institusjoner viser oftere glansbilder/skrytesaker enn helt uavhengige magasiner gjør. Det er mulig at magasinet Gemini vil ha noe av det jeg  lager, men hovedfokuset mitt er å besvare og levere denne studieoppgaven.

Forskningsreportasjer

Småforskere i bilder

Jeg har fått lov til å være flue på veggen og filme og ta bilder på Forskerfabrikkens kurs for skolebarn her i Trondheim i morgen kveld. Ser for meg å få masse fine bilder - både levende og stillbilder. Jeg har fått vite at det bare er ett av barna som ikke skal fotograferes. Regner med at en lysbildefilm kan egne seg til å presentere barna og aktivitetene. Da kan eventuelt både film og stillbilder kombineres.

Helsereportasje

Helseforskning er populært, fordi helse angår oss alle. Jeg har ikke fått endelig svar på forespørsel, men jeg har blinket meg ut kreftforskning (med ultralyd) eller hjerneforskning. Håper å få napp på en av dem. Forskere er travle, og Phd-kandidatene er snart klare for doktorpromosjon på NTNU den 13. november.

Elbil-forskning

Elbil er i vinden - alle mener noe om saken. Jeg har også vært lykkelig eier av en Nissan Leaf siden 2012, og er sjølsagt opptatt av temaet. Har ikke fått avtalen i boks ennå, men har et par navn og temaer i reserve. 

Men det blir kanskje nok med en reportasje i tillegg til det jeg har av små og store saker?

Gjenbruk av oppgave 3 og 4

Siden jeg har holdt meg til temaet forskning planlegger jeg å gjenbruke oppgavene - i mer eller mindre omarbeidet form. Noe fakta kan også presenteres i tekst og faktabokser. Da blir innholdet ofte litt mer lettfordøyelig - og det gjør seg også ofte utseendemessing med flere elementer.

Småstoff

Smånytt og notiser er populært. Folk i farta leser gjerne det som er lettlest og kortfattet. Små videosnutter hadde også vært fint å ha med i magasinet. Tenker å bruke både eget og noe fra andre kilder.

Ukas forskerblogg

Jeg har også funnet noen gode forskerblogger, og tenker å presentere en av dem som Dagens forskerblogg (eller ukas - eller noe sånt).

Galieleo Galilei - en av forskerforfedrene

Hvis tiden tillater det, hadde det vært fint å inkludere et historisk tilbakeblikk på en av de viktige (eller flere av) forskerne. Albert Einstein kalte for eksempel Galileo Galilei "– den moderne fysikkens – ja, hele den moderne vitenskapens – far. Så kanskje et nærmere blikk på han? Det fins blant annet et vakkert maleri av han med en stjernekikkert. Så vidt jeg kan se er det frigitt for bruk. (Men det står veldig mye forskjellig på Wikipedia om det, og er litt vanskelig å tyde.)

Lenker til relevante kilder/andre magasiner

Planlegger å ha en samling med relevante forskningslenker i en egen boks i høyremargen. 

Bok om forskningsjournalistikk

Jeg har gitt meg sjøl litt ekstra pensum ... Har skaffet boka som kom ut i vår: Forskningsjournalistikk - en innføring (Kristiansen/Spilde). Selv om jeg har skrevet og tatt bilder til forskningsrelaterte saker før, vil jeg gjerne ha litt mer teori og nyttige tips i bunnen.

Inspirasjonskilder

Som nevnt i ingressen: Nettmagasiner med forskningssaker - både nasjonale og internasjonale. I tillegg syns jeg NRK.no har fine sider og saker om forskning.

Gjennomføring

Utstyr og programmer

Tidsplan

Uke 44

Foto og video på Forskerfabrikken torsdag kveld. Redigering og etterarbeid.

Uke 45

Intervju helseforsker. Utskriving, redigering av bilder og film.

Uke 46

Intervju elbil/annen forskningssak. Utskriving, redigering av bilder og film.

Uke 47

Redigering av oppgave 3 og 4 for gjenbruk og finne/lage relevant småstoff

Uke 48/49 (til 2. desember)

Jobbing med nettmagasinets utforming og innhold. Legge til kommentarfelt og sosiale funksjoner, nyhetsbrev etc. Essay til mappeinnlevering. Essayet bør ligge til modning i bakhodet hele veien. Jeg har notert noen stikkord allerede.