02 Prosjektplan

Prosjekttittel: «Skolen i skolen»

Bakgrunn:

Tilrettelagt avdeling (TL) ved Ullern videregående skole er et skoletilbud for elever med ulike typer funksjonshemminger. Mange elever har lettere psykisk utviklingshemming. Noen elever er gråsoneelever, flere elever har og/ eller ADHD, autismespekterforstyrrelser og Downs syndrom. Alle elever har diagnose generelle lærevansker. Det tilrettelagte tilbudet organiseres i små grupper med lærer og assistent. Skolen har 25 elever og 14 lærere og assistenter. 

Målet for undervisningen er at elevene etter endt skolegang skal være mest mulig selvstendige. De skal kunne bo i egen bolig, delta aktivt i arbeidslivet i en bedrift med varig tilrettelagt arbeid eller i annet arbeidsforhold, ha en meningsfylt og aktiv fritid og fungere best mulig i sosiale sammenhenger. De skal ha minst mulig behov for assistanse og tilsyn.

Formål

Formålet med dette prosjektet er å vise frem noe som mange ikke kjenner til. Det handler om en Tilrettelagtavdeling på en videregående skole. En avdeling der de «andre» går. De som ikke kan delta i den vanlige samfunsordningen. De som ikke kan gå på butikken alene eller bo for seg selv. De som er avhengig av hjelp til det meste. Lærerne som jobber her har en utrettelig tro på de små forskjellene. De trener på å gjøre ting som for oss andre oppfattes som selvfølgeligheter. Vi tar livet som en selvfølge, de gjør det ikke.

Jeg ønsker i denne oppgaven å lage et multimedieprodukt der jeg bruker ulike løsninger for å presentere skolen og avdelingen. Det vil være en blanding av film, lyd, stillbilder og tekst. Det blir en featrereportasje der jeg følger lærere og elever over tid. Jeg har begrenset med tid og all undervisning foregår på dagtid, så jeg må bruke tiden effektivt når jeg kan.  

Jeg har kontaktet ulike lærere og elever jeg kan bruke stemmene til. Planen foreløpig er å bruke gymlæreren som den narrative stemmen. Han har en fin formidlingsevne og jeg tror han kan passe godt som et bindeledd mellom de ulike temaene. I tillegg vil noen av elevenes stemme bli hørt underveis. Jeg kommer også til å bruke stillbilder som underbygger den auditive historien.

Målgrupper

Primærmålgruppen er de som ikke kjenner til eksistensen til denne typen institusjoner. Gjerne felleskapsorienterte moderne mennesker som er opptatt av mennesker og samfunnet rundt seg. Det er et samfunnsoppdrag å formidle historier som når frem til de som ikke kjenner til ulike deler av samfunnet. Det er det som gjør at folk kan delta i et demokrati og være bevisste borgere som kan ta riktige valg. Multimediepresentasjonen skal vise frem ulike deler av hverdagen til elever og lærere. Fokus skal være på et de er et sted der de er opptatt av individet, de gir en meningsfylt hverdag til elevene og forbereder mange av dem til et liv etter endt skolegang.

Sekundærmålgruppen kan være familie/slekt/venner av de som er på institusjon. De får mulighet til å se elevene på en helt ny måte. Se personlighet, nærhet og uttrykk som ikke kommer frem i det daglige. Og få et innblikk i hverdag og ulike situasjoner.

I tillegg kan f.eks politikere være en målgruppe.

Virkemidler: Tanken er å bruke lyd som et sentralt virkemiddel. Gjennom å ha med lydopptak fra intervjuer, situasjoner og mulige hendelser sammen med bilder og video vil det kunne forsterke den totale opplevelsen.

Teknisk gjennomføring

Dette prosjektet skal gjennomføres i flere omganger. Det viktigste er å sikre at alle intervjuer, bilder, lyd og video som ønskes kan bli tatt - og sette av tid til eventuelle tillegsmateriale som må tas. Det er flere tillatelser som må innhentes fra foresatte. Både for at jeg som fotograf kan være til stede, men også for å sikre meg at jeg kan bruke opptakene til presentasjonen. Jeg ønsker å ha hovedfokus på det visuelle. Teksten skal underbygge og fylle ut, men mest basert på sitater og fakta. 

Utstyr som skal brukes:

Kamera

Canon 5DMII 

Optikk:

Tamron 24-70mm f2.8

Sigma 105mm, f2.8

Canon 17-40mm f4.0

Sigma 50mm f1.4

Lydopptak: 

Zoom H4N digital lydopptaker

Sennheiser myggmikrofon + Sennheiser lydbom.

Programvare: 

Til bildebehandling: Adobe Lightroom (RAW konvertering)

Til redigering av lyd: Adobe Audition/ProTools. Lyden må klippes, komprimeres og «renses» for uønsket støy. Det skal også brukes musikk som stemningsskaper.

Redigering av video: Adobe Premiere

Montering av multimedieprosjektet: Adobe Muse

Tidsplan:

Uke 05+06+07

innhente tillatelse fra foreldre og foresatte.

Mål: Alle foreldre godkjenner opptak 

Resultat: 90% av foreldrene positive

Intervjuer med aktuelle lærere og opptak av kontentumlyd

Gjennomgang av materiale med tagging og logging av filer.

Mål: Ferdig med intervjuer

Resultat: Alle foreløpige intervjuer gjennomført. Gjenstår stillbilder. 

Uke 09

Redigere lyd - eksportere.

Resultat: Gjennomført

Uke 10

Innlevering oppgave 3

Resultat: Gjennomført

Uke 11+12

Filme ulike situasjoner på avdelingen. Ta stillbilder

Resultat: Delvis gjennomført

Uke 12

Redigering av den visuelle historien

Klippe og sortere bilder

Ferdig med etterarbeid av stillbilder, video og lyd

Resultat:Gjennomført

Uke 13

Innlevering oppgave 4

Gjennomført

Uke 15 - innlevering prosjektplan.

Uke 16 - 21

Redigere materiale, gjennomføre evnt manglende intervjuer.

Samle inn kildemateriale, faktaopplysninger og statistikk. 

Jobbe med Muse -  journalistisk innhold, bilder, viedo, lyd, design.

Publisere ferdig nettsted på eget domene. 

Arbeidsflyt: 

1. Sortere video, lyd og bildefiler i forskjellige mapper. Gjerne som undermapper til en hovedmappe for hele prosjektet. Dette er viktig for at videoredigeringsprogrammet skal finne igjen filene underveis.

2: Gå igjennom intervju, lydfiler og videofiler og merke dem med navn jeg kjenner igjen. Bruke stikkord med ting som blir sagt. Merke dem intervju1-intervju2 osv.

4. Importere og redigere stillbilder og lyd

Ferdig behandlede filer eksporteres til en egne undermapper.

5. Importer bilder, lyd og eventuelt video til videoredigeringsprogram. Lage tre forskjellige Bins. Én for lyd, en for video og en for stills. 

6. Bygge historien på tidslinja i redigeringsprogrammet. Begynne med lyden for å skape selve grunnmuren.

Bilder og video legges ned på tidslinja slik at de passer til lyden.

Justere lydvolum og overganger.

7. Jobbe med titler og introbilde. Bruk Photoshop til å lage introbilde og tekst da dette gir bedre kontroll på titler og utseende.

Det ferdige introbildet legges som første rute på tidslinja.

8. Eksporter den ferdige fila ut i riktig format.  Quictime conversion H.264. Størrelsen lik det opprinnelige prosjektet 720p.

10. Bruke Adobe Muse til å montere bilder, video, tekst og lyd. 

11. Laste opp på eget domene. 

Inspirasjonskilder

Visual Story:

http://oslostories.visualdays.no/2013/04/08/6-fot-under/

http://oslostories.visualdays.no/2013/04/08/heroin/

http://www.visualdays.no/category/portfolio/

Andre inspirasjon: 

http://www.nytimes.com/newsgraphics/2013/10/13/russia/

http://data.digitalfirstmedia.com/guns/