Programvare

I dette studiet trenger vi programvare for å redigere stillbilder, video og lyd. I all hovedssak forsøker vi å benytte gratis programvare, forutsatt at denne er godt egnet til formålet og at den finnes for alle de store datamaskinsystemene (Windows [PC], OS-X [Mac] og Linux).

Programvaren som er oppgitt nedenfor er ikke et absolutt krav. Det finnes mange programmer som løser de samme oppgavene. Har dere allerede anskaffet dere slike programmer, så kan dere trolig bruke disse. Er du i tvil, spør

I tillegg til de oppgitte programmene kan dere selvsagt benytte andre programmer, forutsatt at disse lar dere løse de oppgavene vi skal igjennom. Vi kommer også til å benytte en rekke nettjenester, som ikke krever installasjon på samme måte som de fleste av programmene nevnt her.

Nettleser

På mange måter er nettleseren vårt viktigste verktøy. Sørg for at du har en moderne nettleser, gjerne flere, som Chrome, Opera, Firefox, Safari eller en nyere versjon av Internet Explorer.

Dersom du kun ønsker å forholde deg til en nettleser, anbefaler vi Chrome.

Bilderedigering

Vi baserer oss på bilderedigeringsprogrammet Photoshop Elements. Dette er en langt rimeligere utgave av Adobes fullversjon av Photoshop, men programmet er fullgodt for våre formål. Det kan leveres i en pakke sammen med Premiere Elements - se nederst på siden for mer informasjon om svært rimelige studentlisenser.

Dersom du ønsker å benytte et gratisprogram kan vi trygt anbefale Gimp.

Picasa er veldig bra gratisprogram, som egentlig er laget for å holde styr på bilde og videoarkivet ditt. Arkivfunksjonen er i seg selv svært nyttig, men programmet har også andre funksjoner som vi kan gjøre bruk av, blant annet enkel bildebehandling.

Videoredigering

Her vil hovedprogrammene være Premiere Elements (se nederst på siden) for videoredigering, og gratisprogrammet MPEGstreamclip for konvertering og enkel klipping. Dette programmet er nyttig til en rekke ting, blant annet for å laste ned videoklipp fra YouTube.

På Mac kan en komme langt med iMovie.

Stillbildefilm

Soundslides er et program, som nærmest var bransjestandard hos nettavisene. Avhengig av hvilke arbeidsoppgaver du ser for seg i fremtiden, kan det være lurt å sette seg inn i buken av dette programmet.

Ellers satser vi på benytte Premiere Elements, som også kan håndtere funksjoner for å lage stillbildefilmer.

De av dere som benytter Mac vil allerede ha programmet iMovie, som langt på vei løser mange av de samme oppgavene som Premiere Elements.

For PC-brukere er det fremdeles verd å nevne Photostory, et program som lar dere lage videoer med utgangspunkt i stillbilder. Det har mange gode funksjoner, men dette er et gammelt program. Dermed kan det være problemer på nyere versjoner av Windows. 

Lydredigering

Her benytter vi gratisprogrammet Audacity

Annet

Skjermopptak

Vi trenger et verktøy for skjermopptak, dvs mulighet for å “filme” av det som skjer på skjermen via et program. Programmet bør også ha mulighet for å ta opp systemlyden (det som kommer fra lydkortet) fra maskinen.

Det finnes noen nettbaserte tjenester som gjør dette. En velfungerende tjeneste er Screencast-o-matic, selv om denne har begrensninger knyttet til antall bilder i sekundet.

Av programmer som installeres på datamaskinen din finnes det en lang rekke rimelige og velfungerende løsninger. Vi trenger ikke mer enn en enkel recorder, som lar oss eksportere videoformater som vi kan bruke i andre programmer.

For PC

For MAC

For Linux

Skjermbilder

Alle operativsystemer har funksjoner for å ta skjermdump, men dette blir enklere med et dedikert program. For de av dere som har Mac er trolig Skitch det beste alternativet. På PC kan man bruke Microsofts eget Snipping Tool, ellers kan PrtScr være et godt alternativ.

Kjøp av studentlisenser

Som student kan du få rimeligere lisenser på en del programvare, blant annet fra Adobe.

Adobe Photoshop Elements & Adobe Premiere Elements Student Edition