Hvordan finne lyd og bilder på web

Tekstsøk på web har blitt relativt enkelt, men det er langt vanskeligere å finne bilder, video eller lyder til bestemte formål.

Ofte må vi benytte flere ulike tilnærminger og forskjellige verktøy. Det finnes ingen faste regler eller enkle løsninger. Før du begynner å lete, er det viktig å være klar på hva slagsmateriale du er ute etter og ikke minst hva du ønsker å bruke det til.

Bestem hvilken mediatype som er mest hensiktsmessig og hvorfor (dvs. om du vil bruke et stillbilde, video eller lydfil) - hvis du tror du trenger et videoklipp, spør deg selv om det er fordi video kan formidle noe som ikke kan oppnås ved et stillbilde? Ville lyd være bedre egnet til budskapet ditt enn et bilde?

Det viktigste spørsmålet er imidlertid: Kan du bruke materialet til det formålet du ser for seg?

Hvis du planlegger å bruke materialet i en offentlig sammenheng må du alltid ta hensyn til opphavsrett og lisensiering. I mange tilfeller vil begrenset bruk kunne hjemles i sitatretten, men slett ikke alltid. Å bruke et bilde som generell illustrasjon, eller en lyd som bakgrunn til produksjonen din er eksempler på bruk som ikke er sitat.

Les egen artikkel om opphavsrett, og spesielt om sitatretten.

Noen av de spørsmålene du kan stille og hvordan svarene kan påvirke hvordan du beste leter etter ressurser:

Selv om det ofte synes være raskest og enklest å skrive hva du leter etter rett inn i en generell søkemotor, er noen av de beste ressursene utilgjengelig for søkemotorer fordi de er gjemt bort i databasene på enkelte nettsteder. Selv om søkemotorene kan indeksere nettsteder som inneholder digitale medier, kan de ikke alltid indeksere de enkelte filene på disse nettstedene.

Her er en rekke nettsteder med fokus på medieressurser som er rimelig eller gratis å bruke.

Creative Commons materiale og andre "frie" samlinger

Mange nettsteder gir materiale som er blitt gjort tilgjengelig under vilkårene i en Creative Commons-lisens. Dette betyr at skaperen av et verk er villig til å gjøre det tilgjengelig for andre å bruke så lenge visse kriterier er oppfylt. Den mest fleksible lisensen er "Attribution" (navngivelse) lisensen som betyr at du kan bruke verket på hvilken måte du vil så lenge du krediterer den opprinnelige skaperen. Detaljer av de andre lisensene finner du på siden med oversikt over lisenser: http://www.creativecommons.no/node/8.

Det finnes en egen Creative Commons søkeside som gir deg en enkel måte å søke på tvers av ulike nettsteder for Creative Commons-lisensierte bilder, video og lyd.

Wikimedia Commons er en samling av over 6 millioner bilder, lyd og video filer som kan benyttes fritt. Se Reusing content outside Wikimedia.

Her er et utvalg av andre "gratis"-samlinger - “gratis"er i anførselstegn fordi noen av disse nettstedene tilbyr ressurser som bare er gratis for en viss bruk, mens mange også tilbyr Creative Commons materiale.

Les alltid betingelsene for bruk eller lisensrestriksjoner for alle filer du vil bruke.

Samlinger til undervisningsformål

Disse samlingene har blitt satt sammen spesielt med tanke på undervisning:

Bilder

Lyd

Video

Artikkelen er skrevet med utgangspunkt i en lengre engelsk artikkel.