Oppgave 2 - prosjektplan

Jeg vil tenke mest mulig jobbrelatert når jeg arbeider med oppgavene framover. Jeg har fått forespørsel om jeg kan levere saker til NTNU og Sintefs forskningsmagasin, Gemini. Den forestående fusjonen med tre høgskoler er også godt stoff for studenter og ansatte, men der skjer endringer så fort at sakene blir fort utdatert.

Litt om NTNUs kommunikasjonsavdeling

NTNUs kommunikasjonsavdeling er inndelt i fire grupper. Nå jobber jeg i nett-og sosiale mediergruppa, og der bruker vi mye bilder, og video blir også mer og mer aktuelt. Blant annet opplæringsvideoer for ansatte og studenter. For eksempel innføring i det nye intranettet, Innsida, og veiledninger for publisister på nettsidene. Jeg har ikke laget slike videoer, men det kan helt sikkert være aktuelt å bidra etter hvert som jeg lærer mer om film. For å jobbe mer journalistisk vil jeg antakelig tenke utenfor nettgruppa i arbeidet med innleveringene. Det er uansett en god del samarbeid og overlapping mellom gruppene. Vi sitter samlet i tre store landskapsarealer, så det er lett å holde kontakten. 

Det sosiale NTNU

Nettgruppa jobber også med sosiale medier, og sprer gode saker fra hele NTNU i sosiale medier. NTNU har mange kanaler i ulike sosiale medier . Kommunikasjonsavdelingen og andre kommunikatører som sitter ute på fakultetene jobber med disse. Men de to You Tube-kanalene koordinerer vi i samarbeid med NTNUs multimediesenter: En kanal for undervisning og en for nyheter og forskning

Håper og tror at en liten innføring i arbeidet i en stor kommunikasjonsavdeling ikke ble for kjedelig. Syns det var relevant å ta med her, siden den også blir "oppdragsgiver" for mine innleveringer.

Innadvendte forskere

Jeg har skrevet en god del forskningssaker det siste halvannet året, mens jeg jobbet i HiST (Høgskolen i Sør-Trøndelag). Og dette blir en gylden anledning til å spisse kompetansen litt.

Jeg har ikke bestemt meg for sak(er) ennå. Men tror det vil bli flere ulike saker, og ikke ett prosjekt. Jeg er - som mange journalister - glad i nye saker. Vil følge godt med for å finne noen godbiter som egner seg til å formidle multimedialt.  

I realiteten kan det bli vanskelig å få "hotte" saker til et studieprosjekt. Det tar for lang tid - og gode saker er som regel hastesaker. I tillegg er forskerne ikke alltid like ivrige på å samarbeide og spre det glade budskap - og sikkert enda mindre hvis det er en del av et undervisningsopplegg.

Jeg kan kanskje finne en mer generell sak, som likevel er interessant og fengende. Kanskje noe om studenter og forskning? Jeg liker godt å jobbe med unge, engasjerte folk.

Multimedial forskning

Forskningsmagasinet Gemini ble heldigitalisert for et knapt år siden, og har også fått en egen multimediaseksjon.

Forskning egner seg godt til multimedial presentasjon, særlig ved å kunne forklare vanskelige prosesser visuelt. Det fenger ofte mye mer enn lange, kompliserte tekster.

Målgrupper

Gemini har egentlig Hvermannsen - eller folk flest - som målgruppe. Men om det i realiteten er det, er mer usikkert. Det jobbes for å få flere lesere - via sosiale medier og nyhetsbrev på epost. Leserne er nok flest blant Akademia og samarbeidspartnere . Men de fleste sakene lages i hvert fall for å fenge og angå et bredt publikum. De beste sakene blir også publisert på forskning.no og i en del tilfeller også i avisene.

Inspirasjon

Jeg syns disse små snuttene/øyeblikkene (se kulepunkter under) fra NRK er veldig fine. (Har lenket dem opp fra tre ulike kilder her.) Kunne kanskje ønsket meg litt mer tekst i tillegg, men veldig fengende og forklarende - med vakre levende bilder. Ellers er det en god idé for meg å la meg inspirere av de beste sakene med multimedialt innhold i Gemini. Dette er eksempel på en bra sak med video i tillegg til tekst. Den så jeg faktisk et innslag om på Dagsrevyen i kveld.

Gjennomføring

Utstyr

Jeg kan bruke mitt eget speilreflekskamera (Nikon D3200) til å filme med, men kan muligens låne videokamera av NTNU. Jeg er usikker på hva som er best - bli mer fortrolig med mitt eget kamera - eller låne et som er mer proft. Jeg trenger muligens en ekstern mikrofon å koble til kameraet? 

Til redigering har jeg tenkt å bruke Adobe Photoshop Elements og Première Elements. Jeg har brukt mange timer på å skaffe den studentpakken fra Adobe, Men jeg har problemer med å verifisere at jeg er student. De sier at det er en lenke som man sender bevis via - men den finner jeg ingen steder på min konto ... Skal prøve igjen! En annen sak er at programvaren visstnok ikke er kompatibel med Windows 10, derfor kommer jeg til å installere på min jobb-pc, med Windows 7.

Til oppgave 1 brukte jeg Windows Essentials Movie Maker som er inkludert i Windows 10, og det fungerte bra. Men jeg har jo ikke noe å sammenligne med.