Legge inn bilder og annet mediemateriell

En nettside, som disse fagsidene, er bygget opp av en rekke elementer som er knytett til hverandre. Til sammen danner disse det audiovisuelle uttrykket som møter brukerne. Teknologiskribenten David Weinberger (2002) beskriver blant annet dette fenomenet i en talende boktittel, «Small pieces loosely joined», og peker med det på et av Internetts fremste egenskaper: den åpne strukturen som i prinsippet lar alle elementer knyttes til hverandre på en rekke forskjellige måter.

Legge inn bilder og video på fagsidene

Denne løst sammensatte strukturen gjør at jeg i prinsippet kan finne linken til et bilde, som er publisert på en annen nettside. F eks et bilde som egenlig ligger på en av Instagrams servere: jeg kan linke direkte til dette bildet, eller jeg kan legge det direkte inn på min egen side (som vist til høyre).

Slik, såkalt "inkluderende linker", "direktelinking" eller "hotlinking", bør vi generelt være forsiktige med, dersom vi ikke har rettigheter til innholdet. Vi bør bare linke til filer som vi selv har kontroll på, eller der det er lagt spesielt til rette for denne formen for gjenbruk - f eks ved "embedding" (se nedenfor), en teknikk som er svært mye brukt for å legge inn medieavspillere etc på forskjellige nettsider.

Vi oppfordrer dere til å legge bildemateriaell og annet på en ekstern tjeneste, altså at dere ikke laster disse opp til fagsidene. Det er flere grunner til dette: rent praktisk knyttet til størrelse på filene dere kan laste opp, men ikke minst hensyn til at dere selv har kontroll på filene.

Det finnes mange forskjellige bildedelingstjenester. Flickr tilbyr f eks en terrabyte gratis lagring. Men siden dere uansett har en google-konto, for å logge på fagsidene, viser vi her hvordan dere legger inn bilder via Google Plus. Disse bildene inkluderer dere deretter i artiklene i fagsidene.

Link til et dokument

Her ser du hvordan du kan linke til et dokument, som er lastet opp til Google Disk:

Embedding

Embbedding er spesielt noe som er aktuelt for video og lyd, der vi legger inn en referanse til en avspiller. Dette er den vanligste metoden å publisere videoer på nettet. Tjenester som tilbyr nettbasert lagring av video, lyd og bilder forventes å legge til rette for enkel embedding, inkludert muligheter som gjør brukerne i stand til å tilpasse størrelsen og utseendet på den innebygde mediespilleren. En embed-koden kan se slik ut:

<iframe src="http://player.vimeo.com/ video/15561801? width="490" height="368"> </iframe>

<iframe> gjør at nettleseren definerer et vindu på skjermen, som kan vise et annet dokument. I dette tilfellet en video fra tjenesten Vimeo.

Embeddede medieavspillere og iframes vil bli mindre nødvendig når HTML5 blir fullt implementert. Ved hjelp av <audio>og <video>-taggen kan en mediefil dermed inkluderes i et webdokument, uten en tilhørende mediespiller.

I Google Sites setter du inn en YouTube-video ved å lime inn linken til videoen, via "Sett inn"-menyen:

For å sette inn video fra Vimeo kan du se på denne siden. Embedkoden som du får fra Vimeo setter du inn direkte i HTML-koden, eller via "Sett inn" og "HTML-felt".