Refleksjonstekst

Jeg syns arbeidet med prosjektet mitt, Forskning for alle, har gått greit. Arbeidskrevende, men artig å jobbe med! Det meste har gått som planlagt og skissert i prosjektbeskrivelsen.

Gjenbruk av lyd og video- oppgavene

Jeg kunne gjenbruke oppgave 3 og 4, fordi temaet var forskning, og de dermed kunne inkluderes i forskningsmagasinet.

Oppgave 4, videooppgaven, har jeg omarbeidet en god del. Mest fordi det første klippet med forskeren var altfor dårlig teknisk sett. Jeg hadde problemer med motlys, og hadde i tillegg glemt å låse ISO-en.

Tittel og tema er det samme som før redigering i Nanoteknologi mot beinbrudd.

Det andre klippet er bedre, selv om filmingen er noe urolig (vanskelig å komme til med stativ inne på den smale laben), har jeg beholdt det. Alt labutstyret var plassert mot vinduet, så det er litt motlys-problemer der også. Jeg la dette videoklippet hvor forskeren forklarer hva som skjer under mikroskopet og resten av utstyret de bruker, og viser det på pc-skjermen inn midt i teksten.

Lydoppgaven, Minipodkast om Superkjendisforskeren, hadde jeg tenkt å redigere litt i Audacity, men tiden ble knapp på slutten, så jeg har ikke prioritert det. Podkasten ligger nå to steder i magasinet. Jeg har lagt inn et klikkbart bilde (embedding virket ikke) som en nyhetssak, som også ligger i «karusellen» øverst. I tillegg ligger den med en slags feed direkte fra Soundcloud nederst på forsida. Dette var en app jeg fant inne i publiseringsløsningen. Den er ok, men lite flyttbar på sidene. Det var for eksempel ikke mulig å legge den inn i en artikkel.

Små forskere underveis

Småforskere i farta består av video, stillbilder og lyd satt sammen til en video på cirka 3.45 minutter totalt. Jeg er fornøyd med resultatet, bortsett fra at den kan framstå som markedsføring …  (mer om det i essayet). Jeg hadde i utgangspunktet bare tenkt å være flue på veggen på Forskerfabrikken. Men underveis så jeg at det hadde vært fint å komme litt tettere på - med et intervju med en av de minste forskerne. Jeg fikk ordnet det med foreldrene til intervjuobjektet – som likte seg godt foran kamera. Intervjuet er gjort en lørdag i skolegården der han går. Egentlig var det kanskje i grenseland mot rekonstruksjon – at han hadde på seg forskerfrakken og brillene. Men han syns det var stas med forskerutstyret, og jeg tenkte at det ville være lettere å holde 9-åringen «i rollen», og holde seg til temaet. Vanskelighetsgraden steg betraktelig med dette intervjuet, men jeg syns det var verd det. Jeg måtte skifte location underveis på grunn av skarp sol som ga mye skygger og kontraster. For å etablere den brune veggen som ny bakgrunn la jeg inn noen stillbilder hvor den fins som en del av miljøet. Musikken med (CC-lisens) valgte jeg fordi den er lett og glad, samtidig som plingelydene minner om at noen slår på reagensrør. Fonten og fargen er valgt på grunn av det barnslige uttrykket.

Fastlegen som forsker

Den andre reportasjen, Kjenner fastlegen deg – som person, har jeg valgt å bruke tekst og foto. Syns det passer best til temaet, som jeg ikke oppfatter som audiovisuelt, i tillegg til problematikk rundt konfidensialitet lege/pasient. Jeg syns illustrasjonsfotoet fungerer greit (det var et gratis bilde som var tilgjengelig inne i publiseringen). Det passer bra til temaet at det er upersonlig og at ansiktene ikke syns. Samtidig måler legen blodtrykket, så det passer godt til ingressen. Syns temaet er allmenngyldig: Alle har jo en fastlege. At jeg ikke ville rekonstruere en falsk lege-pasient-situasjon, som jeg fikk tilbud om, har jeg beskrevet i essayet. Legen/forskeren var et godt intervjuobjekt. Bildet er jeg ikke så fornøyd med. Vanligvis bruker jeg å ta bilder ute, men det regnet. Jeg fikk henne til å snakke om disputasen sin i september for å få litt liv i bildet. I ettertid ser jeg at hun kanskje er litt for blid. Men motivet er i hvert fall ikke stivt og oppstilt.

Småstoff er populært

Notiser har alltid vært mye lest stoff i aviser, og jeg har inkludert en del småsaker med bilde og skriftlige kilder. Disse sakene fyller opp magasinet, samtidig som de forhåpentlig også fenger.

Jeg inkluderte en rullerende bloggspalte, som planlagt, og jeg har annonsert en fotokonkurranse. Å aktivisere og engasjere leserne kan være bra for lojalitet og lesertall.

Ellers nevner jeg ikke alle småsakene her. De er valgt ut fra ideen om en god miks, og hva jeg fikk tak i, eller hadde, av bilder og kilder. Elbil ville jeg lage en større sak om, men siden det ikke gikk tok jeg med en liten sak.

Publiseringsløsningen

Jeg syns malen er fin, Forskning for alle kan se ut som et ordentlig magasin. Jeg har gjort en del tilpasninger, men «skroget» var på plass. Publiseringsløsningen har noen mangler, selv om den er bra på mange måter. Navigeringen fra en artikkel og ut igjen kunne også vært løst bedre. Jeg kunne eventuelt ha lagt inn en «tilbake til forsida-lenke» nederst i hver sak. Det er ikke alt av innhold – særlig i artiklene – som er plassert der jeg helst ville hatt det – men alt i alt en enkel og bra løsning for formålet. Jeg lot test-undersiden «en side i menyen» ligge, for å vise at man kan lage underkategorier ved behov.  

Mer detaljer om arbeidsprosessen og prosjektet fins i essayet.