Bildebehandlingsprogrammer

Sist endret 6. august 2013

Vi ser på webdokumentarer som sammensatte uttrykk der skrevet tekst, stillbilder, levende bilder og lyd kan opptre ved siden av hverandre. I de fleste tilfeller vil vi fint klare oss med enkel bildebehandling. Andre ganger vil vi ha behov for noe mer avanserte funksjoner, og ditto programvare.

Gratisprogrammer

I de fleste tilfeller vil vi fint klare oss med enkel bildebehandling. Andre ganger vil vi ha behov for noe mer avanserte funksjoner, og ditto programvare. På denne siden ser vi på bruk av gratisprogrammet Picasa. 

Picasa lar det gjøre svært mye nyttig, men det er ikke egnet dersom du skal manipulere (f eks bytte ut deler av et bilde). Da kan du i stedet lese litt om det nettbaserte bilderedigeringsprogrammet Pixlr.

Picasa (http://picasa.google.com/) er et gratis program som det kan være vel verd å skaffe seg. Det gjør det enkelt å holde orden på mediefiler (bilder og video) og har en rekke enkle, men velfungerende redigeringsfunksjoner: 

Når du er i detaljvisningen av et bilde får du opp en meny med tre faner:

Basic

Tuning

Effects

Andre nyttige funksjoner er opplasting til Picasa nettalbum og muligheten til å sette samme collager:

Picasa er godt til mye, men lar deg ikke manipulere bilder, ei heller gjøre avansert redigering. Du kommer ganske langt med en tjenesten som “Creative kit” , som er tett integrert med bildedelingstjenesten Picasa nettalbum. Du må imidlertid laste opp bildene på nettet før du kan redigere dem, men dette kan du gjøre direkte i Picasa.

Nettbaserte editorer

Picasa er godt til mye, men lar deg ikke manipulere bilder, ei heller gjøre avansert redigering. Du kommer ganske langt med en nettbasert tjeneste for bilderedigering, som Pixlr (http://pixlr.com/editor/). Med denne tjenesten kan du jobbe med flere lag, og gjøre relativt avansert bilderedigering direkte i nettleseren. 

Du kan åpne et bilde fra din egen maskin, eller lime inn en link til et bilde på weben:

Avanserte programmer

I den siste klassen, dvs. avanserte bildebehandlingsprogrammer, finner vi gratisprogrammer som Gimp og betalingsløsninger som Photoshop og Photoshop Elements. 

Gimp er gratisalternativet til Photoshop og et svært velfungerende og kraftig program. 

På grunn av noen spesielle behov, blant annet muligheten til å sette sammen panoramabilder, har jeg personlig endt opp med Photoshop Elements. Det er et program som har de funksjonene jeg trenger, samtidig som det lar seg skaffe for en rimelig penge. For de aller fleste løser dette programmet alle oppgaver, uten at en trenger å investere i fullversjonen av Photoshop.

Photoshop Elements gjør mange av de samme tingene som den langt dyrere fullversjonen, men mange av funksjonene er plassert i forskjellige menyer i de to programmene. Dette er nok gjort for at brukere av Photoshop ikke straks skal finne seg til rette i Photoshop Elements, og dermed begynne å lure på hva det egentlig er de betaler tusenvis av kroner for.

I PS Elements er det særlig funksjonen for å lage panoramabilder som jeg finner nyttig:

Det finnes selvsagt en rekke mer avanserte bildebehandlingsprogrammer, som for eksempel gratisprogrammer som Gimp og betalingsløsninger som Photoshop og Photoshop Elements. 

Pixlr fungerer uten noen form for pålogging, og gir deg en arbeidsflate som minner om grensesnitt som en finner i mer avanserte bildebehandlingsprogrammer:

Eksempel på hvordan du kopierer adressen til et bilde på nettet og henter dette opp og redigerer det med Pixlr.

Funksjonen setter automatisk sammen et panoramabilde. Disse kan vi bruke til ulike formål:

Du kan også sette samme panoramabilder med gratisprogrammer som Autostitch og Image Composite Editor (kun for PC) eller Hugin (alle plattformer).