03 Lyd

Målene for denne oppgaven er følgende:

Denne oppgaven har vært svært interessant å jobbe med. Utbytte har vært stort. Jeg har virkelig fått testet ut det utstyret jeg har tilgjengelig og satt det på prøve. Målet med oppgaven er å gjøre "enkel redigering" av lyd, men ettersom jeg har noe bakgrunn med lyd fra tidligere ville jeg heller gjøre det litt mer komplisert. 

Det er mange utfordringer med å ta opp lyd. Det må være et relativt stille rom som ikke har for mye egenklang. Man må instruere intervjuobjektet til å svare med spørsmålet (noe som ikke er så helt enkelt alltid) Lydnivåene må være like fra opptak til opptak etc. 

Jeg har brukt 7 ulike lydkilder i denne oppgaven. 2x intervju, musikk, kommentarstemme, opptak gymsal, opptak klasserom og lydeffekt fra et kamera

Jeg har brukt to ulike kondensatormikrofoner til opptakene. En stereomikrofon i en Zoom H4N opptaker og en ekstern Røde-myggmikrofon. Begge trenger 48v phantommating for å fungere. Myggmikrofonen er plassert rett i underkant av munnen til intervjuobjektet, vinklet 90 grader for å unngå utblåsing av mikrofonelementet. Opptaksnivået er stilt inn til -6dB for å unngå overstyring av lyden - da ville den blitt ubrukelig. Opptaken er gjort i Wav-format i 48Khz, 32bits oppløsning. Dette er for å ha et godt utgangspunkt i redigeringen (høyere samplingfrekvens gir høyere oppløsning av lyden og derfor mer å jobbe med i f.eks equalizing). Den ferdige filen er eksportert som en MP3, 256kb. Dette er et format som egner seg godt til webpublisering ettersom det kun tar ca 10% av plassen, uten at det går altfor mye ut over kvaliteten. 

Jeg har brukt Adobe Audition til redigering av lyden. Dette programmet gir mulighet til å redigere flere spor. I tillegg kan hver enkelt lydfil justeres med balanse, equalizer, kompressor og andre lydforbedrende effekter. Jeg har brukt lang tid på hver enkelt lydfil for å korte inn pauser og fjerne "eh..., men, ah.." og andre uønskede lyder. Noe har jeg latt bli igjen for å ikke gjøre det for unaturlig. 

Skjermbilde Adobe Audition. 6 spor med de ulike lydkildene. 

Grunnen til at jeg har lagt de ulike kildene på ulike spor er for å kunne redigere alle opptakene individuelt. Jeg kan justere et spor av gangen, men også hver individuelle lydfil. 

På alle spor bortsett fra musikksporet har jeg brukt kompressor, støyreduksjon og equalizer. Kompressoren utjevner lydnivåer, equalizeren brukes for å jobbe med ulike frekvenser i opptakene og støyreduksjonen er brukt for å fjerne noe støy fra de rommene opptakene er gjort i.

Musikken er brukt for å skape en stemning i historien. Den er hentet fra en nettside som heter "findthetune", der jeg har et abbonement. (Musikken derfra kan brukes fritt til ikke-kommersielle produksjoner). Det passer godt med pianomusikk til historien. Den har et driv og er på den melankolske siden av skalaen. Lyden av kameralukkeren er hentet fra freesound.org og er lisensisert under Creative Commons til ikke kommersiell bruk.

Hvert intervjuobjekt har sin egen lyd. Gymlærer har lyd fra gymsalen, Eirik lyden av en lukker. Dette er for å skape en gjenkjennelse til de ulike intervjuobjektene. 

Jeg er svært fornøyd med det jeg har fått til i denne oppgaven. Lyden er av god kvalitet, nivåene er jevne og overgangene fungerer godt. Jeg har lagt inn pauser i intervjuene for å skape en ro i helheten. Jeg har også vært nøye med å ha lyd liggende under alle intervjuene. Det er enten lyd fra gymsal eller fra et klasserom alt ettersom hvem som prater .

Egenvurdering: Jeg har jobbet grundig med denne oppgaven for å få bedre forståelse av lyd som fortellende element. Jeg ser i etterkant at noen ting kunne vært gjort annerledes. F.eks synes jeg ikke min introduksjon på begynnelsen fungerer særlig godt. Jeg testet ut å starte "in media res" og heller bruke de siste kommentarene først, men da mistet jeg noe av sammenhengen i intervjuene. Så i lys av de erfaringene jeg har gjort har jeg blitt bevisst på viktigheten av å se på intervjuene i sammenheng. Slik at de kan "svare på hverandre" Slik det er nå er det en viss sammenheng, men jeg har mye materiale jeg ikke kunne bruke ettersom de to intervjuobjektene snakker om helt forskjellige ting.