Uke 7

Publiseringsdato: Feb 15, 2016 8:51:28 AM

En egen artikkel om Lyd inneholder flere eksempler som jeg tror dere vil ha nytte av. Her har jeg forsøkt å finne eksempler som illustrerer ulike typer lyd, men som ikke er perfekte, og sagt litt om hvor forbedringspotensialet ligger. Ikke minst kommer det tydelig fram at musikk er noe som lett kan ødelegge, dersom det ikke brukes med forsiktighet.

Oppgaven inneholder et punkt "kunne hente lyd fra ulike kilder" - pass på at dere ikke benytter klipp som bryter med opphavsretten. Her kan dere enten basere dere på kilder med frie lisenser, som har falt i det fri eller som kan benyttes som sitat.

Oppgaven skal også inneholde lyder som dere har spilt inn selv. Dette kan være miljølyder (kontentum), effektlyder og/eller taleopptak. Audacity er et enkelt, gratis lydredigeringsprogram vi anbefaler til denne oppgaven, men det er selvfølgelig også mulig å bruke annen programvare.

Et spørsmål som gjerne kommer er knyttet til forventningene til de obligatoriske besvarelsene. Generelt er det det å si om dette at vi er mest opptatt av at dere har en god prosess med arbeidet. Dermed trenger ikke nødvendigvis selve produktet å bli så fantastisk, så lenge dere har gjort dere noen konkrete erfaringer med produksjon, som dere kan ta videre. Når det er sagt er det selvsagt lurt å venne seg til å jobbe mot presentable produkter, i den forstand at de holder et visst kvalitetsmessig nivå og er fullstendig på innholdssiden. Dette betyr imidlertid ikke at produksjonene trenger å være omfattende. Bedre med kort og gjennomarbeidet, fremfor langt og litt slapt i fisken.

Det er vesentlig at dere beskriver prosessen godt. Hvis ikke blir det vanskeligere å gi en tilstrekkelig god tilbakemelding i forhold til de konkrete valgene dere gjør.

Husk at dere fint kan poste utkast, f eks via Soundcloud, for på den måten å kunne diskutere valg og eventuelle problemer underveis. Samtidig er det selvsagt helt i orden å arbeide alene med oppgaven fram til innlevering, for så eventuelt å diskutere denne i etterkant av veileders tilbakemelding.

Spør veileder underveis!

Oppgave 3 er ganske vidt formulert, men noen av dere vil nok umiddelbart ha en ide om hva dere ønsker å gjøre. Andre vil være mer i tvil. Ikke nøl med å involvere veileder i prosessen, og pass dere for å gape over for mye. Øvingsoppgaven innebærer ikke at dere skal lage en komplett radiodokumentar, men først og fremst demonstrere at dere behersker noen grunnleggende teknikker.

Vi har ikke føling med hva slags opptaksutstyr dere sitter på. Det er gitt noen anbefalinger i artikkelen om opptak av lyd, men her vil det trolig ende opp med at dere har varierende tekniske forutsetninger.

Siden dere skal arbeide med lyd kan være lurt å tenke gjennom hvorvidt dere vil skaffe dere en egen mikrofon. Lydsiden er ofte noe som blir stemoderlig behandlet, og en rimelig  mikrofon kan avhjelpe mye. Sjekk artikkelen om opptak av lyd for noen tips om valg av mikrofon.

Deretter skal dere også se framover mot  innlevering 3 - Lyd. Denne er potensielt litt krevende. Ikke nødvendigvis fordi det er vanskelig å beherske de tekniske sidene ved lydredigering, men kanskje først og fremst fordi det er lett å gå seg vill i lydarbeidet. Siden lyd ikke gir lytteren noen visuelle “knagger” krever det gjerne mer av strukturen, og gode forberedelser og manus er derfor til hjelp. Vi vil gjerne være i dialog med dere med tanke på hvordan dere ser for dere å løse oppgaven. Lag dere gjerne et storyboard for lyd og kikk nøye på eksemplet som er gjennomgått i artikkelen Fortelle med lyd og bilder.

Når den foreløpige prosjektplanen er på plass på onsdag, vil vi bruke en del tid på å diskutere denne med hver enkelt av dere. Kommer tilbake til dette etter fristen.

Lightwrapper – merkelig bilde, mest tatt med for å vise hvordan CMOS-brikken i et digitalt kamera registrerer lys på en helt annen måte enn analog film. Sensoren skannes fra topp til bunn i løpet av brøkdelen av et sekund. Likevel, dersom kameraet beveger seg raskt nok, vil motivet ha beveget seg ganske mye i løpet av den tiden det tar å registrere bildet. Det gir skrå linjer og vridde konstruksjoner: her ser vi tre sider av en stålbjelke i samme bilde.