Oppgave 2

Prosjektbeskrivelse

 

1.    Prosjektets innhold og formål

a.    Hva skal prosjektet omfatte

Formålet med prosjektet er å lage et nettsted som skal dokumentere og gi informasjon om de viktige milepælene ved et barns utvikling de fire første månedene. 

Nettstedet skal være en mulitmedieprduksjon, med still- og levende bilder, lyd og tekst. Da kommunikasjon og språklig utvikling er sentralt i et barns utvikling, vil dette få et ekstra fokus.

Jeg skal bruke mitt eget barn som motiv. I enkelte av videoene og stillbildene vil jeg ha behov for å vise samspill med andre. Jeg vil i de tilfellene bruke mitt eldste barn som det andre motivet. 

Presentasjonen skal bestå av tekst om generell utvikling i de ulike fasene fra 1-4 måneder. Jeg ønsker å bruke video, bilder, tekst, samt linker til ulike andre kilder for å illustrere viktige poenger og sentrale elementer som er typisk for de ulike fasene.

Jeg har valgt et tema med barn fordi jeg ønsket et prosjekt som egnet seg for en visuell og audiovisuell fremstilling, samtidig som jeg har tilgang til motivet over en lengre periode.

Prosjektet tar opp problemstillinger mange er opptatt av. Det finnes i dag flere gode nettressurser som sier noe om babyens utvikling, men disse er tekst og bildebasert. Det finnes ikke noen åpne ressurser på nett som er interaktive og fullverdige multimediepresentasjoner på norsk.

b.   Motivkrets 

 

c.    Tekniske eller teoretiske målsetninger

       

For meg vil det være en klar målsetning å lære meg det tekniske, både når det gjelder de ulike programmene, men også teknikk og metoder for hvordan man kan lage en god og helhetlig produksjon.

Det er også en utfordring å lære seg å tenke audiovisuelt, og finne ut hvordan man bygger opp historien ved bruk av de ulike medietypene.

2.   Eventuell "oppdragsgivers" behov og hvilke premisser som dette setter

Oppdragsgiver er her ”Foreldre og barn på nett”. Oppdragsgiver har bestilt multimedial fremstilling av et barns utvikling de fire første månedene på bakgrunn av at nettstedet ser at dette er noe målgruppen ofte søker og googler etter. På nåværende stadium har nettstedet en tekstbasert artikkel om dette med hyperlenker til mer dyptgående tekster om de ulike milepælene. Tekstene har også enkelte bilder knyttet til seg.

Nå ønsker oppdragsgiver å lage multimediale presentasjoner for de ulike fasene. Hver måned skal ha en artikkel med tekst, stillbilder og levende bilder, samt linker til andre ressurser.

Oppdragsgiver mener at lyd og levende bilder er det som best dokumenterer de viktige milepælene og som gjør at foreldre som søker informasjon om dette vil foretrekke deres nettsted fremfor andre kilder som tilbyr det samme.

Premissene fra oppdragsgiver er at det skal være relevante problemstillinger som trekkes frem i produksjonen, slik at foreldre kan lære noe mer enn det de kan finne på andre lignende tekstbaserte produksjoner. Audiovisuell fremstilling gjør at foreldre kan se utviklingstrekk i praksis. 

3.   Målgrupper

a.    Hvem er sluttproduktet ment for?

Foreldre med stort informasjonsbehov om barnets utvikling. Målgruppen har gjerne tilegnet seg litt informasjon fra tidligere og er nå ute etter å tilegne seg informasjon for å møte barnet og dens utvikling på en god måte.

b.   Hva mener du målgruppen etterspør?

Generell informasjon om barnets utvikling i de ulike fasene og hvordan foreldre kan være gode tilretteleggere og trygge relasjoner. Målgruppen ønsker den basale informasjonen om hva de fleste barn gjør i de ulike fasene, samt hvordan man kan stimulere til språklig utvikling. Ved å bruke audiovisuell fremstilling og levende bilder i kombinasjon med stillbilder kan dette dokumenteres på en helt annen måte enn ved å kun bruke tekst.

c.    Hvilke virkemidler vil jeg ta i bruk, samt hvorfor?

Jeg vil ta i bruk barnets egne lyder fordi de er den beste dokumentasjonen. Dette sammen med uttalelser fra fagperson(er) som kan støtte opp om den generelle, basale informasjonen. Jeg ønsker å bruke stillbilder for å fryse noen av de typiske utviklingstrekkene/bevegelsene/uttrykkene for samspill og kommunikasjon. Jeg vil også bruke musikk da dette er en kilde som egner seg godt på multimediale produksjoner samt at det er sentral i barns språklige utvikling.

4.   Inspirasjonskilder

Jeg ønsker å ta utgangspunkt i de tekstbaserte produksjonene om barnets utvikling som allerede ligger på nettet på Babyverden.no. Jeg kommer også til å bruke materiale som er utarbeidet fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og Helsedirektoratet slik at det ferdige produktet og informasjonen er bygget på veiledning som er godkjent av de statlige helsemyndigheter.

Digitale læremidler for videregående opplæring ar laget noen enkle videoer for helsearbeiderutdanningen. Dette er en grei inspirasjon for hvordan man kan trekke frem fagpersoner.

Når det gjelder inspirasjonskilder for en helhetlig multimedieproduksjon, har syktbarn.no laget noe lignende, men mot betaling.

Det finnes veldig få videoer om barnets utvikling på Youtube som er på norsk, mens mange av de store amerikanske nettstedene har egne kanaler og det ligger veldig mange gode inspirasjonsvideoer som man kan hente tips fra. Eksempel på søk "babys development" 

5.   Gjennomføring

a.    Hvordan jeg vil gå frem, hvilket utstyr jeg vil benytte, hvilken programvare jeg vil bruke til ulike formål

Jeg kommer til å bruke det samme barnet gjennom hele prosjektet, og samle video, lyd og stillbilde av barnet i de aktuelle fasene. Lyd kommer til å være sentralt, samt typiske bevegelser og andre kjennetegn. Jeg vil også bruke andre forskningsbaserte kilder til det skriftlige materialet, noe som betyr at jeg må lese meg opp på hva som foreligger av data og informasjon om babyers utvikling, spesielt den språklige utviklingen.

Jeg kommer til å bruke en lydopptaker til å samle lyd, iphone til å ta video og speilreflekskamera til stillbilder. Det er mulig jeg vil bruke et annet kamera til video underveis, men dette er ikke avgjort.

Til å redigere video vil jeg bruke Premiere Pro, iMovie, stillbilder Photoshop og lydredigering Audacity. Jeg har foreløpig ikke besluttet hvilket program jeg kommer til å bruke dersom jeg har behov for å gjøre skjermopptak. Skitch brukes dersom jeg trenger skjermbilder.

Jeg tar sikte på å bruke samme lokasjon for opptak slik at videosnuttene for de ulike fasene blir relativt like i utseende. En annen aktuell lokasjon er helsestasjonen. Trolig blir dette lokasjonen for intervju med fagperson.

Jeg kommer til å bruke Wordpress som nettløsning for prosjektet.

b.   Milepæler som kan identifiseres og datofestes:

MP 1 – 2. oktober: 1. Utkast til lydspor for måned 1 og 2 er ferdig. Nettstedet satt opp og klart til å legge inn innhold.

MP 2 – 16. oktober: Utkast til video for måned 1 og 2 er ferdig.

MP 3 – 20. oktober: Laget intervjuavtale med fagperson

MP  4 - 24. oktober:  Struktur og disposisjon for nettstedet er klart

MP 5 – 6. november – utkast til hovedtekst for nettstedet er ferdig.

MP 6 - 20. november: Intervju med fagperson

MP 7 - 25. november: Intervju med fagperson ferdig redigert

MP 8 – 15. november: Utkast til video for måned 1 og 2 er ferdig.

MP 9 – 22. november: Plan for video 3mnd og 4mnd ferdigstilt. Tekst klart.

MP 10 – 29. november: Video for mnd 3 og 4 ferdig redigert og lastet opp.

MP 11 - 2. desember: Alt av innhold er lagt opp på nettstedet. Etterarbeid og kvalitetssikring. Siste kontroll av innhold og navigering.

MP 12 – 4. desember: Prosjektet er ferdigstilt og presenteres.