L’administració de justícia

La notable transformació operada en la distribució territorial del poder ha comportat l’existència de Comunitats Autònomes que tenen assignades, per la Constitució i els respectius Estatuts d’Autonomia, competències amb relació a l’Administració de Justícia.

La necessitat d’acomodar l’organització del poder judicial a les previsions constitucionals i estatutàries va provocar que per la Llei Orgànica 6 /1985, d’1 de juliol, del Poder Judicial, es regulessin, entre d’altres circumstàncies de diferent naturalesa i contingut, uns òrgans jurisdiccionals que culminen l’organització judicial en l’àmbit territorial de les Comunitats Autònomes: els Tribunals Superiors de Justícia. La qual cosa implica la desaparició de les Audiències Territorials existents fins al moment, com a òrgans jurisdiccionals supranacionals d’àmbit no estatal.

Després de la Llei abans esmentada, l’estat s’organitzà territorialment, a efectes judicials, en municipis, partits, províncies i Comunitats Autònomes, sobre els quals, respectivament, exerceixen potestat jurisdiccional els Jutjats de Pau, els Jutjats de Primera Instància i Instrucció, les Audiències Provincials i els Tribunals Superiors de Justícia. Sobre tot el territori de l’estat exerceix potestat jurisdiccional l’Audiència Nacional del Tribunal Suprem.

A efectes judicials, el municipi es correspon amb la demarcació administrativa de la mateixa denominació; el partit judicial és la unitat territorial integrada per un o més municipis confrontants que pertanyen a una mateixa província; la província s’acomoda als límits territorials de la demarcació administrativa del mateix nom i, per últim, la Comunitat Autònoma és l’àmbit del Tribunal Superior de Justícia.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya igual que els altres tribunals superiors d’altres comunitats, està integrat per una sala Civil i Penal, una sala Contenciosa Administrativa i una sala Social.

Sens perjudici de la jurisdicció que correspon al Tribunal Suprem, el Tribunal Superior de Justícia pren el nom de la Comunitat Autònoma en l’àmbit territorial de la qual estén la seva jurisdicció, en aquest cas Catalunya, i és l’òrgan jurisdiccional en el qual finalitza l’organització judicial en aquest territori.

El Palau de Justícia , a Barcelona, seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)

(enllaç imatge)